2013. június 2., vasárnap

Zöldborsó - püré pirítóson

Nem újdonság nektek, hogy nagyon szeretem Jamie Oliver receptjeit, stílusát, egyszerűségét, önmagát, mint embert. Két könyvem is megvan tőle a Jamie természetesen magyar nyelven, és a Párom jóvoltából (itt is ezer köszönet Kicsim) Jamie-s Great Britain angol nyelven. Mindkettőt nagyon szeretem, több receptet is kipróbáltam már belőlük, ha egy kicsit vagy többet változtattam is rajta, de az ihlet, az ötlet neki köszönhető, és még egy receptjében sem csalódtam. A következő receptet is Jamie egy tavaszi receptje ihlette, az alap megmaradt, de majdnem teljesen erdélyire reformáltam:) Eredetileg fűszerként menta, sajtként pedig pecorino szerepel a receptben. Már rég kinéztem magamnak ezt a borsó - pürét, csak még nem volt alkalmam kipróbálni, mert eddig nem jutottam frissen szedett zöldborsóhoz, ez pedig csak abból finom. De ma anyumékkal elmentem a veteményesbe, s máris találtam ott betakarítani valót, friss zöldborsót. Annyit szedtem, hogy anyuéknak készítettem Borsófőzeléket, és még magamnak is maradt püréhez való. De jó is amikor a saját kertjéből szedheti a zöldséget az ember lánya, a szüleinek köszönhetően:) Anyu, apu, köszi:)


Hozzávalók (2 személyre): 20 dkg  dkg friss kifejtett zöldborsó, kis csokor petrezselyemzöld, 5 dkg juhsajt, 1 nagyobb cikk fokhagyma, só, frissen őrölt bors, 3 - 4 evőkanál olívaolaj. A tálaláshoz: 4 szelet kenyér, 1 cikk fokhagyma.
Elkészítése: A petrezselyemzöldet felaprítjuk, a sajtot apró kockákra vágjuk, és a többi hozzávalóval együtt a turmixgép késes részébe tesszük, sűrű zöld pasztává aprítjuk. Ha szükséges adhatunk még hozzá kevés olívaolajat.
A kenyérszeleteket megpirítjuk, megkenjük fokhagymával, ráhalmozzuk a zöldborsó - pürét, és egy kis sajtot reszelünk a tetejére.

13 megjegyzés:

teller-cake írta...

Nekünk is virágzik már a borsó, így nemsokára én is kipróbálhatom ezt a finomságot! Nagyon jó ötlet! :)

Elisabeth írta...

Kati, köszönöm a jó kivánágot, máris indulok, de beköszöntök hozzád. Nagyon klassz kreativ finomságot készitettél a borsóval. Meglátszik a kulinary tanulmányod...remélem követed tovább is...ügyes vagy, az biztos! Puszillak

Blogkonyha írta...

Sosem hallottam még borsós kencéről. Minden esetre szívesen megkóstolnám! A kertben termett borsónak nincs párja... Nagyon guszta a kenyérkéd!

Hankka írta...

Csodásan tálaltad, nagyon jól néz ki! : És persze biztosan nagyon finom is, jól hangzik! :)

Márti írta...

Olivert én is évek óta nagyon szeretem és már sok receptjét kipróbáltam,borsós kencéről nem hallottam,de szívesen megkóstolnám!

trollanyu írta...

Csodásan néz ki, a színe annyira szép:) Jamie nekem is nagy kedvencem, szeretem a stílusát, azt, hogy imádja, amit csinál és ráadásul családcentrikus apuka is a 4 gyerkőcével:)

Unknown írta...

Légyszíves néz be a blogomba :o)
Köszönöm !

HahoPihe írta...

Hű de szép, és nagyon fincsi lehet, tuti ki fogom próbálni. Ez most újdonság nekem, de J.O-t én is imádom, irigykedek a könyvekért, nekem még senki se ajándékozott ilyet, pedig... :-) de türelmesen várok a soromra. Szép napot! ;-)

Gerdi írta...

Teljesen új ez nekem, de úgy gondolom, élvezettel falatoznám. Csak nekem nincs hol szedjek friss zöldborsót... Jövőre vetek, azért is!

HajniZoli írta...

Csodás színe van! Azt gondoltam megpároltad, de látom nyersen van.
Szeretem én is Jamie-t, de nem biztos, hogy minden íz bejönne nekünk ahogy ő párosítja. Azért megkóstolnám mentásan is:-)

csipike írta...

Még sosem pürésítettem, de kipróbálom majd, régóta izgat a téma. Lencsekrémet készítettem eddig, de azzal a sötét barna színével, hogy is mondjam...nem igazán lett guszta :-)
Régebben néztem Olivert, még nem igazán tudtam főzni. Tőle is ihletet merítettem, hogy nem kell túlbonyolítani a főzést, egyszerűen is lehet finomakat készíteni.

Okki írta...

Milyen szép a színe. Még nem készítettem borsóból kencét, de biztosan nagyon finom, kifogom próbálni. :)

Kati írta...

teller - cake, nekem is elsőre megtetszett ez a recept a könyvben, még a tavaly, de akkor nem volt friss borsóm, most sikerült elkészíteni, isteni:) Köszi:)


Elisabeth, olyan jól esett, hogy beléptél elköszönni, köszönöm:) Igyekszem fejlődni, mert még van mit:) Puszillak:)

Illéskrisz, próbáld ki, meg fogsz lepődni milyen finom, édes zöldborsóíz, kis sajttal:) Köszi:) És még egy plussz, hogy nálam rigmányi házikenyérre került:)

Hankka, köszönöm, igyekszem fejlődni a tálalás, fotózás terén is, mert szükség van rá:) Köszi:)

Márti, Jamie természetesen című könyvében van az eredeti recept, isteni, csak ennyit mondok:)

Trollanyu, igen, nekem is szipatikus a családcentrikusság Jamieben:) A főzési tudományáén kívül:)

Rózsa, voltam nálad:)

HahóPihe, írd meg az angyalnak hogy J O szakácskönyvet kérsz:) Én szerencsés vagyok ebből a szempontból, nekem is az angyal hozta:) KÖszi:)

Gerdi, nekem is új volt, de nem csalódtam benne, mert isteni íze van:) Megéri érte (és nemcsak) borsót ültetni:)

HajniZoli, nyersen van:) Nekem a menta valahogy a gyümölcsökhöz illik, de el tudom képzelni azért a borsóval is, csak most nem volt friss mentám. Köszi:) Igaz milyen szép zöld?

Csipike, a lencsekrémet főzött lencséből készítettedgondolom? Ez nyersen van.
Próbáld meg a lencsekrémet vöröslencséből, annak nem lesz olyan csúf színe.

Okki, igaz? Próbáld ki, nagyon finom:)