2014. február 18., kedd

Hagyományos rakott krumpli

Ismét egy nagyon egyszerű, házias receptet hoztam, a mi családunkban mindig így készül a rakott krumpli, sőt van amikor tejföl helyett, csak házi tejszín kerül rá, amit a forralatlan tejről szedünk le.


Hozzávalók (4 – 5 személy részére): 1 kg krumpli, 10 – 12 tojás, 3 dl tejföl, 5 – 6 evőkanál házi tejszín, só, kevés olaj.
Elkészítése:
  1. Előkészítjük a krumplit, alaposan megmossuk, enyhén sós vízben puhára főzzük.
  2.  A tojásokat is megmossuk, és vagy külön vagy a krumplival együtt keményre főzzük.
  3. Amikor a krumpli megfőtt, kissé hagyjuk hűlni, majd meghámozzuk.
  4. A keményre főzött tojásokat is meghámozzuk.
  5.  Egy nagyobb lábosba kevés olajat töltünk, majd belerétegezzük a kockára vágott krumplit és tojást, a krumplival kezdve és a tojással befejezve. Minden réteget megszórunk pici sóval.
  6. Amikor a rétegezést befejeztük, meglocsoljuk a krumplit a tejszínnel, a tetejére kanalazzuk a tejfölt, lefödjük, alacsony hőfokon átforrósítjuk, néha – néha megrázogatva.

15 megjegyzés:

Okki írta...

Mi is hasonlóan készítjük, elég gyakran. :)

martinelli írta...

Köszi, hogy eszembe juttattad, megvan a vacsora :)

Adél írta...

Nagy kedvencünk:) Mikor Edi kicsi volt, reszelve készítettem, de ma már szeletelve szereti a krumplit benne.

marisz57 írta...

Kedves Kati! Örömmel tudatom veled, hogy Te vagy a blogszülinapi sorsolásom nyertese. Kérném szépen a postacímedet megadni, hogy mielőbb elküldhessem! Tortafüggő Marisz

Katalin írta...

Nálunk is nagy kedvenc a rakott krumpli! Hasonlóan csinálom, csak egy kis kolbásszal :-)
Gratulálok a nyereményedhez!

Vicuska írta...

Finom étel, nálunk is diétásan- kolbásszal készül :) Szoktam néha a tetejét reszelt sajttal szórni. Tejszínnel milyen selymes lehet az íze!

HajniZoli írta...

Nálunk is szeletelve készül, egyik kedvenc:-)

teller-cake írta...

Nálunk nem maradhat ki belőle a virsli karika, valamint vastag sajtréteg a tetején! :-P

Nea írta...

Ó, de isteni így is, csak tojással és tejföllel. Nálunk a jó kalóriadús kolbászos-szalonnás változat dívik. Házi céklával mennyei.

Tálaló írta...

A legeslegnagyobb kedvencem:)
A tojást meg a krumplit ugyan karikázom,de én is így szeretem,kolbász nélkül,sok-sok tejföllel.
De a legjobb,ha másnap megmelegítem serpenyőben és olyan szottyos lesz az egész.

trollanyu írta...

Nálunk a füstölt kolbász nem hiányozhat belőle, az a hagyományos. De nekem így is nagyon tetszik:)

Kati írta...

Okki, ugye? Köszi:)

martinelli, akkor már érdemes volt feltenni:) Köszi:)

Adél, én még sosem készítettem reszelve, de hallottam, hogy úgy is finom:) Köszi:)

Marisz57, köszi:) Email a címemmel, ment:)

Katalin, A párom is szereti benne a kolbászt:) Köszi:)

Vicuska, jót mosolyogtam a diétáson, kolbásszal megjegyzéseden:) Igen, a házi tejszíntől olyan finom selymes lesz:) Köszi:)

HajniZoli, akkor nem csak nálunk:)Köszi:)

Teller - cake, úgy is finom lehet:) Köszi:)

Nea:) Most mi is céklával ettük:) Köszi:)

Tálaló, így van, én is szeretem másnap, mikor kicsit odakap az alja a serpenyőben:) Köszi:)

trollanyu, ahány ház, annyi szokás:) Köszi:)

Farci írta...

Nagy kedvenc nálám! :)

Kati írta...

Farci, nálunk is:)Köszi:)

Nelli írta...

Neáékhoz hasonlóan nálunk is kolbászosan, szalonnásan szeretik és céklával :-) Jó sokat kell belőle készíteni,nagyon szeretjük újra melegítve is :-)