2013. július 7., vasárnap

Keserű csokoládés meggydzsem

Az idén a mi vidékünkön rengeteg meggy termett, nagymamámék kertjében is annyi volt, hogy húzta le az ágakat. Sajnáltuk, hogy tönkremenjen, ezért rengeteget feldolgoztunk, nagymamám még ajándékozott is el, sajnos még így is maradt a fákon, de hát a madaraknak is kell:)
Anyummal kb 8 kosár meggyet dolgoztunk fel, készült befőtt, meggydzsem, nyers meggydzsem, meggylikőr, került a fagyasztóba magostól meg kimagolva egyaránt.
Ma a második adag meggydzsemet főztük, abból vettem el kb. 1 litret, három kis üvegre valót, amit 85 % -os keserű csokival ízesítettem, hát valami mennyei lett:)
Tehát ez a finom meggydzsem pont úgy készül mint az egyszerű meggydzsem, csak a végén hozzákavarjuk a kockára vágott csokit:)




Hozzávalók: 1, 5 - 2 kg meggy, 50 dkg cukor (lehet többet is tenni, a meggy savanyúságától függ), pici citromsó, 8 dkg 85 % - os keserű csokoládé, késhegynyi szalicil.
Elkészítése: Az érett meggyet megtisztítjuk, 3 - 4 léből átmossuk, lecsurgatjuk. Ezután kimagoljuk, húsdarálón ledaráljuk, közepers lángon addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd, ekkor hozzáadjuk a cukrot, addig főzzük, míg teljesen besűrűsödik. Nem szabad leve maradjon. Közben folyamatosan kavargatjuk.
Amikor a dzsem készen van (ezt úgy ellenőrízzük, hogy egy tányérra kiveszünk néhány kanállal, ha kihülve megkocsonyásodik akkor jól van)hozzákavarjuka kockára vágott csokoládét,  forrón üvegekbe töltjük. Az üvekeket fedő nélkül másnapig egy fehér lappal lefödve állni hagyjuk, így bebőrözik a teteje a dzsemnek. Másnap kis szalicilt hintünk a tetejükre, s fedővel lezárjuk.
 A meggy is eléggé kényes gyümölcs, így nem árt a biztonság kedvéért 15 percig gőzölni.

12 megjegyzés:

HajniZoli írta...

Készültem az idén, hogy kipróbálom ezt a csokis változatot, de elhúztunk nyaralni:-) nem tudom mire hazamegyek lesz-e még meggy.
Szép a fotód is!

Monika írta...

Hogy te micsoda finomságokat találsz ki!!!!!!Nyami!És gyönyörűek a tányérjaid,poharaid is!!!!

martinelli írta...

Ez finom lehet :)

Böbe írta...

Én is most lettem készen a meggy eltevésével, felénk is volt bőven! Ez a csokis változat is szuper,szeretem:))

Farci írta...

Tegnap nálunk is cseresznye és meggy volt "terítéken" :)
Igaz, a csoki kimaradt belőle! No, majd legközelebb ...

Névtelen írta...

No, ezt jövőre kipróbálom, idén már leszedtük, be is főztem a meggyet. :)

Kati írta...

HajniZoli, megmondom őszinténa meggymagolás elől én is elhúztam volna nyaralni, meg egyébként is kívánkozok én is, aztán nem tudom lesz-e belőle valami az idén. Köszi:)

Mammka, nem saját ötlet, van már rá példa a neten, igaz keserűcsokival nem láttam:)A tányérka, pohár az édesanyámé, az iskolai találkozóikra mindig ilyet kaptak (10, 20, 30 éves találkozó), amúgy kézzel festett kerámiák, s egz druszám Kádár Katalin kerámiafestő készített.

martinelli, finom bizony:) Köszi:)

Böbe,az csak jó, bár én nagyon meguntam a meggymagolást:)

Farci, nálunk se az egész adagba került, csak három kis üvegbe:)

Patrícia, jövőre is jók az ötletek:)

Nea írta...

Ez isteni lehet. Idén már nem tudom elkészíteni, mert lakók lettek a meggyben, pedig nálunk is rengeteg termés volt, de jövőre ki nem hagyom. Csodásak a képeid, rácsodálkoztam.

Hankka írta...

Jó sok meggyet dolgoztatok fel, nem semmi munka lehetett! :) De megérte, nagyon finom dolgokat készítettek, ez a csokis dzsem is különösen jó lehet! :)

Éva írta...

Nagyon finom lehet így csokival, ha még valahol tudok olcsón venni meggyet kipróbálom. Nagyon guszta!

Márti írta...

Tavaly én is nagyot debütáltam vele :)

Kati írta...

Nea, köszi:) Nálunk is rengeteg meggy termett, de nem volt lakója szerencsére, pedig bio meggy volt, abban az értelemben, hogy nagymamámék kertjében termett, évek óta nem voltak permetezve a fák:) Nem fogod megbánni, ha kipróbálod, az biztos:)

Hankka, tényleg összesen vagy 8 kosárral dolgoztunk fel, felét édesanyám, a másik felébe én is be tudtam segíteni:) Nagyon finom ez a csokis meggydzsem, már el is képzeltem egy sütibe:) Köszi:)

Éva, hátha még találsy, mert nagyon finom, csak jó minőségű csoki kell hozzá:) Köszi:)

Márti, ugye, el voltak ragadtatva tőle?:)