2014. január 20., hétfő

Római tálban sült kacsa

Ezt a kacsát még karácsony előtt készítettem, vasárnapi ebédként a család számára, mindenkinek nagyon de nagyon ízlett. A római tálban finom omlósra sült a kacsa húsa. Sajnos nem tudtam róla olyan szép fotót készíteni, nézzétek el nekem:)


Hozzávalók (5 - 6 személy számára): egy házi kacsa, só, bors, 6 - 7 cikk fokhagyma, 1 alma, 1 mandarin, kb. 1 kg krumpli, 2 - 3 evőkanál olaj.
Elkészítése: A római tálat 1 órára hideg vízbe áztatjuk. A konyhakész kacsa bőrét kockásra bevagdossuk, kívül - belül alaposan bekenjük a sóval, borssal, az áttört fokhagymával, ha van rá időnk lefóliázva 2 - 3 órát hideg helyen pihentetjük. A kacsa hasüregébe belehelyezzük a meghámozott almát és mandarint. A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, sózzuk, átforgatjuk az olajjal, a római tál aljára terítjük. A krumplira ráhelyezzük a kacsát, 1 dl vizet öntünk alá, lefödjük. Ha a fedőjét nem tudjuk rátenni, akkor alufóliával födjük le a kacsát. Hideg sütőbe toljuk, fokozatosan melegítjük fel, majd közepes hőfokon 2 órát sütjük. Ezután kifödjük, 10 - 15 perc alatt megpirítjuk.
Savanyúsággal tálaljuk.

14 megjegyzés:

teller-cake írta...

Én szinte minden héten használom a római tálamat, nagyon szeretem! A sülted csodás lett, nekem is kéne már kacsát sütnöm. :)

María írta...

Nagyon jól néz ki, finom lehetett :)!!

Katalin írta...

Ez nagyon fincsi lehetett! Szeretem a kacsát :-)

Hankka írta...

Nagyon jól hangzik és igazán jól is néz ki, guszta! :)

Unknown írta...

Nagyon guszta,biztos nagyon finom lehet :)

ingyom bingyom írta...

Drága Kati!
Mekkora cm-ben a római tálad?
Szeretnék még kérdezni valamit, az oldalsávodban alul a királykék színű számlálót egyszerű volt feltenned a blogra?
Már egy ideje keresem, hogy melyik fajtát tegyem fel, de még most jöttem csak rá hogyan lehet fordítást kérni rá, és feltenni.
Köszi ha válaszolsz!
Puszil Mariann!

Blogkonyha írta...

Karácsonyra vettem kacsát. Nem egyben sütöttem, hanem részenként. Nem volt nagy, így alig volt elég... Legközelebb nagyobbat veszek és egybe sütöm meg. Guszta lett a Tiéd!

Vicuska írta...

Finom ebédetek volt!!!

HajniZoli írta...

Nagyon jó ez a kacsa! A római tálat valamikor sokat használtam, aztán ledobozoltam a pincébe. Azt hiszem bocsánatot kérek tőle :-)

Kati írta...

teller - cake, én éppen minden héten nem, mert elég nagy, s egyedül magamnak nem praktikus. De ilyen alkalmakra éppen megfelel:) Köszi:)

Maria, köszi:)

Katalin, köszi:) Én is, főleg, ha házi:)

Hankka, köszi:)

Rózsa, finom volt bizony:)Köszi:)

Mariann, a római tálam hosszában 37 cm, és szélesnek is elég széles, bár azt elfelejtettem megmérni.
A számlálót én már nagyon rég feltettem, ha jól emlékszem akkor még csak egy html kód volt, azt kellett bemásolni, hozzáadni az oldalsávban, a rendezésnél. Most látom úgy van, hogy ha pl rákattintasz nálam, akkor elvisz az oldalukra, ott lehet letölteni vagy ilyesmi. Sajnos erről nem tudok én sem többet. Puszi:)

Illéskrisz, szerencsére mi nem kellett vegyünk, anyumék nevelték ezeket, és szép nagyok lettek, ez 5 - 6 személyre, körettel bőven elég volt. Köszi:)
Vicuska, köszi:)

HajniZOli, én is ritkán használom, mert az enyém óriási, csak magamnak nem praktikus, lehet be kellene szereznem egy kisebbet. Köszi:)


marisz57 írta...

Ma hasonlóan sütöttem egész kacsát, de csak almát tettem a belsejébe, római tál helyett pedig rácsos tepsiben. Finom volt, legközelebbre beszerzek mandarint is hozzá. :)

Kati írta...

marisz57, úgye, hogy finom volt:) Nem tesz semmit, mindenféle gyümölccsel finom:) Köszi:)

Ismeretlen írta...

Ma megcsináltam ezt a kacsát, de nem tudom mit ronthattam el. 1,8 kg volt a kacsa, 2 órás 180 fokon való sütés után még nyers volt, visszatettem még egy fél órára. Megsült ugyan de nagyon rágós lett. Nem öntöttem le alóla a zsírt, lehet, hogy az volt a baj?

Kinga írta...

Svédországban élek és egy Erdélyi barátunktól mázas tálat kaptam nászajándéknak. Nagyon imádok benne sütni. Ma laptam egy 3 kgs házi kacsát és azt készítettem benne. Mit kell hogy mondjak! Fantasztikus lett. Féltem tőle hogy kiszárad, de nem. Nagyon puha omós lett a húsa és a bőre finom ropogós ahogy azt szeretjük.
Almát tettem a kacsa hasüregébe 2 szál rozmaringgal,de előző este jól besóztam kívül belül.
Finoman bevagdostam a bőrét kockásra.
Majorannát,zúzott fogkagymát, őrölt borsot összekevertem egy kis olajjal és bedörzsöltem vele a kacsát. A tál aljába ketté vágott apró krumplit tettem 2 fej negyedekre vágott hagymával és negyedekre vágott almával.
Időközönként meglocsolgattam a saját levével. 170 fokon kb 3 órát sült.