2014. március 3., hétfő

Koulourakia vagyis görög húsvéti sütemény

Ebben a süteményben a formázása tetszett meg leghamarabb, és az, hogy édes sütemény mégis szezámmagot szórunk a tetejére. Ránézésre kelt tésztára hasonlít, pedig sütőporral készül, és finom omlós tésztája van, állagban inkább kekszre hasonlít. A görög konyhában a húsvét ünnepi süteménye. A receptet ITT találtam.


Hozzávalók: 45 dkg liszt, 20 dkg margarin, 15 dkg cukor, 3 tojássárgája, 1 dl tej, 1 teáskanál sütőpor, 2 tasak vaníliás cukor,  A kenéshez: 1 tojássárgája, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál víz, kevés szezámmag.
Elkészítése: A puha margarint habosra keverjük a cukorral, majd fokozatosan hozzákeverjük a tejet valamint egyenként a tojássárgákat és vaníliás cukrot. A sütőport elkeverjük a liszttel és a tojásos masszához adjuk. Ezután kézzel jól összegyúrjuk, 20 percre a hűtőbe tesszük pihenni. A hűtőből kivéve a tésztát két részre osztjuk. A tészta egyik felét kézzel elkezdjük fokozatosan rúddá sodorni, amikor elég vékony levágjuk, esetleg még vékonyítjuk, és S – formára vagy hajfonathoz hasonló formára alakítjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a tetejüket megkenjük a tojássárgás, vizes, cukros keverékkel, megszórjuk szezámaggal, előmelegített sütőben, közepes hőfokon halvány pirosra sütjük.

11 megjegyzés:

martinelli írta...

Nagyon szépek lettek :)

Gerdi írta...

Nekem is tetszik a formázása, nagyon szépek! Igazi húsvéti hangulatot teremtettél:-)

Édeskonyha írta...

Ezekkel a sütikkel már én is szemezem egy ideje. Nagyon guszták. Épp a kávémat kortyolom, jólesne egy mellé.

Katalin írta...

Valóban szép a formázása, és finomak is lehetnek. Szép hangulatos, húsvéti fotót sikerült készítened :-) Nagyon jól néznek ki a hímes tojások!

teller-cake írta...

Nagyon kis helyesek, igazán formásak! Mentettem is! :)

Farci írta...

Nagy kedvenc! :)

Blogkonyha írta...

Már készülődsz az Ünnepre? Nagyon guszta süti! Én is hasonlót terveztem, csak nyuszi alakút...

HajniZoli írta...

Azt gondoltam élesztős, de ez még jobb. Hamarabb megvan és biztos finom is.Jól néznek ki!

marisz57 írta...

Első ránézésre tényleg kelt kalácsnak gondoltam. Nagyon jó recept!

Hankka írta...

Szerintem szinte mindenki kelt tésztának gondolta első ránézésre, én is. :) Nagyon-nagyon szépek lettek, biztosan finomak is! :)

Kati írta...

Lányok, köszönöm, kicsit el vagyok havazva a válaszokkal, ne haragudjatok:)