2014. július 10., csütörtök

Citromfagylalt


Ismét fagyi, hiszen nyár van, ha néha nem is tűnik úgy :) Még egy jót nem sikerült napozni, strandolni az idén :)
Ez a fagyi is nagyon ízlett nekem, a családnak is, apukámnak meg főleg, igazi, savanykás ízű citromfagyi. Annyit el kell mondanom, hogy valószínű a citromlé miatt, azért nem lesz olyan krémes a fagyi fagyigép nélkül, többszöri átkavarás után is vannak benne jéglapocskák, de az élvezeti értékén semmit se ront. Néhány pálcikásat is készítettem szilikon muffin formában, igaz a pálcikák kissé eldülöngéltek benne :)



Hozzávalók: (6 – 7 személy részére): 0, 5 liter tej, 4 tojássárgája, 2 nagy citrom, a 2 nagy citrom lereszelt héja, 5 evőkanál cukor, 12, 5 dkg krémsajt.
 Elkészítése: A tejet a cukorral és a citromhéjjal felforraljuk, néhány percig főzzük, majd leszűrjük. A tojássárgákat jól elhabarjuk, felhígítjuk 3 - 4 evőkanál cukros tejjel, a lángról levett tejhez adjuk. Ekkor visszatesszük a tűzre, s folyamatos kavargatás mellett, alacsony lángon, puding sűrűségűre főzzük. Hideg vízzel teli edénybe állítva kihűtjük, hozzáadjuk a két citrom kifacsart levét. A krémsajtot simára kavarjuk néhány evőkanál fagyival, azt is a fagyialaphoz adjuk. A fagyit egy műanyag dobozban a fagyasztóba tesszük, félóránként, óránként megkavarva megfagyasztjuk. Ha nincs időnk kavargatni egy éjszaka alatt nyugodtan fagyasszuk le, reggel vegyük ki, 10 percet hagyjuk kiengedni, utána kavarjuk át, így is tökéletes lesz az állaga.
Megjegyzés: Pálcikás fagyit is készíthetünk belőle, a kész fagyialapot kis szilikon muffin formákba öntjük, a fagyasztóba tesszük, mikor már majdnem megfagyott beleállítjuk a fa pálcikákat, készre fagyasztjuk.

7 megjegyzés:

Monika írta...

Mindig elképedek,hogy állandóan hozod a finomságokat és nem is akármilyeneket!

Gerdi írta...

A Lányom kalapja:-) Épp olyat vettünk neki tavaly Torockón, tegnap itt bohóckodtak vele.
De a fagyi a lényeg:-) Nagyon tetszik, tudnám szeretni! Leányzó meg is kérdezte, csinálunk ilyet? Miért is ne? Csak legyen már melegebb:-)

Okki írta...

Ugyan itt esik az eső, de nagyon jól esne most egy kis citromos fagyi. Nagyon guszta! :)

Elisabeth írta...

Aranyos Katikám, nem győzők el csodálkozni a sok kreative és finomságokat amit készitesz, és a citrom fagylalt, a leg kedvencebb az én számomra...bár milyen citromos sütemények is ugy szintén! Imádom a mennyei finom citrom fagyidat! Puszillak

Hankka írta...

Férjem kedvence a citromfagyi, el is fogom készíteni neki! :) Jól néz ki! :)

Blogkonyha írta...

De jó az a pálcikás megoldás! Szeretem a citromos dolgokat... Guszta!

Kati írta...

Mamka, igyekszek, igyekszek :) Most egy csomó fagyi - ötlet tolong a fejemben, lesz még egy pár a nyáron :) Köszi :)

Gerdi, a Fiútesóm barátnőjének kalapja ez, egy hirtelen ötlettől vezérelve fényképeztem vele a fagyit, ez is a nyarat sugallja :)
Bizony finom ez a citromos :)

Okki, hát nálunk is szinte mindennap esik :) De azért fagyizunk :)Köszi :)

Elisabeth, akkor örvendek, ha a kedvenced :) Én is szeretem :) Puszi :) Köszi :)

Hankka, köszi :) Ízleni fog neki, meglátod :)

Illéskrisz, ugye? Köszi :)