2014. július 16., szerda

Bazsalikomos, paradicsomos zöldbab (karósbab) leves

Egy kedvenc új kedvenccel ízesítve :) Imádom a karósbab levest paradicsomosan, de eddig csak petrezselyem - és zellerzölddel fűszereztem, de tavaly óta nagyon megtetszett a paradicsom - bazsalikom páros, ezért most ebbe is az került. Isteni, főleg hidegen :)


Hozzávalók (2 személyre): 60 - 70 dkg zöldbab (karósbab), 4 paradicsom, 1 hagyma, 1 zöldpaprika, só, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kis csokorzöld és lila bazsalikom. A rántáshoz: kevés olaj, fél evőkanál liszt, 1 dl tej.
Elkészítése: A zöldbab végeit lecsipkedjük, darabokra tördeljük, alaposan átmossuk. A hagymát finomra aprítjuk. A paprikát kicsumázzuk, kettőbe vágjuk. Kb. 1, 5 liter vizet sóval felforralunk, hozzáadjuk a paszulyt, a hagymát, a paprikát, és puhára főzzük. Közben a paradicsomot meghámozzuk, kockára vágjuk, és kevés olajon megpároljuk, míg kezd szétfőni. A megpuhult zöldbabhoz hozzáadjuk a paradicsomot, összeforraljuk. Elkészítjük a rántást: az olajon rózsaszínre pirítjuk a lisztet, felöntjük egy kevés vízzel és a tejjel, csomómentesre kavarjuk, a leveshez öntjük. Folyamatosan kavargatva újraforraljuk. A tetejére szórjuk a fimomra aprított bazsalikomot.

4 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

De finom leveske. Szeretem a babot. levesnek, főzeléknek, rakottan, vagy csak párolva fokhagymásan... Viszont egy kérésem is lenne. Írtad nekem, hogy szoktál készíteni vadszilva szörpöt...Elkérhetném a receptjét? Kerestem itt a blogon, de nem találtam... Köszi előre is!

Kati írta...

Illéskrisz, köszi, én is :)
Belinkeltem a receptet a te pohárdesszertedhez, de ide is beteszem, ha esetleg itt keresed hamarabb:http://makacskakonyhaja.blogspot.ro/2012/07/cseresznyeszilva-szirup-ahogy-edesanyam.html
Nagyon finom, az biztos :)

martinelli írta...

Én így szoktam készíteni, csak bazsalikom nélkül. Nagyon szeretjük :)

Gerdi írta...

Nekem is egyik kedvencem a zöldbab, akár karós, akár bokros. Csak a fazékba kerüljön:-)