2015. január 9., péntek

Radóci csorba (hamis pacalleves)

Ezelőtt 5 évvel készítettem először ilyen csorbát, nagy kedvencünk lett, de mostanában nem főztem, most a Párom kérésére újra az előtérbe került. A régi receptet Itt találjátok, de most újratöltve, új fotóval hoztam :)



Hozzávalók (4 – 5 személy részére): 60 dkg csirkemell, 2 nagy fej fokhagyma, 4 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kis zeller, 2 tojássárgája, 4 – 5 dl jó zsíros tejföl, só, bors, 1 evőkanál ecet, szárított petrezselyem – és zellerzöld, kevés olaj.
Elkészítése: A csirkemellet kockákra vágjuk, a fokhagymát meghámozzuk, fokhagymatörőn áttörjük. A sárgarépát, petrezselymet, zellert meghámozzuk, kis lyukú reszelőn lereszeljük. A csirkemellet a fokhagyma felével kevés olajon fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük kb 3 liter forró vízzel, sózzuk, puhára főzzük. A lereszelt zöldségeket a megmaradt fokhagymával  kevés olajon, kis vizet töltve hozzá megpároljuk. Amikor a hús majdnem puha hozzáadjuk a megpárolt zöldségeket, borsozzuk, együtt készre főzzük. A két tojássárgát csomómentesre kavarjuk a tejföllel, majd hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, besűrítjük. Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk, a tetejét megszórjuk petrezselyem – és zellerzölddel, a tűzről levéve ecettel savanyítjuk.

Megjegyzés: Ezt a levest hamis pacallevesnek is nevezik, hiszen állítólag egy radóci asszony találta ki a férje számára, aki nem szerette a pacalt. Tejföl és csípős paprika kötelező hozzá.

3 megjegyzés:

csipike írta...

Nagyon jónak tűnik! Pacal nélkül pont tökéletes, mert azt nem szeretem. Érdekes hogy le kell reszelni a zöldséget, egyszer kipróbálom, kíváncsi vagyok rá.

Marika írta...

Nagyon finomnak tűnik ! Egyszer ettem hasonlót , de ez szimpatikusabb ! :)

Kati írta...

csipike, én sem szeretem a pacalt, azért készítem ezt. Azért jó benne a lereszelt zöldség, mert sűríti is a levest.

Marika, finom is nagyon :) Köszi :)