2014. július 17., csütörtök

Jostás rizsfagylalt

Egy újabb jostás recept, muszáj volt fagyiban is kipróbálni: Állíthatom, hogy nagyon finom az édeskés tejberizs a savanykás jostával. A következő adagban azonban össze fogom turmixolni a tejberizst, mert megfagyva néhány rizsszem ropogós maradt. A rizsszemek miatt kell hagyni, hogy jobban kiengedjen a fagyi a tálaláshoz :) A fagyis tálkákhoz pedig nagyon szép emlékek fűznek :)


Hozzávalók: a tejberizshez: 7 dl tej, 13 dkg rizs, 3 evőkanál cukor, egy citrom lereszelt héja, 1 kis csokor friss citromfű, 2 tasak vaníliás cukor, 2 tojássárgája, csipet só. A jostához: 20 dkg josta megtisztítva, 3 evőkanál cukor, fél dl víz.
Elkészítése: A tejet a citromhéjjal és citromfűvel felforraljuk, 5 percig főzzük, majd leszűrjük. A fűszeres tejet újraforraljuk, megsózzuk, hozzáadjuk a rizst, és alacsony lángon, néha megkevergetve puhára főzzük, végül hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. A tojássárgákat simára kavarjuk néhány kanál forró tejberizzsel, majd a a tejberizshez adjuk. Az így elkészített alapot hideg vízbe állítva kihűtjük, műanyag dobozva öntve, fél óránkét átkavarva megfagyasztjuk.
A jostához hozzáadjuk a cukrot, a vizet, és összerotyogtatjuk, hogy dzsemhez hasonló állaga legyen.
Amikor a fagyi már majdnem teljesen megfagyott márványosan hozzákeverjük a jostadzsemet, s teljesen lefagyasztjuk. Tálalás előtt hagyjuk jól kiengedni.

2 megjegyzés:

horimarika írta...

Ilyen sapink nekünk is van!!!
Tetszenek a jostás receptjeid.... imádom a színét.

Katalin írta...

Nagyon szép színe lett, és biztosan nagyon finom is. Rizses fagyit egyszer én is készítettem, csak josta nélkül :-)