2013. június 6., csütörtök

Kajszibarackos csirke

Édesanyám a hétvégén első alkalommal vágott le két csirkét az idéniekből. A húsból nekem is jutott, s mivel ilyenkor a legfinomabb, s ma kajszibarackot is találtam már a piacon, elkészítettem ezt a kajszibarackos csirkét. Mondanom se kell nagyon finom lett. Gyümölcs - hús párost kedvelőknek csak ajánlani tudom.


Hozzávalók: 4 db csirkehús (nálam 2 felsőcomb, két alsócomb), 20 dkg kajszibarack, 2 cikk fokhagyma, 2 evőkanál barbecue szósz, 2 evőkanál bodzaszörp, 2 evőkanál pitypangméz, só (nálam füstölt só), 2 evőkanál olívaolaj. A körethez: 1 borospohár rizs, 1 szegfűszeg, 1 kis darab fahéj, 1 kardamom mag, csipetnyi köménymag, kevés olaj, só.
Elkészítése: a kajszibarackot megmossuk, kimagozzuk, kis kockára vágjuk, hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, a barbecue szószt, a bodzaszörpöt, az olajat, a pitypangmézet, alaposan összekeverjük.
Egy tűzálló tálba öntjük a barackos egyveleg felét, ráteszük a megsózott húst és ráöntjük a barackos egyveleg másik felét. Előmelegített sütőben, kb 30 perc alatt puhára sütjük, majd grill fokozaton kissé megpirítjuk a tetejét.
A körethez: A rizset átmossuk, fél órára beáztatjuk. Kevés forró olajon megpirítunk egy szegfűszeget, egy kardamom magot, 1 lisebb fahéj darabot, egy csipet köményt, amíg illatozni kezdenek. Hozzáadjuk a rizset, sózzuk, feltöltjük kétszer annyi vízzel, sózzuk, lefödve puhára pároljuk.

8 megjegyzés:

HahoPihe írta...

Nyamm... :) Nincs is jobb egy kis sült hús + gyümölcs párosnál. Nem is értem, hogy Férj miért néz rám furcsán, amikor ezt vele is közlöm. Sült oldalas + egres, főtt marha + meggyszósz, resztelt máj + szilvabevőtt... sorolhatnám, de nem ez a lényeg, hanem a te posztod, nagyon gusztát (és minden bizonnyal finomat) alkottál ismét! ;-)

Seffer Lilla írta...

Rajongok a hús-gyümölcs párosért. Jöhetne egy jó nagy tányérral ebédre...:)

Okki írta...

Mi is készítettünk már barackos csirkehúsit, és nagyon ízlett, még a férjemnek is. :)
Nagyon finom ebédet készítettél.

Erika írta...

De jó, én meg egy salátát készítettem sárgabarackból, de ezt is ki fogom próbálni!:)

Névtelen írta...

Érdekes párosítás,de biztos nagyon finom volt :)

Katalin írta...

A csirke és barack párosítást én is nagyon szeretem :)

Hankka írta...

A gyümölcs-hús párosítás nagyon finom tud lenni, mi is szeretjük! :) Nagyon különleges a recepted a szörppel, mézzel és a fűszeres rizskörettel! Finom lehetett! :)

Kati írta...

HahóPihe, a mi férfiainknál (Apa, Fiútestvér, Pár)se menő a hús és gyümi páros:) De nem muszály egyenek belőle:) Köszi:)

CsillaAndi, küldöm:) Köszi:)

Okki, akkor a te férjed kivétel:) Köszi:)

Erika, én meg a salit:) Köszi:)

Patricia, hidd el nagyon finom:) köszi:)

Katalin, igaz milyen finom?

Hankka, szeretem azt felhasználni ami saját kezüleg készitek, ebben a receptben csak a barack piaci, többi mind házi:) Köszi:)