2015. február 6., péntek

Angol reggeli (English breakfast) és eredményhírdetés

Sajnálattal tapasztaltam, hogy egyedül Katalin jelentkezett csak a játékomra, de hát igazatok van, és sem játszottam sokat az utóbbi évben, ezt hozta az élet. Katalin neked nagyon - nagyon köszönöm, hogy jelentkeztél, természetesen te vagy a Nyertes :) Gratulálok, remélem érdemes volt kipróbálni az angol reggelit.
Én is elkészítettem a saját angol reggelinket, minden, minden házilag készült hozzá. Nagyon finom és kiadós lett. A fotón szereplő zöld mintás terítő is nagyon kedves számomra, hiszen a híres Borough piacról jött velünk emlékként :)
Íme a recept:


Hozzávalók ( 2 személy részére): 20 dkg fehér szárazbab, 1 paradicsom befőtt, 1 nagyobb paradicsom, 20 dkg gomba, 1 szelet citrom, 4 szelet bacon, 2 kisebb kolbász, 2 tojás, 2 szelet kenyér, só, bors, kevés olaj, 1 teáskanál cukor, 2 evőkanál liszt.
Elkészítése: A beáztatott babot hideg vízben főni tesszük, amikor már puhulni kezd megsózzuk, puhára főzzük, leszűrjük. A leszűrt babhoz hozzáadjuk a lisztet majd a paradicsom befőttet apróra vágva a levével együtt, a cukrot, sózzuk, borsozzuk, besűrítjük.  A gombát felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, rászorítjuk a citrom levét, megöntözzük kevés olajjal, saját levében puhára pároljuk, majd megpirítjuk. A bacont és a kolbászt és a paradicsomot kevés olajon pirosra sütjük. Egy kisebb fazékban vizet forralunk, amikor fő beleütjük a tojásokat, vigyázva, hogy ne menjenek szét, 3 percig főzve híg buggyantott tojást készítünk. A kenyeret megpirítjuk. Mindezt két tányéron elosztva tálaljuk.


Megjegyzés: Angliában nagyon sokan ezzel a reggelivel indítják a napot, természetesen nem otthon, hanem éttermekben eszik, de mi otthon is könnyen elkészíthetjük ezt a kiadós reggelit.  Az angol reggeli hagyományosan ami a következőket tartalmazza: 1 - 2 szelet grillezett bacon, 1 - 2 kisebb kolbász, 2 bugyantott tojás vagy tükörtojás. 1-2 grillezett paradicsom, maréknyi sült gomba, egy merítőkanálnyi paradicsomos bab, 2 szelet pirítós (toast), esetleg 1 - 2 karika black puding vagyis véreshurka. Mindez egy csésze teával felszolgálva.

6 megjegyzés:

Katalin írta...

Sajnálom, hogy más játszótárs nem akadt :-(
Köszönöm, hogy játszhattam, és kipróbálhattam jóvoltodból ezt az angol reggelit, amit eddig nem ismertem.
Nagyon guszta lett a tiéd, és biztosan nagyon finom is volt!

horimarika írta...

Hűűű, ezt elnéztem! Pedig csináltam extra adag bacon-port hozzá... És még teám is van, amit a nagyfiam hozott Londonból...
Gratulálok Katalinnak!!! Legközelebb figyelek. :)

martinelli írta...

Én megörültem a játéknak, de a téma elrettentett. Bevallom ilyet csak kényszerből ennék. Ez nekem túl nehéz reggelire.
Gratulálok az egyedüli résztvevőnek :)

Az amatőr hagyományörző írta...

horimarika Mond milyen az a bacon por , amit csináltál , amit a fiad hozott Londonból - porból van a bacon ?

Katalin írta...

Köszönöm Kati, még egyszer! Már bekukkantottam hozzád mire beírtál nálam :-) Ne csinálj gondot a feladásból, nem lesz késő a nyáron sem :-) Úgyhogy még egyszer nagyon szépen köszönöm!
És a hozzászólóidnak is köszönöm a gratulációkat!

horimarika írta...

A bacon port még karácsonyra készítettem, ajándékba. Nem porból készült, hanem porrá lett :) De nagyon megszerettem.... Bővebben a blogomon: www.horimarika.blogspot.hu
A fiam angol teát hozott nekem Londonból. Igen finom teát...