2014. november 24., hétfő

Almás sütemény paradicsomosan

Ezt a süteményt édesanyám sütötte, a fotót pedig a lánytestvérem, Kinga, készítette, minden az ő érdemük :) Köszönöm nektek :) Állításuk szerint nagyon finom :)


Hozzávalók(34x 23 cm - es tepihez): a lapokhoz: 15 halmozott evőkanál liszt,  1 teáskanál szódabikarbóna, 12 evőkanál paradicsomlé, 12 evőkanál olaj, 1 tojás, 3 evőkanál cukor. A töltelékhez: 2 kg alma, 3 - 4 evőkanál cukor, 2 - 3 evőkanál fahéj, 2 -3 evőkanál búzadara. A szóráshoz: vaníliás porcukor.

Elkészítése: A hozzávalókat jól összekavarjuk, pici sót adunk hozzá, majd nyujtódeszkán jól gyúrható tésztát készítünk, konyharuhával letakarva addig pihentetjük amíg az almát előkészítjük. Az almát megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, megszórjuk a cukorral és a fahéjjal, 10 percet hagyjuk állni, majd a levét alaposan kiszorítjuk. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, s két lapot nyújtunk belőle. Az egyik lapot a tésztanyújtó segítségével a sütőpapírral bélelt tepsi aljába simítjuk, megszórjuk 1 - 2 evőkanál búzadarával, rásimítjuk a lereszelt, kiszorított almát, az alma tetejét ismét megszórjuk búzadarával, majd befödjük a másik lappal. A tészta tetejét villával megszúrkáljuk, előmelegített sütőben, közepes hőfokon 30 - 40 perc alatt megsütjük. Kihűlve szeleteljük, a tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral. Megjegyzés: A búzadara azért szükséges, hogy felszívja a felesleges almalét, hogy az ne áztassa el az tésztát.

9 megjegyzés:

Monika írta...

Én is megnéztem a munkahelyed képeit, gyönyörű hely és neked,aki ilyen profin főzöl és sütsz,maga a Kánaán....Nagyon örülök!!!!!

Hankka írta...

Nagyon érdekes a paradicsomlével, kíváncsivá tettél! :)

Katalin írta...

Hű de különleges süti! Én is kíváncsi lennék az ízére, nagyon jól néz ki.
Kedves druszám nagyon boldog névnapot kívánok neked ott a távolban, sok örömet, Isten éltessen sokáig!

Vicuska írta...

Én már sütöttem paradicsomlével, színt is ad és zaftosságot, jó kis recept!
Boldog névnapot!!!! :)

Roza írta...

Katám, nagyon boldog névnapot kívánok!!
Legyél sikeres, egészséges, gondtalan!

Gerdi írta...

Érdekes recept, felkeltette a figyelmemet!
Megkésve bár, de kívánok Neked boldog névnapot!

Elisabeth írta...

Kati, én még soha sem sütöttem paradicsomos lével süteményt, de már hallottam róla. El tudom képzelni hogy milyen finom lehet almával kombinálva!
Boldog Névnapot kivánok!
Azt hiszem hogy nekem meg Nov. 19-én volt a névnapom...habár itt mi nem ünnepelünk amerikában név napot!
Puszillak






Kati írta...

Lányok, bocsánat, hogy csak most vűlaszolok, de el vagyok havazva kicsit amióta dolgozom. Köszönöm a jókívánságokat, igyekszem gyakrabban jönni. Ne haragudjatok, hogy nem kommentelek a blogokon, de most egyszeruen nincs időm rá. Puszi mindenkinek.

Névtelen írta...

Nagyon fincsi, én már készítettem, pillanat alatt megevődött!