2014. június 2., hétfő

Rizottó zsályás csirkemájjal

Eddig még sosem készítettem igazi rizottót, de már rég szerettem volna kipróbálni, na most jött el ennek is az ideje. Annyira finomra sikeredett, hogy még édesapám is kétszer kért belőle, pedig féltem, hogy a parmezán jellegzetes íze miatt nem fogja szeretni :) Ezennel felvéve a többször is elkészítendő ételek listájára. Igaz, nem igazi rizottónak való rizsből készült, de szép, egyforma, gömbölyded szemű rizst választottam hozzá. Igazán finom házi csirke -/tyúkmájjal lesz, szerencsére ez megadatott nekünk, szüleimnek köszönhetően.


Hozzávalók (4 személy részére): 35 dkg szép gömbölyded szemű rizs (vagy rizottónak való rizs), 1 hagyma, fél dl fehérbor, fél liter húsleves, 10 dkg reszelt parmezán, só, 4 db házi csirke/tyúk mája (ha boltiból készítjük, akkor vegyük kétszeresét), 5 - 6 zsályalevél, bors, 3 - 4 evőkanál olaj.
Elkészítése: A  finomra aprított hagymát kevés felforrósított olajon üvegesre dinszteljük, vigyázva, hogy ne égjen meg, hozzáadjuk a rizst, picit átforgatjuk az olajon amíg fehéredni kezd, sózzuk, hozzáöntjük a fehérbort, addig kavargatjuk, míg az alkohol elpárolog, a bort felissza a rizs, ezután fokozatosan adjuk hozzá a húslevest, egyszerre csak annyit, amennyit 5 - 6 perc alatt beszív a rizs. Amikor a rizs megpuhult, de nem szétfőtt hozzákavarjuk a parmezánt
Kevés olajat felforrósítunk, hozzáadjuk a finomra aprított zsályaleveleket, átforgatjuk, rátesszük a májat, borsozzuk, felöntjük fél dl fehérborral, lefödve néhány perc alatt puhára pároljuk, picit megpirítjuk, de csak éppen 1 percig, hogy ne keményedjen meg.
 A rizottónk Jamie Oliver szerint akkor tökéletes, ha a tányér egyik széléről, átfolyik a másikba :)

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Kati, ez nagyon finom lehetett!