2013. szeptember 24., kedd

Almás sütemény

Gyerekkorunkban sütötte utoljára ezt a fajta almás sütit édesanyám, most felelevenítettük egy kicsit:) Nagyon finom és olcsó őszi sütemény:) Anyummal ketten készítettük:)


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 8 evőkanál olaj, 8 evőkanál tej, 20 dkg cukor, 2 tojás, 1 kávéskanál szalalkáli (rózsakő), pici só. A töltelékhez: 2, 5 kg alma, cukor és fahéj ízlés szerint.
Elkészítése: a lapokhoz egy tálban a cukrot simára kavarjuk a tojással, lassanként hozzákavarjuk az olajat, valamint a tejet is. Ezután kanalanként hozzákavarjuk a liszt felét, amíg jó vastag, de még folyékony, kavarható masszát kapunk. A megmaradt lisztet elterítjük a nyújtódeszkán, hozzáadjuk a kikavart masszát, és lassanként beledolgozzuk a lisztet, amíg nyújtható tésztát kapunk. A tésztát három egyenlő részre osztjuk, és három lapot nyújtunk belőle. A lapokat olajjal kikent és alaposan kilisztezett tepsiben, közepes hőfokon rózsaszínűre sütjük.
A töltelékhez az almát megmossuk, meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, saját levében megdiszteljük, amikor már majdnem kész hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat.
A kész lapokat megtöltjük a megdinsztelt almával, konyharuhával letakarva másnapig puhulni hagyjuk. Felszeletelve tálaljuk.

11 megjegyzés:

csipike írta...

Almás süti jöhet minden mennyiségben :-)
Ilyen almás töltelékkel nem ismertem, krémmel töltve úgy tudom legényfogónak hívják, meg hatlaposnak, van több neve. Csak olyan nehéz kivárni a másnapot, mire finom puha lesz :-)

Elisabeth Foodandthrift írta...

Micsoda különleges és finom almás sütemény. Én most hallottam először róla. Én sem tudnám kivárni a másnapot, pláne a finom almás töltelékkel. Nagyon aranyosak vagytok, anyukáddal együtt, hogy igy sütkéreztek együtt.

Megmondom őszintén, én gyakran főzök és sütök a lányoméknál...de nagyon ritkán együtt. Ő szereti a saját módján, csak magyaros dolgokkal kér meg engem hogy segitjek neki!
Puszillak

Vicuska írta...

De jó kis almás recept, ezt nem ismertem! :)

teller-cake írta...

Micsoda különlegesség, nem is ettem még hasonlót! :) Ügyesek voltatok!

Jámborné Budai Mónika írta...

Nagyon guszta, mentem is a receptet:))

Márti írta...

Egyik kedvencem az almás!
A tölteléket mi is így szoktuk :)

HajniZoli írta...

Nem ismertem ezt a fajta almást én sem. A gyerekek imádják bármilyen formában, ezt is fogják:-)

Okki írta...

Én sem ismerem ezt a sütit, de elmentem és következőkor amikor almás tésztát szeretnénk, akkor elkészítem. Nagyon guszta! :)

Böbe írta...

Anyósom kedvenc süteménye, hatlaposként ismerem, ő krémmel tölti mindig. De ez a verzió is szuper, az almás töltelékkel.

Katalin írta...

Ügyesek vagytok, küldhettél volna kóstolóba :) :)

Kati írta...

Csipike, igen, ezt a fajta lapot más töltelékekkel, krémmel is szokták régebben készíteni:) Almával is nagyon jó:) Köszi:)

Elisabeth, köszi:) Mi elég sokat főzünk/sütünk közösen anyummal, én tanulok tőle, s a munka is hamarabb megy:)

Vicuska, igaz? Próbáld ki:) Köszi:)

teller - cake, én sem eddig:) Köszönjük:)

Mónika, köszi:) Próbáld ki, finom:)

Márti, nálunk két - háriom féle változatban is készül az almás tészta, ahogy mi mondjuk:) Szeretjük:)Köszi:)

HajniZoli, kíváncsi vagyok, fog-e ízleni, ha kipróbálod:) Köszi:)

Okki, nem fogsz csalódni benne:) Köszi:)

Böbe, igen, krémmel is szokták tölteni az ilyen lapokat:) Köszi:)

Katalin, legközelebb:) Köszi:)