2013. május 6., hétfő

Reteklevél leves

Mivel a szüleimnél az üvegházban terem a retek, tudom, hogy nem vegyszerezett, és olyan szép, egészséges zöld a levele, hogy sajnálom kidobni. Ezért az összegyült 3 - 4 összmarék levélből egy könnyű kis finom levest főztem. Aki szereti a zöldekből főzött levest, annak csak ajánlani tudom. Nekem nagyon ízlett.


Hozzávalók: 3 - 4 összmarék friss reteklevél, 5 darab hónapos retek, 3 - 4 cikk fokhagyma, 4 - 5 evőkanál tejföl, 1 dl natúr joghurt, 1 tojássárgája, kis csokor kapor, só.
Elkészítése: Kb fél liter vizet főni teszünk. A reteklevelet folyó víz alatt átmossuk, kissé megvágjuk, amikor a víz forr beledobjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, sózzuk. Amikor a levelek majdnem kész vannak hozzáadjuk a karikára vágott retket is, pár percig együtt főzzük, amíg a retek roppanós lesz. A tojássárgát elkeverjük a tejföllel és a joghurttal és a leveshez adjuk. Hagyjuk újraforrni, majd a tetejére apróra vágott kaprot szórunk.

12 megjegyzés:

HajniZoli írta...

Krémlevesnek egyszer kipróbáltam, nem jött be senkinek. Szerintem így sokkal finomabb, hasonló a saláta leveshez. Retekkel különleges is.

sedith írta...

Idén én is fel tudtam használni a reteklevelet! :) Nagyon finom vele a leves és bármi. Próbáld ki pesztónak is.

teller-cake írta...

Micsoda ötlet, hasonlóról sem hallottam! Ráadásul idén csináltunk először kiskertet és van/lesz benne retek is. Meg is jegyzem! :)

Hankka írta...

Reteklevélből még én sem főztem levest, de már hallottam róla és nem lehet rossz! :) Egy próbát mindenképpen megér! :)

Viki írta...

Kati ! hát majdnem egyszerre voltunk/- vagyunk egymásnál ? :)) Képzeld el, hogy olyan gyönyörű két óriási csokor retket hozott a férjem, majd megszólal. A levele fantasztikusan szépek. Reteklevélből mégén sem készítettem levest, de ezt itt most Nálad elkaptam. Bár én biztos vagyok benne, hogy krémleves formájában fogom elkészíteni, s a tetejére egy jó kis császárszalonna chipszet! Na? mit szólsz hozzá ?

Zsuzska írta...

Én is mindig hasznosítom a reteklevelet! Finom lehet ez a leves is!

Unknown írta...

Én még nem is hallottam erről. :)) Viszont a képen nagyon guszták!!

Elisabeth írta...

Nagy meglepetés, de mégsem akkora, mert el tudok képzelni finom levest a friss és egészséges retek levélböl. Szépen néz ki, és el tudom képzelni hogy finom is!

A kakaós pereced is nagyon szép, guszta és finom. Nálunk itt 12-én lesz Anyák napja!

Kati írta...

HajniZoli, krémlevesként nem próbáltam, csak főzelékként, eddig. Viszont így tényleg hasonló a salátaleveshez, csak nem lesz olyan sűrű, mert nem lehet olyan sok reteklevelet összegyűjteni, mert fonnyad el, ha sokáig tartjuk.

sedith, én is készítettem belőle a tavaly és az idén is főzeléket, levest, de rántottába is tettem. Pesztóként nem próbáltam még, de sajnos már az idén nem is tudom, mert már kifogyott a kertből, a piaci levelében pedig nem bizok.

Viki, igen, tényleg kölcsönösen egyszerre voltunk egymásnál:) Hát a chipsszel szerintem csakis nagyon jóóó lehet:)

Zsuzska, igen tudom, te is fel szoktad használni a zöldeket:)

Erika, hidd el nagyon finom:) Köszi:)

Elisabeth, igyekszem mindent felhasználni, főleg ami zöld is, így született ez a leves:) Köszi, a pereceket Móninak köszönhetem:) Nálunk mindig május első vasárnapján ünnepeljük az Anyák napját, én is akkor köszöntöttem Anyukámat, nagymamámat.

Jámborné Budai Mónika írta...

De kipróbálnám, olyan szép csak hol vegyek reteklevelet?

Kati írta...

Mónika, ez a kérdés:) Nekem szerencsém volt, mert a szüleim termesztenek a kertben, így kikerült.

Fernel írta...

Én is fel szoktam használni a reteklevelet.


Odaadom a nyufiknak, aztán jól bezabálok nyuszipaprikásból. Sajnos, abban a formában nem sok C-vitamin van benne :D :D