2013. július 19., péntek

Székely mézescsók

Nagyon mgtetszett ennek a süteménynek a neve Mónikánál, s ráadásul most vettem kipróbálásra 1 kg rozslisztet, így adódott, hogy éppen ezt a receptet próbáltam ki, a Székely mézescsókot.
Mónival egyetemben én is úgy gondolom, hogy ez egy kissé egészségesebb süti, mert a rozsliszt és az ebből készült sütemények töményebbek, nem lyukacsos szerkezetűek, ezért teltségérzetet biztosítanak, diétázóknak ez nagyon megfelelő. Aki többet szeretne olvasni a rozslisztről, ITT megteheti.
Nekem tényleg diétásnak tűnt ízre is, cseppet sem édes, mégis különleges zamatú sütemény, a család egy délután alatt elhordta:) Kicsit muszály volt változtatnom a recepten, mivel mandulám nem volt itthon, így dió került a tetejére, így talán még székelyesebb lett:)


Hozzávalók: 45 dkg rozsliszt, 6 evőkanál forró méz, 4 tojás, két kávéskanál őrölt fahéj, 2 - 3 szem tört szegfűszeg, 1 citrom lereszelt héja, 1 tasak sütőpor, 1 tojás a lekenéshez, maréknyi dió.
Elkészítése: A lisztet elkeverjük a sütőporral és a fűszerekkel, hozzáadjuk a tojást, a forró mézet, alaposan összegyúrjuk, amíg nyújtható masszát kapunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, sütemény kiszúróval kiszaggatjuk. A korongocskák tetejét megkenjük a felvert tojással,.mindenikbe egy diódarabot nyomunk. Előmelegített sütőben, közepes lángon 10 perc alatt megsütjük.

11 megjegyzés:

Böbe írta...

Finom lehet, karácsonyra megsütőm!

Jámborné Budai Mónika írta...

De jó hogy megsütötted, nagyon szépek lettek:))

Juci írta...

Ebből nekem is szabadna enni. :) Most éppen fogyózok ... He he még bírom!!!

Hankka írta...

Dióval is nagyon guszta, és olyan szépen fotóztad! :)

Patrícia írta...

Ezt ma elkészítem!! Megyek is begyúrom a tésztát.Köszi:)

Lilla Seffer írta...

Érdekes recept, biztos ki fogom próbálni!

Kati írta...

Böbe, finom is, olyan karácsonyos ís az íze:)

Mónika, én örvendek, hogy megsüthettem:)

Juci, én is tartom most is a diétát, ha nem is annyira szorosan, de ebből én is ettem:) Kitartást akkor Neked:) Köszi:)

Hankka, s a dió méginkább székelyföldi, a mandula nem igazán:) Köszi:)

Patrícia, remélem ízleni fog:) Köszi:)

Lilla, s egészségesebb is, mint rendes lisztből, ugye? Köszi:)

Elisabeth Foodandthrift írta...

Jó kis recept, nagyon szeretem a mézescókot...gyönyörü csipketeritőd is!

Kati írta...

Elisabeth, a családnak is ízlett, meg nekem is:) Nem terítő ami a fotón van, hanem külön kis horgolt virágok:) Párom nagymamájától kaptam ajándékba:)

marisz57 írta...

Ugye, hogy nemcsak karácsonykor lehet mézescsókot sütni? :)
Én is készülök rá most, nyáron is.
A nagymamád horgolt virágai nagyon szépek!

Kati írta...

Marisz57, bizony, nem csak télen:) Nem az én nagymamámtól kaptam, hanem a Párom nagymamájától, de van az enyémtől is:) Köszi:)
Elkészült a torta a te mascarponés krémed alapján, igaz barackosan, majd mutatom:) Köszi:)