2015. január 20., kedd

Füstölt szalonnás lucskos káposzta (leves)

Az az igazság többnyire leveseket főzök, mert azt hiányoljuk. Most még tart az otthonról felpakolt füstölt szalonna, kolbász, így ezzel készült a levesem, otthon is gyakran készítjük így.


Hozzávalók (4 - 5 személy részére): 20 dkg füstölt házi szalonna, 20 dkg füstölt házi kolbász, 20 dkg bőrös disznóhús, 2 közepes fej káposzta, 1 hagyma, kis kötés szárított csombor és kapor, 1 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 dl tej, só, bors, 2 evőkanál ecet.
Elkészítése: A szalonnát kakastaréj formára vágjuk, a kolbászt felkarikázzuk, a húst falatnyi kockákra szeleteljük. A szalonnát megpirítjuk, majd a kiolvadt zsírjában a kolbászt is kissé megpirítjuk. A húst kb 2, 5 liter vízben főni tesszük, sózzuk, amikor a hús már majdnem megpuhult hozzáadjuk a kockákra vágott káposztát, a finomra aprított hagymát, a sült kolbászt és szalonnát, a fehér fonallal összekötött csombort és kaport, együtt puhára főzzük. Közben elkészítjük az eresztéket: a tojást csomómentesre kavarjuk a liszttel, felntjük fele vízzel, fele tejjel, hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, borsozzuk. A tűzről levéve ecettel savanyítjuk.

4 megjegyzés:

Gerdi írta...

Jó hazai íz, szinte érzem! A látvány hatására már nem is érdekel, hogy nem szeretik a gyerekek, főzni fogok lucskos káposztát!

Roza írta...

Kati, nagyon jól összehozott ízek!

csipike írta...

Hmmm ezt én is megkóstolnám, pedig nem eszek nehéz ételeket, amiben szalonna meg füstölt hús van, de mindig olyan guszta leveseket főzöl :-)

Blogkonyha írta...

Igazi téli melengető leveske... Nagyon megkóstolnám!