2014. március 17., hétfő

Aszaltszilvaleves füstölt oldalassal

 Az aszaltszilvaleves inkább téli, főleg farsangi étel, nálam sem most készült, de a tegnapi és mai rossz időben bizony jól esne egy tányérral belőle. Mi nagyon, de nagyon szeretjük.


Hozzávalók (5 személyre): 60 dkg füstölt sertésoldalas, 50 dkg magostól aszalt szilva (természetesen lehet mag nélküli is) , 1 hagyma, 1 szál szárított csombor, 2 evőkanál sóban eltett házi ételízesítő, citromsó ízlés szerint, szárított petrezselyem -  és zellerzöld, só ha szükséges, hiszen az oldalas és az ételízesítő is sós, így vigyázni kell vele. Az eresztékhez: 1 tojás, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej, 1 dl víz.
Elkészítése:
1.      Előkészítjük a leves hozzávalóit: az oldalast, az aszalt szilvát, a csombort.
2.      A megmosott oldalast hideg vízben főni tesszük, amikor felfőtt a habját leszedjük, hozzáadjuk a meghámozott, egészben hagyott hagymát és az ételízesítőt.
3.      Amíg a hús fő a szilvát beáztatjuk langyos vízbe, hogy kissé megpuhuljon.
4.      Amikor a hús megfőtt hozzáadjuk az aszalt szilvát, a csombort, és puhára, de nem szétomlósra főzzük.
5.      Előkészítjük az ereszték hozzávalóit: a tojást, a lisztet, a tejet.
6.      Elkészítjük az eresztéket: a lisztet csomómentesre kavarjuk a tojással, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet és a vizet.
7.      A levest levesszük a lángról, hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk az eresztéket, ha szükséges kevés citromsóval savanyítjuk, a tetejét megszórjuk szárított petrezselyem – és zellerzölddel.

9 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Wooooooowww!!! Ez isteni finom lehet, édes és sós, gyümölcs és hús, lovelovelove :-)))

Kati írta...

Chef Viki, nekem is egyik nagy kedvencem, egy hagyományos étel a mi vidékünkön:)

Lilla Seffer írta...

Nem semmi, ez aztán leves a javából. Imádom az aszalt szilvát és az oldalast is :)

Nea írta...

Igen gazdag, tartalmas és izgalmas leveske. Hús-gyümölcs párosítással levesben még nem találkoztam. Kicsit közelebb laknál biztosan átmentem volna megkóstolni, de így egyszer sort kell kerítenem az elkészítésére.

Hankka írta...

Nagyon különlegesen hangzik, és mivel a gyümölcs-hús párosítást szeretem, ez a leveske is biztosan nagyon ízlene! :)

HajniZoli írta...

Finom leves! Szeretem az aszalt szilvás ételeket...nyami:)

Gerdi írta...

Én annyira, de annyira szeretem az aszaltszilvalevest! Hasonlóan, füstölt hússal készítettük. Néhány éve főztem, sikerült előhozni a gyerekkori ízt, de a gyerekek nem szerették...

Kati írta...

Lilla Seffer, próbáld ki, nagyon finom :) Köszi:)

Nea, itt nálunk Erdélyben hagyományos elkészítési mód az ilyen párosítás, almát, szőlőt, szilvát frissen és aszalva is főznek húsos levesként. Szívesen megkínálnálak, ha felénk jársz:) Köszi:)

Hankka, nagyon finom, nálunk ez hagyományos étel:) Köszi:)

HajniZoli, én is, köszi:)

Gerdi, ugye, ugye, az erdélyi gyökerek :) Köszi:)

Nelli írta...

Nagyon jól hangzik. Ki kellene próbálnom egyszer. A férjemmel biztosan szeretnénk, de a gyerekek nem tudom hogy fogadnák. A hús-gyümölcs kombót szeretjük nagyon.