2014. szeptember 1., hétfő

Sonkás lángos

Szintén Kati nevezetű barátosnémmal múlt kedden strandon voltunk, nagyon megkívántuk a lángost, de mivel mindketten egy egy hetes tisztítókúra második napján voltunk, csak a nyálunkat csorgathattuk :) Akkor megígértem neki és magamnak, hogy ahogy lejár a kúránk, lángost fogunk enni, mert sütök én :) Így is lett, a hagyományos nyárádmenti pánkó (fánk) tésztájának átdolgozásából született, nagyon, de nagyon finom lett :) A barátnőm, a férje, a szüleim, mindenki örömel falatozta. Anyukám segített be, de én is dagasztottam, szaggattam, töltöttem.


Hozzávalók : 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 2 tojás, 5 dkg olvasztott margarin, 3 dl langyos tej , 3 dl langyos víz (amennyit felvesz a tészta), 1 teáskanál só, 20 dkg gépsonka, olaj a sütéshez. Fokhagymás tejföl, sajt a tálaláshoz.

Elkészítése:
  1. Előkészítjük a tészta hozzávalóit: a lisztet, a cukrot, a tojást, a tejet,a vizet, a sonkát.
  2. Az élesztőt 1, 5 dl langyos tejben, 1 evőkanál cukorral és liszttel elkeverve, meleg helyen fölfuttatjuk.
  3. A liszt közepébe mélyedést készítünk, hozzáadjuk a tojást, a sót és fölfuttatott élesztőt.
  4. Fokozatosan hozzáadjuk a megmaradt tejet és a vizet, amennyit a tészta felvesz, és egy fakanál segítségével a hozzávalókból lágy tésztát verünk.
  5. Végül hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró margarint, és a fakanál segítségével szintén hozzádolgozzuk, míg egynemű masszát kapunk.
  6. A kész tésztát meglisztezzük, konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  7. A megkelt tésztát egy tiszta asztalterítőre borítjuk, kézzel 2 – 3 cm vastagra huzogatjuk, fánkszaggatóval vagy borospohárral kiszaggatjuk, majd az újbegyeinkkel kissé meglapogatjuk kör alakúra.
  8. A sonkát aprólyukú reszelőn lereszeljük.
  9. A lángosokat megtöltjük, az egyik kör közepébe teáskanályi sonkát teszünk, a másikkal befődjük, a széleit összecsippentjük, majd kicsit még kelni hagzjuk. A megkelt lángosokat forró olajban, mindkét oldalukon barnára sütjük, fokhagymás tejföllel, sajttal megszórva tálaljuk.

2 megjegyzés:

Monika írta...

Jájjj! Ne is mondd!A Balatonozás óta csak lángosra vágyok, de vigyáznom kell vele a kg miatt..)

Kati írta...

Manka, nyáron, strandszezonban én is így vagyok :) Köszi :) Puszi :)