2014. július 22., kedd

Apró fasírt színes paradicsomsalátával

Régebb a hagyományos falusi esküvők, keresztelők, konfirmálások, ballagások előételének egyik finomsága volt az apró fasírt, amelyet én mindig is szerettem, mindig azt halásztam ki először a tányérból. Nagy ritkán ma is előfordul vendéglőkben is, de ott nem az igazi.
A családban megtartott ballagásokról tudom, hogy már 20 személy részére is mennyi időt vesz fel az apró kis fasírtok megformázása, hát még néhány száz fős esküvőkre mennyit kellett bögyörgetni, de hát akkor még segítettek egymáson a háziasszonyok, rokonok :)
Egy család részére nem olyan vészes elkészíteni, még akkor sem, ha pillanatok alatt elfogy, ahogy történt nálunk is.


Hozzávalók(5 személy részére): 1 kg kissé zsírosabb darált sertéshús, 2 tojás, 3 szelet tejbe áztatott kenyér, 2 cikk fokhagyma, só, bors, kis csokor friss petrezselyemzöld, néhány szál bazsalikom. A salátához: 60 dkg paradicsom (piros, sárga, fekete), só, bors, néhány szál bazsalikom, 5 dkg juhtúró, pici olívaolaj. A kenyér beáztatásához 3 dl tej. A sütéshez 2 - 3 dl olaj.
Elkészítése: A kenyeret kb 10 percre beáztatjuk a tejbe, majd alaposan kiszorítjuk, elmorzsoljuk. A fokhagymát meghámozzuk, áttörjük, a zöld fűszereket finomra aprítjuk. A ledarált húshoz hozzáadjuk a tojásokat, a kiszorított elmorzsolt kenyeret, a fokhagymát, a zöld fűszereket, sózzuk, borsozzuk, alaposan összedolgozzuk. Lisztezett kézzel a mogyorónál picivel nagyobb golyókat formálunk, felforrósított olajon pirosra sütjük, konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja róla.
A salátához a paradicsomokat karikára vágjuk, hozzáadjuk a felaprított bazsalikomot, az olívaolajat, az elmorzsolt juhtúrót, sózzuk, borsozzuk, kissé összeforgatjuk. A fasírtokat a paradicsomsalátával tálaljuk.

3 megjegyzés:

Katalin írta...

De jól néz ki! Nekem is kedvenceim az ilyen kicsi fasírtok, szoktam is sütni hasonlókat.

Hankka írta...

Nagyon helyes kis fasírtgolyók, mi ilyen piciket nem szoktunk készíteni! :) Tetszik nagyon a salátád is, finom lehetett így együtt! :)

horimarika írta...

Imádom az ilyen kis falatkákat! Én is szoktam készíteni... aztán persze a golyók valahogy egyre nagyobbak lesznek - és nagyobbak.... Tényleg mecerás és extra kitartás kell a gyártáshoz.