2014. július 23., szerda

Almás sütemény (Almás tészta)

Aki erdélyi, vagy aki járt már Erdélyben, esetleg az én blogomon, az tudja, hogy itt nálunk a süteményt nevezik tésztának, a mindenféle tésztát pedig laskának :) Ezt azért írtam le, hogy ne tévesszen meg senkit a sütemény neve, és mert számomra ez a sütemény gyerekkorom legfinomabb Almás tésztája, csak így egyszerűen tészta, mert mi mindig így neveztük. Most anyukámmal együtt készítettük el, az almás rész az én feladatom volt, a lapokat most is anyum nyújtotta ki :) A legfinomabb almás tészta :)
A blogomon található még egy almás sütemény, aki szeretné ITT elolvashatja.



Hozzávalók(34x 23 cm - es tepsihez): 70 dkg liszt, 25 dkg zsír (vagy 30 dkg margarin), 2 tojás, 2 dkg élesztő, kb 1 dl langyos tej, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál tejföl, esetleg még 2 - 3 evőkanál tej (amennyit felvesz még a tészta). A töltelékhez: 2 kg alma, 3 - 4 evőkanál cukor, 2 - 3 evőkanál fahéj, 2 -3 evőkanál búzadara. A szóráshoz: vaníliás porcukor.
Elkészítése: Az almát megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, megszórjuk a cukorral és a fahéjjal, 10 percet hagyjuk állni, majd a levét alaposan kiszorítjuk.
A langyos tejhez hozzáadunk 1 teáskanál cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt. Egy munkalapra kimérjük a lisztet, a közepébe mélyedést készítünk, hozzáadjuk a tojást, a zsírt, a cukrot, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt, alaposan összegyúrjuk, míg egynemű nyújtható masszát kapunk. Ha szükséges hozzáadunk még 2 - 3 evőkanál tejet. A tésztát konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük, majd két egyenlő részre osztjuk, s két lapot nyújtunk belőle. Az egyik lapot a tésztanyújtó segítségével a sütőpapírral bélelt tepsi aljába simítjuk, megszórjuk 1 - 2 evőkanál búzadarával, rásimítjuk a lereszelt, kiszorított almát, az alma tetejét ismét megszórjuk búzadarával, majd befödjük a másik lappal. A tészta tetejét villával megszúrkáljuk, előmelegített sütőben, közepes hőfokon 30 - 40 perc alatt megsütjük. Kihűlve szeleteljük, a tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral.
Megjegyzés: A búzadara azért szükséges, hogy felszívja a felesleges almalét, hogy az ne áztassa el az tésztát.

5 megjegyzés:

Az amatőr hagyományörző írta...

Nagyon finom , még maradt egy szelet abból amit a sógornőm sütött Erdélyben a múlt Vasárnapon ,na most azt bekapom !

Gerdi írta...

Így van, almás tészta:-)
Ez valóban nagyon finom lehet, jó kis hazai recept... Meg fogom sütni, talán ez majd jobban emlékeztet az Anyukám almás tésztájára, mint ahogy én szoktam készíteni.

Okki írta...

Édesanyám specialitása volt az almás tészta (és még mindig az!). Nagyon sokszor készült nálunk, gyerekkorunk nagy kedvence.
Olyan rég nem készítettem, jó hogy eszembe juttattad. :)

Hankka írta...

Anno a sütemény nálunk is tészta volt, mára már inkább sütemény, bár egy-két régi családi recepten rajta maradt a tészta elnevezés. Nagyon guszta az almás "tésztád", látszik a fotókon, hogy milyen finom! :)

Kati írta...

Az amatőr hagyományőrző, ugye de jó mikor van ki megsüsse? Köszi :)

Gerdi, szerintem tényleg régi íz ez, ízleni fog Nektek :)Köszi :)

Okki, na látod, mire jó egy blog :) Köszi :)

Hankka, nálunk még mindig tészta a süti :) Köszi :)