2014. június 14., szombat

Zöld fűszeres sült csirke zsenge zöldségekkel

Ez a recept is igen egyszerű, ám annál egészségesebb és szemet gyönyörködtetőbb, hiszen csakis a saját udvarunkon , veteményesünkben nevelt/termesztett hozzávalókból készült. Ne kérdezzétek meg, hogy miért van rajta a zöldségek szára is, így találtam esztétikusabbnak :)


Hozzávalók (2 - 3 személy részére): 1 fiatal házi csirke alsó és felső combjai, szárnyai, mellehúsa, zúzája, mája, 2 kisebb hagyma, nagy csokor petrezselyemzöld, pár szál zellerlevél, só, bors, kevés olaj. A körethez:10 - 15 zsenge sárgarépa, 1 - 2 zsenge petrezselyem, 2 közepes újkrumpli, 2 zsenge cékla, kb 10 dkg vaj, só, kis csokor petrezselyemzöld.
Elkészítése:
  1. Előkészítjük a hozzávalókat: a megmosott csirkehúst, a zöld fűszereket, a megtisztított hagymát.
  2. A csirkehúst sózzuk, borsozzuk, a felforrósított olajon fehéredésig pirítjuk.
  3. A kifehéredett csirkehúshoz hozzáadjuk a finomra aprított zöld fűszereket, a négybe vágott hagymát, kevés vizet töltve alája puhára pároljuk, majd zsírjára sütve kissé megpirítjuk.
  4. Előkészítjük a köret hozzávalóit: a megmosott sárgarépát, a petrezselymet, a krumplit, a céklát, a vajat. Ha a zöldségek teljesen zsengék és frissek, akkor nem szükséges hmozni, csupán a krumpli héját kaparjuk le, vágjuk kettőbe.
  5. Egy tepsit kibélelünk egy nagyobb darab sütőpapírral, a vajjal kissé megkenjük a papírt, ráhelyezzük a zöldségeket, sózzuk, megszórjuk a finomra aprított petrezselyemzölddel.
  6. A zöldségeket a sütőpapírba burkoljuk, összehajtogatjuk, szükség esetén össze is csíptethetjük, hogy a gőzükben készüljenek el a zöldségek, előmelegített sütőben fél óra alatt puhára pároljuk.
  7. Amikor a zöldségek megpuhultak a sütőpapírt kibontjuk, és grill fokozaton kissé megpirítjuk.

3 megjegyzés:

Nea írta...

Hűű, hát szóhoz sem jutok, olyan nagyon guszta! Csodás zöldségeid vannak.

Katalin írta...

De finom lehetett ez a sok zsenge zöldség! Nagyon jól mutat a szárával :-)
Ismét felétek jártunk, majd teszem fel a képeket :-) Jó időnk volt végig, volt amikor túlságosan is meleg :-)

Unknown írta...

Szerintem is jól néz ki 👍