2013. július 15., hétfő

Töltött karalábé leves

Olyan ügyes kis karalábék termettek a szüleimnél a kertben, hogy adta magát az ötlet, főzzünk töltött karalábé levest, mert olyan jól fognak benne mutatni a karalábék, és persze finom is. Se én, sem anyum, egyikünk se főzött eddig ilyen levest, így hát közösen álltunk neki, s úgy készítettük, ahogy mi gondoltuk, a végeredmény mindenkinek ízlett a családból.


Hozzávalók (6 személyre): 10 kisebb karalábé, a karalábék kisebb, friss levelei, 1 hagyma, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, só, bors, kevés olaj, 2 - 3 evőkanál ecet, kis csokor petrezselyemyöld. A töltelékhez: 25 dkg darált disznóhús, 15 dkg rizs, 1 tojás, só, bors. A rántáshoz: 2 evőkanál liszt, 1 dl tej, kevés olaj, pirospaprika.
Elkészítése: A leveszöldségeket meghámozzuk, karikára vágjuk, s kevés olajon megdinszteljük. Közben kb. 3 liter vizet felforralunk, hozzáadjuk a megdinsztelt zöldségeket, az finomra aprított hagymát, sózzuk, borsozzuk, s még főni hagyjuk, amíg elkészítjük a karalábékat. A karalábékat meghámozzuk, a kisebb, friss leveleiket félretesszük, karalábévájóval kivájjuk a közepüket. A rizset kb. 10 perc alatt kissé előfőzzük, összekeverjük a hússal, a tojással, sózzuk, borsozzuk, megtöltjük vele a karalábékat, a töltelék tetejét meglisztezzük, hogy ne follyon ki, a maradékból pedig lisztes kézzel gombócokat formálunk. A töltött karalábékat a leveshez adjuk, a kivájt részekkel együtt, lassú tüzön puhára főzzük. Amikor a karalábék már majdnem puhák, hozzáadjuk a gombócokat és a karalábé leveleket is, és készre főzzük. Elkészítjük a rántást: a lisztet rózsaszínre pirítjuk az olajban, a tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük fele tejjel, fele vízzel, s besűrítjük vele a levest. A tűzról levéve, hogy ne fusson össze ecettel savanyítjuk, a tetejére szórjuk a felaprított perezselyemzöldet.


17 megjegyzés:

Anikó írta...

Finom kiadós kis leves lett, már főztem hasonlót de csak kis húsgombócokkal, ha töltöm a karalábét azt mindig sűrűbbre, tejszínesen készítem, de ragyogó az ötletek így is:-))))

Seffer Lilla írta...

Valóban nagyon laktató, kiadós leves lehet! Szuper!

Okki írta...

Nagyon finom levest hoztatok össze. :) Szívesen elfogadtam volna egy tányérral. :)

martinelli írta...

Jó ötlet ez így párosítva. Én tavaly készítettem töltött karalábét, az idén is szeretnék, de főzeléknek és paradicsomosan. Ezt viszont egyszer kipróbálom.

HajniZoli írta...

Új nekem is ez a leves, de elhiszem, hogy finom lett a hozzávalókat nézve. Laktató is, nem is kell utána vastag második.

Éva írta...

Levesként még nem ettem, de nagyon finom lehet guszta! Szoktam töltött karalábét csinálni tejfölösen de így elkészítve is a finom zöldségekkel nagyon jó lehet!

Blogkonyha írta...

De jó ötlet.Eddig csak a simát kóstoltam, ami olyan sűrűbb... De így levesnek se lehet utolsó.. Guszta nagyon!

Kati írta...

Anikó, köszi, mi is többféle képpen készítjük a karalábélevest, van mikor csak hús nélkül, felkockázva a karalábét, van hogy húsgombóccal reszelve benne a karalábét, most így töltve:) Mindenik finom:)

Lilla Seffer, kiadós, de nem nehéz leves:) Köszi:)

Okki, én meg szívesen megkínáltalak volna:) Köszi:)

martinelli, én is készítettem töltött karalábét is, szósszal, igaz nem paradicsomoson, de az is finom volt:) Ízleni fog, ha kipróbálod, meglásd:) Köszi:)

HajniZoli, nekünk is új volt, de mindenkinek nagyon ízlett:) Laktató, de mégsem nehéz leves, olyan igazi nyári:) Köszi:)

Éva, mi is most készítettük először, de nagyon finom lett:) Köszi:)

Illéskrisz, bizony finom:) Mi is most készítettük először így:) Köszi:)



Hankka írta...

Töltött karalábét már készítettem, levesként viszont még nem, pedig biztosan finom! Guszta nálad! :)

Kati írta...

Hankka, mi is most főztünk először ilyet anyummal:) Finom volt nagyon:) Köszi:)

Annamari írta...

jaj, ezt nagyon szeretem. Gyermekkoromban is főzte mamám, és most meg nagyon megkívántam. Azt hiszem a napokban beiktatom. Köszi!

Kati írta...

Annamari, jó olvasni, hogy nagymamád régebb is készítette. Örvendek, hogy ötletet adhattam:) Jó étvágyat hozzá:)

trollanyu írta...

De tényleg milyen helyesek:) Nagyon ötletesen ötvözted a levest és a második fogást, isteni finom lehet:)

Kati írta...

trollanyu, köszönöm:) Édsanyámmal ketten találtuk ki:) És tényleg nagyon, de nagyon finom volt, és mutatós is:)

Márti írta...

Anyósom is így készítette, én szívesen megeszem mindkettőt!

Kati írta...

Márti, igaz, hogy finom mindkettő?:) Köszi:)

Unknown írta...

Isteni finom lett