2014. május 13., kedd

Vadmentás, csokoládés keksz

Nálam a kekszből sosem elég :) Úgy szeretem legyen mindig kéznél, szívesebben elfogyasztok 2 - 3 db kekszet, mint egy szelet tortát. Szerepel is rengeteg kekszrecept a blogomon, de mindig keresem az új ízeket, különlegességeket.Számomra ez is az, tökéletes párosítás. Tulajdonképpen az Earl Grey teás kekszet alakítottam át, egy teljesen új ízvilágot adva neki. A keksz ízében a csokoládé dominál, a menta enyhe utóízként marad a szánkban, de ott van, és ez nekem így nagyon finom. Természetesen kertben termesztett mentából is elkészíthető, én most vadmentával készítettem, amely vizes helyeken illatozik nálunk.



Hozzávalók: 35 dkg liszt, 2 evőkanál kakaópor, 23 dkg puha vaj, 25 dkg porcukor, 1 teáskanál sütőpor, 1 nagy tojás, 10 dkg étcsokoládé, egy jó nagy csokor friss vadmenta, pici só.
Elkészítése: A csokoládét darabokra tördeljük, a késes aprítóval morzsásra dolgozzuk. A menta leveleit letépkedjük, késes aprítóval szintén felaprítjuk. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadunk pár evőkanál lisztet, majd a tojást, így nem csapódik ki a vaj. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, a csokoládéval, a mentával, a sóval, és a vajas masszához kavarjuk. A majdnem gyúrható masszából két gombócot formálunk, az egyikhez hozzádolgozzuk a kakaót. A gombócokból két közepes rudat formázunk, alufóliába csomagoljuk, 2 órát vagy akár egy éjszakát a hűtőben pihentetjük. Pihentetés után éles késsel szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben alacsony hőfokon 10 - 12 perc alatt világosra sütjük.

6 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszta lett!
De jó neked, hogy ilyen finomságokat nőnek a környéketeken, mint a vadmenta :-) Én meg sem ismerném :-)

marisz57 írta...

Nagyon jó! Nálunk is rengeteg vadmenta nő, ki fogom próbálni.

Éva írta...

Nagyon guszta és biztos igazi különleges keksz lett ezzel a mentával!

Tiffanylda írta...

Hú, de izgalmas! Mindenképpen kipróbálom, mert nekünk van igazi csokimentánk!;) Remélem, ízleni fog a gyerekeknek!:)

Okki írta...

Nagyon szeretné a férjem ez a kekszet. Mindent szeret amibe menta van. :) Nagyon guszták!

Kati írta...

Katalin, dehogynem, megismernéd, az illata messzire érzik a mezőkön :) Köszi :)

Marisz57, meglátod, nagyon finom:)Köszi:)

Éva, bizony, mindenkinek ízlett, aki kóstolta:)Köszi:)

Tiffanylda, tudom, azóta már ki is próbáltad:) Köszi:)

Okki, bizony:) Akkor el kell készíteni neki:)Köszi:)