2013. június 8., szombat

Töltött karalábé

Életem első töltött karalábéja. Nem készítettem eddig, mert édesanyám sem szokott soha, így nem volt kitől ellesnem, s az igazság, hogy levesnek, s nyersen mindig elfogyott. De most a piacon csodaszép zsenge karalábét kaptam, valahogy megkívántam töltve, s el is készítettem, ahogy én gondoltam.


Hozzávalók(2 személyre): 2 közepes karalábé, 20 dkg darált disznóhús, 15 dkg gomba, 1 hagyma, kis csokor kapor, kevés olaj, két szelet köménymagos (vagy bármilyen) sajt, só, bors, 1 evőkanál liszt, 1, 5 dl tej.
Elkészítése: A karalábét meghámozzuk, roppanósra főzzük. A töltelékhez az apróra vágott hagymát a felforrósított olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a darálthúst és az apróra vágott kaprot, fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, kis vizet töltve alája puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. A karalábé közepét kivájjuk, megtöltjük a töltelékkel, ráhelyezzük a sajtot, kivajazott tűzálló tálba helyezzük, előmelegített sütőben, közepes lángon addig sütjük, amíg a sajt ráolvad és pirulni kezd a tetején. A megmaradt töltelékhez hozzáadjuk a kkaralábé kivájt részét, összeforrósítjuk, megszórjuk a liszttel, felöntjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk, folyamatosan kavargatva besűrítjük, a töltött karalábét ezzel tálaljuk.

15 megjegyzés:

@havas írta...

Egyik kedvencem. Nagyon finom tárkonyszósszal is leöntve. Gratulálok, sztem nagyon finom lett!

Éva írta...

Nagyon guszta nekem is kedvenc ételem és még nem csináltam az idén. A gomba jó ötlet finom lehet!

sedith írta...

Ilyen igazi töltött karalábét még én sem főztem soha, csak egyszer a nagyobbik lányomnak, amikor még baba volt. De akkor csak épp megpároltam a karalábét, majd a főtt rizset összekevertem a megpárolt, összevagdalt csirkemellel, fűszereztem zöldekkel és kész. :) De tudod, ami késik, nem múlik... :) Egyszer eljön nálam is az ideje. Ez nagyon finom lehetett. :)

Böbe írta...

Már hetek óta készülők, hogy csinálok,de még nem jutottam el odáig! Imádom,nagyon guszta lett nálad, hát most ennék is belőle:))

Névtelen írta...

Hűűű, de szeretem! Tényleg a közeljövőben én is készítek majd. :)

martinelli írta...

Egyszer én is készítettem ilyet :) Jól néz ki a tiéd :)

Horváth Emerencia írta...

Sosem készítettem, itt az idő, most vagy soha:))))

Kati írta...

Kata, emlékszem még mondtad, hogy tárkonyszósszal is finom, ki is próbálom. Köszi:)

Éva, én a gombát mindenhez szeretem:) Köszi:)

sedith, nekem nagyon tetszett igy:) Egyszer kipróbálom levesbe is:)Köszi:)

Böbe, akkor csak sorra kerül:) Köszi:)

Patricia, látod, jó, hogy eszedbe juttattam:)


martinelli, igaz finom? Köszi:)

Horváth Emerencia, nem nehéz elkésziteni, próbáld ki, csak friss, fiatal legyen a karalábé.

trollanyu írta...

Még én sem készítettem soha, de imádnám:) Sajnos itt nem ismerik a karalábét, sehol sem lehet venni, pedig én nyersen is nagyon szeretem.

Katalin írta...

Nagyon finom lehetett, jól elkészítetted! Én csak egyszer csináltam töltött karalábét, de az nem nagyon ízlett nekem. Viszont most ettünk Torockón, ami nagyon finom volt :) Lehet hogy majd egyszer ismét megpróbálkozok vele :)

Gerdi írta...

Nálam még várat magára az első töltött karalábé:-) Csodás tölteléket alkottál bele, bírnám szeretni!

HajniZoli írta...

Valamikor rég készítettem, eszembe juttattad:-) fincsi lehet gombával és guszta nagyon azzal a szósszal!

Zsuzska írta...

Imádom a töltött karalábét! Én kicsit másképpen szoktam készíteni, de így is nagyon finom lehet!

Annamari írta...

Ma ezt eszünk. Kicsit másképp (nem vettem gombát és nincs köményes sajtom), kaporszósszal, de ez lesz. Köszi, hogy eszembe juttattad!

Kati írta...

trollanyu, nem ismerik a karalébét? De érdekes. Úgy látszik nem honos nálatok. Pedig tényleg finom.)

Katalin, igen, készítik többféle képpen is, nekem nagyon ízlett ahogy most készítettem:) Hátha te is megtalálod az ízlésetekhez illőt:)

Gerdi, akkor nem csak én voltam lemaradva:) Köszi:)

HajniZoli, nekem a gomba mindenhez megy:) De talál is hozzá:) Köszi:)

Zsuzska, a főzésben éppen az a jó, hogy ahány ház annyi szokás, a tied is biztos finom:)

Annamari, nincs mit, örvendek, hogy eszedbe jutattam az ebédre valót, ilyenkor érzem, van értelme írni, mikor ilyen visszajelzéseket kapok:) Nem kötelező a köményes sajt, csak nekem az volt itthon, mert nagyon rá vagyok kattanva most:) De bármilyen sajttal finom lehet, lényeg, hogy kissé ráolvadjon. Egészségetekre:)