2013. augusztus 29., csütörtök

Pácolt olívabogyó

Régebben nem szerettem az olívabogyót, aztán meg annyira megszerettem, hogy mindennap meg tudnám enni, bármelyik változatát. Sokfélét kipróbáltunk már, mindenféle ízesítéssel, s egyszer eszembe jutott, miért ne készíthetnék én natúr olívabogyóból, olyat ami az üzletekben nem is kapható. Most értem el a kivitelezésig, s mondhatom, már néhány nap érlelés után nagyon különleges, finom. Receptügyben szétnéztem a neten, hogy hogyan is készül, aztán egy saját ízesítésű változat lett belőle. Azért választottam zöld olívabogyót, mert úgy tapasztaltam, talán annak a legsemlegesebb, natúrabb az íze, jobban átveszi a fűszerek zamatát. Teljes kőrlésű lisztből készült kiflikarikákkal isteni:)



Hozzávalók: 15 dkg kimagozott zöld olívabogyó, 0, 5 dl fehérborecet (nálam Tokaji bazsalikomos borecet), 1 dl olívaolaj,1 fej fokhagyma, 1 kis chili paprika, 1 szál zellerzöld, 1 kis csokor bazsalikom, kis csokor metélőhagyma.
Elkészítése: A fokhagymát megtisztítjuk, minden cikket kettőbe vágunk, és a kimagozott olívabogyókat megtöltjük velük. A zöld fűszereket finomra aprítjuk, a chilit felkarikázzuk, összekeverjük az olívaolajjal és a borecettel, beleforgatjuk az olívabogyókat, majd az egészet egy kisebb befőttesüvegbe töltjük. Ha szükséges a tetejére még kis olívaolajat öntünk, hogy teljesen ellepje a bogyókat. Néhányszor felrázva pár napig a hűtőben érleljük, 2 - 3 nap múlva már fogyasztható, de minnél tovább érleljük annál jobban átveszik a bogyók a fűszerek ízét.


11 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon szépen, gusztán tálaltad, finom lehet a sok fűszertől! Én csak egy-kétszer ettem boltit, de nekem nem nagyon ízlett :)

Böbe írta...

Nagyon guszta, szeretjük, töltve, töltetlenül, minden formájában!:))

Mammka írta...

Régen én sem szerettem,de a férjem igen,így aztán ahogy kostolgattam,én is egyre jobban


Régen én sem szerettem,de a férjem igen,így aztán kostolgattam és már nagyon ízlik.








Hankka írta...

Nagyon ügyes vagy, igazán finom ízvilága lehet! :) Kipróbálós! :)

Farci írta...

Imádom az olajbogyót!
:)

Blogkonyha írta...

Nagyon finom lehet, én is imádom az olivát. De hol lehet kapni friss bogyót. Én még nem láttam...

Zsófi írta...

Hú de finom lehet, nagyon gusztusosan lett tálalva!

Kati írta...

Katalin, régebben én ki nem állhattam, aytán a Párom után megszerettem:) Köszi:)

Böbe, én is:) Köszi:)

Mammka, én is a Párom után szerettem meg, neki köszönhetem, mint sok minden mást is. Köszi:)

Hankka, köszi, meglátod, nagyon finom:)

Farci, én is, köszi:)

Illéskrisz, nem friss bogyó, olyan amit bevásárlóközpontokban lehet kapni, sós lében eltéve, csak natúran, minden ízesítés nélkül. Frisset nem hiszem, hogy találni felénk:) Köszi:)

Zsófi, köszi:)

HajniZoli írta...

Nagyon szeretem bármelyik típusát. Ezt is szívesen megkóstolnám, fincsi lehet:-)

Márti írta...

Nagyon guszta,én minden verzióját imádom!
Először én is azt hittem friss bogyóból van,amit egyébként volt szerencsém megkóstolni Olaszországban és förtelmesen rossz!

Kati írta...

HajniZoli, az is bizony:)Köszi:)

Márti, hát én nem jártam Olaszban sajnos, de azt olvastam, hogy frissen nem jók még a bogyók, érlelik őket, hogy olyanok legyenek, ahogy mi ismerjük:) De a fűszerekkel még finomabbá tehetők azután is:)Köszi:)