2013. június 1., szombat

Tojáspörkölt II.

Amikor először készítettem tojáspörköltet, mondtam, hogy mindkét változatát ki fgom próbálni. Ezt a változatot Éva barátnőmtől tanultam még egyetemi éveink alatt Kolozsváron, emlékeim szerint hasonlóan készítette ő is, csak zöldfűszer nélkül. Éva, javíts ki, ha nem így van:) Így is nagyon finom, picit másabb, mint az első változat, én most sajtos gombával tálaltam.
A tojáspörkölt első változatát ITT olvashatjátok.


Hozzávalók (2 személyre): 4 tojás, 4 zöldhagyma (vagy 2 közepes hagyma), kevés olaj, 1 evőkanál liszt,1, 5 dl tej, 5 evőkanál natúr joghurt, kis csokor metélőhagyma, só, fehérbors.
A körethez: 4 gomba, kis kocka vaj, 4 kocka sajt (nálam háromféle sajt: juhsajt, mozzarella, köménymagos sajt) só, zöldhagymaszár, néhány karika paprika és csípőspaprika.
Elkészítése: A tojásokat keményre főzzük, miután kihűlt felszeleteljük. A hagymát apróra vágjuk, a felforrósított olajon üvegesre pároljuk, kevés vizet töltünk alája, hagyjuk párolódni. Amikor a hagyma zsírjára sült hozzáadjuk a tojást, rászórjuk a liszttet, felöntjük a tejjel és a joghurttal. Sóval, borssal fűszerezzük, hozzáadjuk az apróra vágott metélőhagymát, s folyamatos kavargatás mellett besűrítjük.
A gombákat megmossuk, tönkjüket kitörjük, tűzálló tálba helyezzük, sózzuk, mindenikbe egy kis darab vajat teszünk, ráfektetjük a kocka sajtot, ráteszünk 1 - 2 karika paprikát, csípőspaprikát, kis zöldhagymaszárat, sütőben pirosra sütjük, amíg a sajt megpirul a tetején.
A gombát a tojáspörkölttel tálaljuk.

11 megjegyzés:

Hankka írta...

Csuda jól néz ki és nagyon finom lehet a gomba is és a pörkölt is. Mi picit másképp készítjük a tojáspörköltet, szintén főtt tojásból, de csak simán hagymás pörköltalapon. Ki fogom próbálni ezt a tejes-joghurtos változatot is, szerintem bejönne nekünk is! :)

Blogkonyha írta...

Csuda finom lehet, sosem ettem még....

martinelli írta...

Én sem ettem még, de hallottam róla, egy másik változatát mesélték el nekem és el is fogom készíteni.

Az amatőr hagyományörző írta...

Nagyon jól néz ki ez a gombás tojáspörkölt , mindenképpen ki kell próbálnom ! a fényképet elnézve eléggé tömény ,mondhatnám vastag ételnek tűnik a sajttal meg a gombával . Mivel eszitek ? ; kenyérrel ? ; valahogy nekem hiányzik hozzá egy kis tészta , de lehet hogy tévedek !

mellissina2 írta...

Nagyon jól néz ki ez a tojáspörkölt,elmentem a könyvtáramba,és megpróbálkozom vele,úgyis probléma mindig hogy mit együnk.Most majd szabadságon leszek,tudok majd kicsit változatosan főzni.

Kati írta...

Hankka, köszi:) Természetesen, ahány ház annyi szokás, a te változatod is nagyon finom lehet, én is úgy készítettem az első változatot, csak nem főtt tojással, hanem mint a tükörtojást úgy beleütöttem, és a pörkölt alapban főtt meg. Eredetileg csak tej jár bele, de tejföllel, joghurttal is finom:)

Illéskrisz, finom bizony:) Köszi:)


martinelli, nálam is szerepel egy másik változat is, de kíváncsi lettem a tiedre is:)

Az amatőr hagyományőrző, a tojáspörkölt állaga olyan mint a csirke vagy más paprikásé, a gomba és a sajt az külön készül, és hagyományosan nem jár a tojáspörkölt mellé, csak én házasítottam össze, de egyáltalán nem megterhelő a gyomor számára, nem olyan sok a sajt a gombán.
Eredetileg gomba nélkül, kenyérrel, savanyúsággal fogyasztjuk, de a puliszka is jól passzol hozzá. Én azért párosítottam a gombával, mert diétázom, és a kenyeret igyekszem kerülni, nagyon ritkán eszem, így kell helyette vmi más.

mellissina2, kipróbálhatod mert nem lehet elrontani, és időben is gyorsan elkészül, ráadásul nagyon finom is:) Köszi:)

Fernel írta...

Na, a tojás nálam sohase éri meg a pörkölt állapotot, hamarabb elfogy bárhogy máshogy:D
De én a gombámra túrót tettem volna, ha lett volna, így csak a sajt maradt...

martinelli írta...

Kati, nekem Magyarországról magyarázta valaki, hogy hagymát dinsztel, pirospaprikát ad hozzá, felönti, megfőzi a hagymát, sózza, borsozza és hozzáadja az apróra vágott tojást. A tiédek nem ilyenek. Ilyet hallottál már?

HajniZoli írta...

Guszta nagyon! Nem tudom miért is maradt ez ki nálunk. Gyerek voltam anyukám készítette és szerettük. Galuskával is finom:-)

csipike írta...

Nagyon finom krémes állagú lett. Hagyományos pörköltet ismertem, de ebben a változatban jobban tetszik ;-)

Kati írta...

Fernel, nálam se készül mindennap tojáspörkölt:) Rántottának sokkal hamarabb elfogy:)
Ja én is túrót tettem volna, s grillen sütöttem volna meg, csak egyik se volt:)


martinelli, úgy is finom lehet, éppen Hankka írja fennebb, hogy úgy készíti:)

HajniZoli, nálunk nem volt a családban hagyományos étel, ezt a barátnőmtől tanultam:)

Csipike, akkor már csak ki kell próbálnod, hidd el nagyon finom:)