2014. július 15., kedd

Jostás muffin

Nagyon érdekes ez a josta gyümölcs, biztos ti már sokan ismeritek, hallottatok róla. Én is eddig csak hallottam róla, de most ettem életemben először. Egyik rigmányi rokonunk kertjében termett, nagymamám kapta ajándékba, ő meg nekünk adta. Egy kisebb tállal volt, készült belőle három befőttesüveg befőtt, ez a muffin, és jostás rizsfagylalt is, ami hamarosan a blogon lesz. Kicsit utánaolvastam a neten, hogy a josta az egres és a feketeribizli keresztezéséből jött létre, érdekes neve pedig a feketeribizli és az egres német nevének kezdő szótagjaiból alakult ki (Johannisbeere és Stachelbeere ). Az íze savanykás, engem inkább a feketeribizli ízére emlékeztet, de természetesen nem pont olyan. A színe pedig csodaszép :)


Hozzávalók (12 darabhoz): 20 dkg liszt, másfél kávéskanál sütőpor, 10 dkg cukor, 2 tojás, 2, 5 dkg olvasztott vaj, 1 dl olaj, 2 dl tej, 10 dkg tejcsokoládé,1 banán, kb. 15 dkg josta megtisztítva, megmosva, pici só.
Elkészítése: A csokoládét apróra vágjuk, a banánt felkarikázzuk, a jostát leszemeljük, megtisztítjuk. Egy kisebb tálban a lisztet elkeverjük a sütőporral, a csokoládéval, a sóval. A vajat megolvasztjuk, hűlni hagyjuk. Egy másik edényben elkeverjük a tojást a cukorral, a tejjel, az olvasztott vajjal és az olajjal. A lisztes és a folyékony részt vigyázva összeforgatjuk, amíg a liszt teljesen átnedvesedik.
A  muffin sütőpapírral bélelt formák aljába egy - egy banánkarikát helyezünk, majd háromnegyedéig töltjük a masszával, és mindenikbe 6 - 7 szem jostát teszünk. Előmelegített sütőben, közepes lángon, 25 perc alatt megsütjük.

5 megjegyzés:

teller-cake írta...

Nahát Kati, nálad mindig tanul az ember valami újat, csodás! :)

sedith írta...

Anyósom tavaly hozott néhány tövet Magyarországról, de egy fogant meg csak. Most már teremnie kellett volna, volt is néhány szem a bokron, de egyszercsak eltűntek, és nem tudom, anyósom szedte-e le vagy valaki más. De nem hinném, hogy ő lett volna, mert akkor szól, hogy tudjuk legalább megkóstolni. :) Szóval ismerem, láttam, de még nem kóstoltam. :) Biztos finom.

Gerdi írta...

Alaposan kihasználtad a josta adta lehetőségeket:-) Én még nem találkoztam ezzel a gyümölccsel...

Okki írta...

Én sem kóstoltam még ezt a gyümölcsöt, de ahogy leírod finom lehet. A muffinod pedig nagyon guszta! :)

Monika írta...

Én még sosem kóstóltam.Hallani TALÁn hallottam róla.:)
Nagyon guszta a süti!!!!Hmmmm.