2013. június 25., kedd

Töltött cukkini

Végre elérkezett a cukkini szezonja is, már a szüleim veteményesében terem a cukkini, háromféle is, zöld, sárga és gömb formájú. A gömb formájún még aprók a cukkinik, de egy jó hét múlva már szépek lesznek, de a sárgáról és a zöldről már szüreteltünk is. Így készítettem a töltött cukkinit, mert már több blogon is megkívántam. Egy töltött tök recept szerepel már a blogomon, ITT azt is megnézhetitek, az is nagyon finom volt:) És természetesen a mostani is, aki szereti a cukkinit, az szeretni fogja:) Én nagyon:)


Hozzávalók: 2 közepes zsenge cukkini, 20 dkg darált disznóhús, 15 dkg gomba, 1 hagyma, 2 szál friss bazsalikom, kevés olaj, 15 dkg júhsajt, só, bors. A paradicsomszószhoz: 1 evőkanál teljes kőrlésű liszt, 3 evőkanál olaj, 2, 5 dl házi paradicsomlé, só, pici cukor.
Elkészítése: a cukkiniket megmossuk, hosszában kettőbe vágjuk, a közepét kivájjuk, úgy hogy azért pereme is maradjon. A töltelékhez az apróra vágott hagymát a felforrósított olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a darálthúst és az apróra vágott bazsalikomot, fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a cukkinik kivájt húsát szintén apróra vágva, puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük.
Az előkészített cukkiniket sózzuk, borsozzuk, megtöltjük a töltelékkel, majd előmelegített sütőben, közepes lángon puhára pároljuk, kivesszük a sütőból, rászórjók a lereszelt sajtot, s még 10 percre visszatesszük, míg a sajt ráolvad.
Közben elkészítjük a paradicsomszószt is: a lisztet az olajon kissé megdinszteljük, felöntjük a paradicsomlével, sózzuk, cukrozzuk, folytonosan kavargatva besűrítjük. A töltött cukkinit a paradicsomszósszal tálaljuk.

15 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon finom lehet ezzel a szósszal különösen ízlene! Nagyon guszta!

Zsuzska írta...

Imádom a töltött cukkinit, így is nagyon finom lehet!!

Hankka írta...

Nagyon szeretem a cukkinit, tetszik ez a recept is, fincsi lehet! :)

HajniZoli írta...

Vittem a receptedet, nagyon tetszik, ki fogom próbálni!

Chef Viki írta...

Ez egyszerűen istenkirályság lehet...

Annamari írta...

Nagyon szeretem én is. (szerintem a tököt bárhogyan). Én is szokatm készíteni különféleképpen, és a jó zsenge belsejét is megkészítve vissza szoktam tölteni bele. (Vagy tökfasírtnak készítem el. Nagyon szeretjük azt is, tegnap az volt ebédre.)

Unknown írta...

De jó lehet. Paradicsom szósszal, még nem próbáltam. De lehet, hogy megtaláltam a módját, amivel a nagyobbik fiam is megenné a tököt - paradicsomszósz függő - is nem csak a tölteléket! Köszike!

Katalin írta...

Finom lehetett! Én is hasonló módon szoktam készíteni, csak szósz nélkül :)

Juci írta...

Így gombásan még nem készítettem, de gondolom hogy csak finom lehet...

Gerdi írta...

De fincsi lehet ezzel a töltelékkel!

trollanyu írta...

Imádom, nálunk tegnap rántott cukkini volt, de ez is istenien néz ki:) Paradicsom szósszal még nem ettem, ki kéne próbálni.

Elisabeth írta...

Imadom a toltott cukkinit, nagyon guszta es finom ahogy te keszitetted..."le a a kalappal"!

Kati írta...

Éva, bizony az, köszi:)

Zsuzska, én is minden formában, köszi:)

Hankka, köszi:)

HajniZoli, ízleni fog szerintem:) Köszi:)

Chef Viki, köszi, az bizony:)

Annamari, ki kell próbáljam a tökfasírtot is, jó, hogy mondod:) Köszi:)

Viktória Bori, egy próbát megér a fiadnál, esetleg a tök kivájt belsejét turmixold bele a paradicsomszószba, nem fogja észrevenni:)

Katalin, igaz milyen finom?:)

Juci, ha szeretitek a gombát, akkor ez is ízlene:)

Gerdi, az volt bizony:)

trollanyu, rántva is imádjuk, a családban úgy mondjuk a rántott cukkinire , hogy lapótya:))

Elisabeth, köszi, én is nagyon szeretem:)

Vicuska írta...

Én is imádom :D de gombával és juhsajttal még nem töltöttem, nagyon finom lehetett!!!!

Kati írta...

Vicuska, próbáld ki, finom:)