2013. július 2., kedd

Erdélyi Konyhás találkozó Nagyágon

Június utolsó hétvégéjén (28 - 30.) ebben az évben már másodszor találkozhattam az EK - s kollegáimmal, hisz sor került az idei második szakmai találkozóra, az Erdélyi Érchegységben, Hunyad megyében, Dévától 24 km - re lévő, Nagyágon. Nagyágról annyit kell tudni, hogy egészen az 1980 - as évekig aranybánya működött ott, német, román, szlovák, magyar bányászok népesítették be valamikor.
 Most már egy kicsit felszabadultabban indultam a találkozóra, mint a télen, hisz most már Gál Edithen kívül mindenkit ismertem a csapatban, tudtam nem csak kollegák, hanem barátok közé megyek. Azért is kívánkoztam még, mert sosem jártam Nagyágon, a többiekkel ellentétben, de az interneten böngészve csodaszép helynek tűnt. Megérkezve be is bizonyosodott, hogy tényleg egy csöndes, hegyekkel, erdőkkel körülvett kis falu, amelyet két napon keresztül csodálhattam a szállásunk udvarából, vagy a faluban sétálva.
Ez a hétvége a halak köré épült, halas recepteket próbáltunk ki, kóstóltunk meg. Azt hiszem életemben nem ettem összesen annyi finom, különlegesen elkészített halat , mint ezen a hétvégén, s jó pár praktikus dolgot is tanultam/tanultunk közben a halak elkészítéséről.
Természetesen nem csak a főzésről, evésről szólt a hétvége, hanem a beszélgetésekről, sétákról, szórakozásról. Jó volt részese lenni a közös munkának, jó volt látni, hogy a fiatal generáció (kollegáim gyerekei) is kezdenek haladni a mi nyomdokunkban, s szívesen segítettek bármiben egész hétvégén.
Karcsi, köszönöm, hogy lehetővé tetted nekünk ismét az együttlétet, lányok, fiúk nektek ismét köszönöm, hogy egy ilyen csapat részese lehetek, nagyon sokat jelent számomra. Adja a Jóisten, hogy mindannyian csak fejlődjünk szakmailag, s mind a négy kiadványunk egyre szebb és szebb legyen.:)
Most meg engedjétek meg, hogy  a teljesség ígénye nélkül, néhány fotót mutassak a hétvégéről. Teljes egészében két étel elkészítésében vettem részt, az első az Almával, zöld fűszerrel töltött, grillezett pisztráng, amit Zsozsóval, meg Adriennel közösen készítettünk, a másik pedig a Marosmenti halleves, amely elkészítésében sokan besegítettek, s amelynek megfőzése csupa kaland volt, igaz Adél, István, Hajnalka, Sedith?::)
A receptek mindegyikét majd olvashatjátok a soron következő kiadványainkban:)

A Nagy Csapat:)


A szállásunk


Kilátás az udvarból a római katolikus templommal.

Kilátás az udvarból az ortodox (eredetileg görög katolikus) templommal.

A római katolikus templom.

A villám sújtotta görög katolikus templom romja.

Készülődés a Halleveshez.
Jómagam a Halleves kavargatása közben:)

Fő az alaplé a Halleveshez.

Marosmenti halleves


Almával, zöld fűszerrel töltött grillezett pisztráng, még grillezés előtt:)

Adéllal:)
Adriennel, Éva kolleganőm lányával.



Hajnalka levendulái Zsozsótól:)



13 megjegyzés:

Elisabeth Foodandthrift írta...

Kati kedves, örömmel nézegettem a fotókat, a gyönyörü Erdélyi tályat, és micsoda jó kis találkozás a Konyhás összejövetellel.

Nagyon helyes vagy, igazán jól nézel ki, a diéta látszik hogy sikeres. Az a hal leves nagyon jól hangzik és finom lehet, az biztos!

Patrícia írta...

Gyönyörű tájon voltatok!
Hűű, mi nagy halevők vagyunk, így nagyon érdekelne a recept. :)
Az Erdélyi konyhához hogy tudok hozzájutni?
Én még sosem láttam újságosnál.

Böbe írta...

Csodás Erdély, mindig ámulattal nézem a fotókat! Jó kis találkozás lehetett, hát a pisztráng sütésről nem is beszélve!:))

sedith írta...

Mindig szeretem, amikor több szemszögből "láthatom" ugyanazt. Mindenkinek más a fontos, mást lát meg bizonyos helyzetekben, és olyan jó ez, így alakul ki egy kerek egész. :)
Örülök én is, hogy ismét együtt lehettünk, és hogy a hosszú utazások során ismét egy fokkal jobban megismerkedhettünk. :) Én is írtam a hétvégéről, a ... másikon. :)

Roza írta...

Kata, nagyon irigykedtem ezét a lehetőségedért:) Főként hogy Adéllal is találkozhattál! Milyen kár is, hogy Erdély hozzánk ilyen messze van...
További kellemes nyarat!!

Annamari írta...

Végre megkerültél! Örülök, hogy jól érezted magad.

Vicuska írta...

Nagyszerű közös programotok volt!!!!!

Hankka írta...

Milyen jó programotok volt és milyen szép helyen voltatok! :) Köszönjük, hogy megosztottad velünk a képeket, olyan jó látni téged! :)

Katalin írta...

De jó volt nézegetni a képeket! Nagyon jól telhetett a hétvége, szívesen ott lettem volna én is :)

Éva írta...

Nagyon jó lehetett a hétvégétek és csodás helyen voltatok!

Juci írta...

Bocsi a késésért, de itt nálunk cserélik a vonalat már két napja nem volt áram, net.
Kati drága szívből gratulálok, hogy bekerültél a ZSENIK CSAPATÁBA.
Sok sikert továbbra is. Puszi!!!

Hajnalka írta...

Kati, a hallevesek mindig macerásak, de ez megérte! :-)

Kati írta...

Elisabeth, köszönöm, bizony szép helyen voltunk, bár a sok süti megtette a hatását:)

Patrícia, fel fogom tenni a receptet is:) Az ERDÉLYI KONYHÁT ELŐFIZETÉSBEN terjeszti a
Magyar Posta Zrt. Hírlap Terjesztési Központ
Előfizethető az ország BÁRMELY postáján, a hírlapot kézbesítőknél,
valamint megrendelhető:
e-mail-en: hirlapelofizetes@posta.hu
és telefonon 06-80/444-444 az ingyenes zöld számon.

Böbe, bizony jó volt, a pisztráng főleg:)

sedith, én is örvendek, hogy ismét együtt voltunk, s együtt utaztunk:) Szerintem is így egész a dolog:)

Roza, köszi, örvendek én is, hogy ismerhetem Adélt:)

Annamari, meg - meg, köszi:)

Vicuska, bizony:)

Hankka, köszi:)

Katalin, köszi, nagyon jól telt:)

Éva, igen, köszi:)

Juci, nem vagyunk mi sem zsenik, pont olyanok vagyunk mint más háziasszony, csak többet figyelünk a fotóyásra, szerkesztésre, helyesírásra főzés köyben/után:)Kösyi, én is puszillak:)