2014. március 26., szerda

Gombás csirkeragu

A hasonló raguk, pörköltek, mártások kiváló tulajdonsága, hogy évszaktól függetlenül bármikor elkészíthetőek, hiszen alapanyagaik mindig rendelkezére állnak. Egy hagyományos ebédnek laktató és finom főétele lehet az alábbi recept, főleg, ha házilag nevelt csirkéből készítjük. Puliszkával tálalva semmi jobb nem kell az asztalra :)


Hozzávalók(5 személyre): 60 dkg csirke -, vagy tyúkhús (alsó és felső combok, szárnyak), 25 dkg gomba, 1 hagyma, 2 – 3 dl tejföl, 1 dl tej, 1 evőkanál liszt, kevés olaj, só, bors, friss vagy szárított petrezselyemzöld.
Elkészítése:
  1. Előkészítjük a csirkehúst, alaposan megmossuk.
  2. A combokat kicsontozzuk, a szárnyakat is kettőbe vágjuk, a szárnyvégeket félretesszük, a húst vastagabb csíkokra vágjuk.
  3. A a finomra aprított hagymát üvegesre pároljuk az olajon, hozzáadjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, fehéredésig pirítjuk, majd 3 – 4 dl meleg vizet töltünk rá, puhára pároljuk.
  4. A gombát megmossuk, felszeleteljük, kevés olajon, saját levében megpároljuk.
  5. A megpuhult húshoz hozzáadjuk a megpárolt gombát, 5 – 6 percig együtt pároljuk.
  6. A lisztet csomómentesre kavarjuk a tejföllel, kissé felhigítjuk a tejjel, besűrítjük vele a ragut, a legvégén hozzáadjuk a petrezselyemzöldet.
Megjegyzés: Ehhez a csirkeraguhoz leginkább a puliszka illik és tálaljunk mellé friss vagy üvegben eltett savanyúságot is.
Ha a hús túl sok zsírt eresztene, szűrjük le a felesleget róla.

4 megjegyzés:

martinelli írta...

Én is szoktam ilyent készíteni, nagyon finom, főleg így puliszkával :)

Éva írta...

Nagyon guszta! Már napok óta készülök puliszkát csinálni!

Kati írta...

Martinelli, igaz? Köszi :)

Éva, akkor már csak neki kell állni :) Köszi :)

Hankka írta...

Jól hangzik, a puliszka köretként nekem újdonság, finom lehet így együtt! :)