2013. július 16., kedd

Kajszibarack fagylalt

 Elkészült életem első főzött fagyija. A recept alapja Gergely Éva Erdélyi ízek című könyvéből származik, de saját ízlésünkre alakítva. Nincs fagyikészítő gépem, így csak egyszerűen a fagyasztóban készült, de annyira finom lett, hogy a család ebéd helyett csak ezt nyalogatta a nagy melegben. Hétvégére készítem a következő adagot az biztos, csak a változatosság kedvéért más gyümölccsel.
Ezt a finom fagyit szeretném vinni Hankka blogszülinapi bulijába, egy nagy - nagy adaggal, hogy minden bulizó kedvére fogyassza a kánikulában:) Hankka, kívánok innen is Boldog Blogszülinapot, még sok - sok  finom receptet ésérdeklődő, sütő/főző olvasót:)


Hozzávalók: 0, 5 liter házi tej, 20 dkg cukor, 1,5 evőkanál vaníliaízű pudingpor, 4 tojássárgája, 1 dl házi kajszibarack dzsem.
Elkészítése: A tejet 1 dl híján a cukorral felforraljuk. A megmaradt 1 dl tejben feloldjuk a pudingport, hozzákavarjuk a felforralt tejhez, levesszük a tűzről. A tojássárgákat egy másik edényben jól elhabarjuk, és vékony sugárban hozzákeverjük a forró pudingos tejet. Ekkor visszatesszük a tűzre, s folyamatos kavargatás mellett puding sűrűségűre főzzük. Hideg vízzel teli edénybe állítva kihűtjük, és egy műanyag dobozban a fagyasztóba tesszük, félóránként, óránként megkavarva megfagyasztjuk. 2 óra fagyasztás után hozzákeverjük a dzsemet, így fagyasztjuk tovább. Ha nincs időnk kavargatni (mint nekem:)) egy éjszaka alatt nyugodtan fagyasszuk le, reggel vegyük ki, 10 percet hagyjuk kiengedni, utána kavarjuk át, így is tökéletes lesz az állaga.

10 megjegyzés:

Okki írta...

Még nem készítettem főzött fagyit én sem, de ez a barackos igen igen csábító. :)

Böbe írta...

Nincsen fagyi gépem, én is mindig így készítem! Már gyűlik a sok finomság a bulira:)))

Éva írta...

Nagyon finom lehet még én sem készítettem ezzel a technikával de nagyon tetszik. Ha viszed a buliba akkor majd megkóstolom mert én is megyek:-)) Már megsütöttem amit viszek, ott találkozunk !!

Katalin írta...

Finom lehetett a fagyid! Mi is csináltunk házi fagyikat, egy hétig otthon voltam Édesapámnál, ott készítettünk négy félét is :)

HajniZoli írta...

Ehhez hasonlatosan készítettem sztracsatella fagyit, holnap megmutatom:-) fincsi lehet így barackosan is, kipróbálós:-)

Gerdi írta...

Alig várom Hankka kerti partiját, hogy ehessek a fagyidból:-))) Jó sokat készíts:-)

Blogkonyha írta...

Biztos nem ez lesz az utolsó főzött fagyid. Nagyon finom lehetett... Elkanalazgatnám én is ma délelőtt, úgy is kevés páciensem jön ma...

Gabriella írta...

De jó ez a kép, nagyon tetszik a fagyi recept is. Hu, most jól is esne... :P

Hankka írta...

Kati, nagyon köszönöm, te voltál a legügyesebb, elsőként "érkeztél"! :) Főzött fagyit még én sem készítettem, de nagyon-nagyon finom lehet, ki is fogom próbálni! :)

Kati írta...

Okki, igaz? Én is tervezem az ismétlést belőle:)

Böbe, fagyigép nélkül is el lehet készíteni, hátha majd egyszer arra is lesz pénzem:) A buliban tényleg sok finomság lesz:) Köszi:)

Éva láttam már, hogy te mit hozol, én meg abból nassolok:) Próbáld ki a főzött fagyit, nagyon egyszerű, s variálható ezer féle képpen:)

Katalin, bizony láttam nálad a négy féle fagyit, meg is kívántam:)

HajniZoli, láttam nálad is a sztracsatelle fagyit, azt is megkívántam, s a fagyiformáidat is:) Köszi:)

Gerdi, oké, sokat viszek:) S te pedig valami finom sütit hozzál:)

Illéskrisz, bizony nem az utolsó, már azóta készítettem meggyeset és csokisat, most meg cirtomosat és citromfüvest kért apum:)

Gabriella konyhája, köszi:) Most nekem is jól esne:)

Hankka, nincs mit:) Szeretek pontos lenni:) Próbáld ki nagyon egyszerű s finom, s az ízesítést is lehet variálni:) Boldog Blogszülinapot itt is:)