2014. február 24., hétfő

Dunahullám

A Dunahullám egy igazi ünnepi sütemény, amelyet régebb gyakran készítettek lakodalmakra is. A mi családunkban is régebb nagyon sokszor elkészült, most felelevenítettük anyummal a régi szokást, újra megsütöttük. Ennél a krémnél finomabb, savanykásabb nem is kell semmi:) Szeretem, igaz, csak egy szeletet kostóltam most meg belőle:)


Hozzávalók (24 * 35 cm -es tepsihez): A tésztához: 7 tojás szétválasztva, 2 evőkanál víz a sárgájához, 2 evőkanál víz a fehérjéhez, 9 evőkanál cukor, 1 csapott teáskanál rózsakő (szalalkáli), 9 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, csipetnyi só. A krémhez: 1 vaníliás puding, 3 dl meggylé, 20 dkg cukor, 25 dkg vaj. A mázhoz: 15 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 2 kávéskanál olaj, 3 evőkanál fővő víz.
Elkészítése: A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A tojássárgát a cukorral és a rózsakővel habosra kavarjuk, a tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A habosra kavart tojássárgához hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, lassanként adagoljuk hozzá a lisztet, és óvatosan összeforgatjuk, amíg egynemű lesz, vigyázva, hogy a habot ne törjük össze. A massza felét egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, a másik feléhez hozzákavarjuk a kakaót, és a másik tetejére öntjük. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütjük.
A pudingot megfőzzük a meggylében, a vajat habosra keverjük a cukorral, amikor a puding langyosodni kezd, de még nem kötött meg hozzákeverjük a vajas masszát és a kihűlt tésztára simítjuk. A csokimázhoz a hozzávalókat simára kavarjuk, a krém tetejére simítjuk.
Megjegyzés: Csokimáz helyett olvasztott csokoládét is használhatunk.

7 megjegyzés:

Tálaló írta...

Már ettem ilyet,de még sosem sütöttem.Nagyon finom,egyszer kipróbálom,úgyhogy vittem a receptet,köszi:)

Katalin írta...

Én még nem ettem ilyet, de szívesen megkóstolnám, nagyon finom lehet!

Elisabeth írta...

Kati, ez az első alkalom hogy erröl a finom süteményröl hallok és látom. Nagyon finomnak néz ki, szivesen ki szeretném próbálni!
Sok más finomságot el mulasztottam a blogodon, sajnos rossz hetem volt, és még az előtt is.

Köszönöm a kedves szavaidat!
Puszillak

marisz57 írta...

Nagyon szép lett, lerí róla a finomság is!

Kati írta...

Tálaló, meglátod ízleni fog:) Köszi:)

Katalin, finom is nagyon:) Köszi:)

Elisabeth, sajnálom, hogy ilyen rossz dolgok történnek veled mostanában, de csak jobbra fordul a dolog.
Köszike, nagyon finom ez a süti. Puszillak, vigyázz magadra :)

Marisz57, köszi:)

Névtelen írta...

A meggylé befőtt leve vagy gyümölcslé?

Kati írta...

Kedves Névtelen, ne haragudj, hogy csak most válaszolok, most vettem észre a kérdésed. Mi befőtt levével készítettük, de gyümölcslével is pont úgy működik.