2014. július 24., csütörtök

Kajszibarack dzsemes, csokidarabos fagylalt

Ha már nincs friss kajszibarackunk (bár nálunk még van a piacon) akkor kajszibarack dzsemből is készíthetünk csodafinom fagylaltot, ezáltal az elkészítési idő is lecsökken. A család ezt a fagyit kiáltotta ki a nyár legjobbjának eddig, pedig azért készült néhány fagyi nálam a nyáron. Sajnos, nálunk nincs olyan nagy meleg, folyton csak az eső esik, de azért a fagyi így is elfogyott :) A blogomon már található egy hasonló fagylalt recept, annak a továbbfejlesztéséből született ez. A régebbi recept ITT olvasható.


Hozzávalók: 0, 5 liter házi tej, 2 dl habtejszín, 10 dkg barackos, kekszes tejcsokoládé, 20 dkg cukor, 4 tojássárgája, 1 befőttes üveg házi kajszibarack dzsem.
Elkészítése: A tejet a cukorral felforraljuk, levesszük a tűzről. A tojássárgákat egy másik edényben jól elhabarjuk, és vékony sugárban hozzákeverjük a forró tejet. Ekkor visszatesszük a tűzre, s folyamatos kavargatás mellett, alacsony hőfokon tejföl sűrűségűre főzzük. Hideg vízzel teli edénybe állítva kihűtjük. A habtejszínt kemény habbá verjük és a kihűlt alaphoz adjuk. Egy műanyag dobozban a fagyasztóba tesszük, félóránként, óránként botmixerrel átkavarva megfagyasztjuk. 2 óra fagyasztás után hozzákeverjük a dzsemet, így fagyasztjuk tovább. Amikor a fagylalt már majdnem teljesen fagyos hozzáadjuk az apró kockára szeletelt csokoládét, ezután már csak fakanállal kavarjuk át. Ha nincs időnk kavargatni egy éjszaka alatt nyugodtan fagyasszuk le, reggel vegyük ki, 10 percet hagyjuk kiengedni, utána kavarjuk át, így is tökéletes lesz az állaga.
Megjegyzés: Mentalevelekkel, barack kockákkal, csokidarabokkal tálaljuk.

7 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Jesszusom, ez fantasztikus!!!!!!!!

sedith írta...

Kíváncsi voltam, hoygan oldottad meg a benne lévő csokidarabokat, mert én egyszer csináltam csokoládés fagyit, de az nagyon nem volt kellemes érzés benne, amikor megfagyott. De így, hoyg csak utólag kevered bele, biztos teljesen más. Jó ötlet ez a lekváros fagyi. :)

Anazar írta...

Micsoda kísértés!

Okki írta...

Nagyon finom lehet! :)

Katalin írta...

De finom lehetett, jöhetne most egy pohárkával :-)

Hankka írta...

De jól hangzik, és milyen nagyon jól néz ki! :) Viszem is a receptet! :)

Kati írta...

Chef Viki, fini is volt :) Köszi :)

sedith, én éppen azt szeretem, ha ropog benne, de így nem fagyott meg :) Köszi :)

Anazar, bizony :)Köszi :)

Okki, Katalin, bizony finom volt :)Köszi :)
Hankka, meglátod nagyon finom :)Köszi :)