2014. január 19., vasárnap

Vilma mama tepertős pogácsája

Ezt muszáj megosztanom veletek, mert az én Vilma mamám süti a világ legfinomabb tepertős (ahogy nálunk mondják tepertyüs) pogácsáját. Ezt nem elfogultságból mondom, de már sok helyen kóstoltam tepertős pogácsát életemben, de egyik sem volt olyan, mint az övé, mert egyik száraz, másik szíjas, harmadik zsíros volt, de az övé tökéletes, pehelykönnyű, réteges, tepertős:) A receptet viszont alig tudtam leírni, mert ő soha semmit nem mér ki hozzá, hanem szemre készíti, érzi miből mennyi kell bele. Az idén is alig vártam, hogy megsüsse az első adagot, s hát pénteken mikor meglátogattuk, azzal várt:) Mama, ezer köszönet:)


Hozzávalók: 1 kg liszt, kb. 75 dkg ledarált házi tepertő, 5 dkg élesztő,1 tojás, kb. 3 dl tej (amennyit felvesz), 2 evőkanál cukor, só, 1 - 2 evőkanál olaj.
Elkészítése: A tepertőt apró lyukú húsdarálón ledaráljuk. Az élesztőt 1 evőkanál cukorral és a langyos tejjel megkelesztjük. A liszthez hozzáadjuk a tojást, a sót, a megmaradt cukrot, az olajat, a megkelt élesztőt, jól összegyúrjuk (kicsit keményebb legyen, mint a kalácstészta), duplájára kelesztjük. Amikor megkelt egy nagyobb tálba tesszük, s folyamatosan körbe forgatva a tésztát, kívülről befele hajtva a tészta széleit beledolgozzuk a tepertőt. Ha túlságosan ragadna kissé meglisztezzük. Ismét duplájára kelesztjük a tésztát. Amikor megkelt egy tiszta konyharuhára borítjuk, eléje helyezünk egy nyújtódeszkát, és a tészta széleit folyamatosan arra húzogatva borospohárral vagy kerek formával kiszaggatjuk, ha így járunk el, nem csúsznak el egymásról a tészta rétegei. Magas hőfokon pirosra sütjük.

14 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Hát ha szabadna nekem ilyet, akkor ezt a tálnyit már biztos megettem volna. Imádom a töpörtyűt! Épp most vettem fel egy adaggal a fagyasztóból. Ráadásul már csak egy zacsi van lent, szóval alig várom a februári disznőölést :D

Okki írta...

Látszik is a képen, hogy milyen finomak lehetnek! :)

martinelli írta...

De milyen finom tud ez lenni :)

Névtelen írta...

Mamám is hasonlóképpen készítette, kedvet is kaptam hozzá :)
Mifelénk a tepertőt töpörtyűnek mondják :)

Monika írta...

De jó,hogy van Vilma mamád!!!!Nagyon finoman néz ki!!!!!!!Nincsen töpörtyűm,de majd veszek.

Vicuska írta...

Jövő héten megsütöm! :)

marisz57 írta...

Nagyon jól néz ki!

Nea írta...

A kosárkányi adag pont elég is lenne nekem. :) De a tepertyűt sem vetném meg most.

teller-cake írta...

Nálunk töpörtős...:) Istenien néz ki!!

Hankka írta...

Látszik is a fotókon, hogy mennyire finom! :) Nincs is jobb annál, mint amit a drága nagymamáink sütnek, visszasírom én is nagymamám pogácsáit! :)

Gerdi írta...

Azt én is állítom, hogy a Nagymamák süteményeinél nincs jobb! Olyan szépek ezek a pogácsák, szívesen elrágcsálnék egyet-kettőt belőlük!

HajniZoli írta...

Igazi nagyi-pogácsa. Nálunk is tepertyü:-)p

Farci írta...

Minden jót Vilma mamának!
Nagyon mutatós tepertős pogik!

Kati írta...

Lilla Seffer, én is nagyon szeretem:) Köszi:)

Okki, nagymamám kezét dícséri:) Köszi:)

martinelli, ugye:) Köszi:)

Patrícia, a nagymamáé a legfinomabb:) Nálunk tepertyű:) KÖszi:)

Mamka, bizony, hogy jó:) Köszi:)

Vicuska, remélem finom lett:) Köszi:)

marisz57, köszi:)

Nea, meghiszem azt:) Köszi:)

teller - cake, köszi:)

Hankka, az biztos:) Köszi:)

Gerdi, most én is:) Köszi:)

HajniZoli, igen:) Köszi:)

Farci, átadom:) Köszi:)