2013. június 21., péntek

Salátauborka

Salátauborka, így nevezik nálunk ezt a finom uborkasalátát, amely nyáron szinte mindennap az asztalra kerül különböző sültek, mártások, pörköltek mellé. Nem is tudom, hogy nem tettem fel eddig a blogra, pedig nálunk ez volt hagyományosan a nyári saláta. Sokszor amire elkészült a sült, már a salátauborka fele is kikanalazódott a tálból, magában is nagyon finom, csak úgy eteti magát. A fotó sajnos nem lett olyan szép, de alkalomadtán pótolom mással.


Hozzávalók: 50 dkg uborka, 1 hagyma, só, csorrintásnyi ecet (ízlés szerint), 1 evőkanál cukor (ízlés szerint).
Elkészítése: Az uborkát meghámozzuk, káposztagyalun legyaluljuk, majd külön a hagymát is. A legyalult uborkát sózzuk, rászórjuk a cukrot, jól összeforgatjuk, 10 percet állni hagyjuk, majd a levét a tenyerünkkel kiszorítjuk. A kiszorított uborkát egy tálba tesszük, hozzáadjuk a hagymát, az ecetet, ha szükséges még sózzuk, feltöltjük annyi vizzel, hogy ellepje. Ismét jól összeforgatjuk, ha szükséges még sózzuk, ecetezzük vagy cukrozzuk.
Egyes háziasszonyok pirospaprikával is megszórják a tetejét.

14 megjegyzés:

Katalin írta...

Nálunk is nagy kedvenc, én is hasonló módon szoktam elkészíteni, csak még zúzott fokhagymát is teszek bele :)

Nea írta...

Mi is nagyon szeretjük, én hagyma helyett szintén fokhagymát teszek bele és van amikor még tejföllel is összeforgatom, tetejét borsozom, paprikázom. Jól behűtve az igazi, csirkepörkölt nokedlivel állandó kísérője nálunk.

Blogkonyha írta...

Én is szoktam így hagymásan készíteni... Szeretjük.

Monika írta...

Üdítő!!!! Drága Kati írok neked!Puszi!

teller-cake írta...

Nagyon jól hangzik, tuti imádnám! Na és az, hogy "csorrintásnyi" ecet kell bele...:-D Milyen kedves mértékegység! :)

Monika írta...

Nekem ez is nagyon tetszik!:"kikanalazódott a tálból.."
Nagyon örülök,hogy jelentkeztél a versenyre! Lájkoltalak!:)

Noryta írta...

Nekem is tetszik: "csorrintásnyi". Mint az előzőnél a faieper is. :) De szeretem ezt a blogot! :)

HajniZoli írta...

Finom is! Zöld fokhagymaszárat szoktam még bele vágni, vagy akár simán fokhagymát.

trollanyu írta...

Nekem is kedvencem, szerintem mindenkinek és a tejfölös változatát is nagyon szeretem:) Szép hétvégét kívánok:)

Erika írta...

Nagyon szeretem én is. Én is szoktam hagymásan is készíteni, vagy pedig paradicsommal dúsítom, ha van kisebb keményebb fajta itthon.

Kati írta...

Katalin, sajna apum nem eszi meg a fokhagymát nyersen:) Köszi:)

Nea, tejföllel is finom lehet, mi is behűtve szeretjük:)

Illéskrisz,akkor nem csak nálunk menő, ahogy látom:)

Mammka, várom, hogy írk:)Hát igen, használunk mi ilyen nyelvjárásbeli kifejezéseket:) Bár az Erdélyi Konyhában ezeket kerülnöm kell, de itt nem probléma:)
Köszi, hogy kileoltad a fotóimat:)

Teller - cake, őszintén megmondom ritkán mérem bármihez is a hozzávalókat, inkább csak a sütikhez, így már tudom miből mennyi kell, ilyen a csorrintásnyi is, 2 - 3 evőkanál:)

Noryta, köszi:)

HajniZoli, úgy látszik legtöbben azzal készítik:)

trollanyu, köszi:) Szép hétvégét neked is:)

Erika, paradicsommal is finom lehet:)

Hankka írta...

Nincs semmi baj a fotóval, nagyon-nagyon guszta! :) Látom, sokunk kedvence, mi is fokhagymával készítjük és nagyon szeretjük a tejfölös változatát is! :)

Kati írta...

Hankka, köszi:) én is éppen látom, hogy nagy kedvenc mindenkinél, s a blogon is nagy a nézettsége:)

pillow covers online írta...

A kiszorított uborkát egy tálba tesszük, hozzáadjuk a hagymát, az ecetet, ha szükséges még sózzuk, feltöltjük annyi vizzel, hogy ellepje. Ismét jól összeforgatjuk, ha szükséges még sózzuk, ecetezzük vagy cukrozzuk.
lawn suits wholesale price ,
pakistani lawn suits wholesale online ,