2013. május 28., kedd

Rigmányi vert héjú házikenyér



Ezt a kenyeret nem én készítem, ennyire ügyes nem vagyok, hanem Rigmányban lakó nagynénémet, édesanyám testvérének feleségét, Veress Ibolyát illeti a dícséret, aki minden szombaton az egész család számára süti a finom házikenyeret évek óta. Ibi, itt is köszönöm, hogy minden héten megkóstólhatjuk a finom házikenyeredet:) Adja Isten, hogy még sokáig süssél,  (ne csak kenyeret) mindannyiunk örömére:) Puszi innen is:)


Hozzávalók: 2 kg kenyérliszt, 1 evőkanál só, 10 dkg kovász, 5 dkg élesztő, 4 dl víz a kovászoláshoz, a dagasztáshoz víz amennyit felvesz, a sütéshez 1 nagy káposztalevél.
Elkészítése: előző este kovászolunk: a kovászt, az élesztőt, a kb 30 dkg lisztet, a 4 dl langyos vizet elkeverjük, és meleg helyen reggelig állni hagyjuk. Ekkor hozzákeverjük a többi lisztet és a sót. A vizet kis adagokban öntjük hozzá, amíg a kenyértészta megfelelően gyúrható lesz, ezután hólyagosra dagasztjuk. A megdagasztott tésztát letakarva, meleg helyen kelni hagyjuk, amíg a térfogata kétszeresére nő. A megkelt tésztát kivajazott, káposztalevéllel bélelt formába tesszük. Mégegyszer kelesztjük, ezúttal rövidebb ideig.
Ezalatt a kemencét megfelelő hőmérsékletűre hevítjük. Akkor megelelő a hőmérséklete, ha belül kifehéredett, vagy szikrázik a parázs, ha megmozgatjuk. Amikor megfelelő a hőmérséklet a parazsat kihúzzuk a kemencéből a kemence szájához, és sütőlapáttal betoljuk a kenyeret. A kemence száját becsukva két órát sütjük. Amikor megsült egy verőfával megverjük a kenyeret, hogy a kemény héja lepattogjon, utána pedig egy reszelővel megreszeljük. Fateknőbe tesszük, és konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.
Ha nincs kemencénk sütőben is megsüthetjük. A sütőbe egy vízzel telt edényt helyezünk és előmelegítjük. A kenyeret 10  - 15 percig magasabb hőfokon, majd kb 1 órát kisebb hőfokon sütjük.
Kovász készítése: 3 evőkanál lisztet elkeverünk 3 evőkanál langyos vízzel. Meleg helyen állni hagyjuk 1 – 2 napig. 2 nap múlva a már erjedő masszához újabb adagot keverünk, és állni hagyjuk. Legvégül még hozzáadunk 10 dkg lisztet és 1 dl langyos vizet. Ennek a kovásznak mindig egy részét használjuk el, a maradékot kiegészítjük liszttel és vízzel, így mindig friss kovászunk lesz. A kovászt tárolhatjuk jól záródó műanyag dobozban, vagy befőttes üvegben a hűtőszekrényben.

Természetesen a család számára ennél sokkal több lisztből dagasztja a kenyeret, ebből az adagból egy kenyér készül.

15 megjegyzés:

Böbe írta...

De jó lenne nekünk is egy ilyen ügyes nagynéni a háznál!:)) Évekkel ezelőtt volt egy hely ahol mindig vásároltuk a káposztalevelén sült kenyeret,hmm nagyon finom volt. De most jó ötletet adtál hozzá, ki is fogom próbálni itthon. Hogy ez nekem miért is nem jutott eszembe eddig:))))Nagyon tetszik amiben a kenyér van a képen, annak mi a neve?

martinelli írta...

Eszembe jutottak a régi szép idők, amikor nagymamámnál is így álltak a kenyerek, a kemencéből kivéve illatoztak a teknőben :)

Kati írta...

Böbe, nálunk is van aki már eladásra is süt kemencében ilyen házikenyeret hétvégente.
Amiben a kenyerek vannak az a teknő, egészben hagyott fatőrzsből készítik, vagy inkább készítették régebben a hozzáértők, ebben dagasztják is be a kenyeret, ebbe is szedik ki, valamint disznóvágáskor a kolbászt, májast is ebben készítik el.

martinelli, nálunk isa nagymamám készítette régebb, nagytatám, isten nyugtassa hevítette a kemencét, de amióta mamámnak már nem bírják a kezei a dagasztást, azóta néném süti:)

Márti írta...

Na,ez az ami soha nem lesz ilyen a szupermodern villany sütőmben!

Kati írta...

Márti, hát nem, az biztos, sem a tiedben, sem máséban, mert csak kemencében lesz igazi:)

Melinda írta...

Jaj, mintha csak a mamám által sütött radnóti házi kenyeret látnám! Még az illatát is érzem!

Illéskrisz Konyhája írta...

TV.-ben láttam egyszer. Nagyon érdekes, ahogy elnáspángolják a kisült kenyereket. Nagyon finom lehet!

Erdokóstoló írta...

De jó, én is TV-ben láttam egyszer. De vajon mire való a káposztalevél? csak alap a sütéshez?

Babette írta...

Gyönyörű kenyerek! Mi is sokat sütünk mostanában kemencében, igaz nem a miénkben. Akarva akaratlanul is vert kenyerünk lett sokszor, mert a hőfokot nem sikerült megfelelően elérni.

Kati írta...

Melinda, Isten hozott nálam, gyere máskor is:) Igen, Radnót nem messze van tőlünk, ott is biztos hasonlóan készítik a kenyeret:)

Illéskrisz, igen, tényleg érdekes, én ennél finomabb kenyeret nem ettem még:)

Erdőkóstoló, a sült káposztalevél isteni plusz ízt ad a kenyérnek, és olyan illata van tőle, hogy nem is tudom elmondani. A legfinomabb mikor kis sült káposztalevél darabok ráragadnak, s nem lehet levenni az aljáról:) Egész nyáron káposztalevéllel sütik, sőt télire is szoktak szárítani, s azt kissé megvizezik, hogy megpuhuljon, úgy teszik a kenyér alá.

Babette, láttam, hogy sütöttetek kemencében a blogodon:) Gondolom valahogy ez a módja a kenyérsütésnek úgy alakult ki, ahogy te mondod, de valószínű hogy kb 2 kg-os kenyereknek (és nem felfújt szellős kenyereknek) kell az a hőfok, hogy átsüljenek.

HajniZoli írta...

Igazi házikenyér! Itt nem hallottam, hogy eladásra is sütne valaki, de Csíkszereda környékén sokan sütik, régebb minden pénteken a munkahelyemre hozták. Hmm, de finom!

krinsz írta...

Annyira csodálatos, hogy létezik ez a tudás, és van aki műveli, és léteznek a szerencsések, akiknek jut belőle.

Kati írta...

HajniZoli, nálunk többen is sütnek eladásra is:) Szerencsére nekünk nem kell megvennünk:)

krinsz, Isten hozott a blogomon, gyere máskor is:) Olyan szépen leírtad, s annyira igaz, jó lenne megtanulni, átvenni a tudást, s jó lenne olyan kertes házban lakni ahol kemence is van az udvaron:)

Timea írta...

MI is elolvastuk edesanyammal a cikket, jo erzes volt olvasni a dicsero szavakat! Koszi szepen es ma ismet varunk, meg vannak sulve a kenyerek :) puszi

Kati írta...

Szia Timi, nincs mit, szívesen, csak az igazat írtam le:) Voltunk ma is a kenyérért, csak én mamánál maradtam, mert Csaba úrfi sietett:) puszi, köszi, hogy írtál:)