2013. május 19., vasárnap

Ordás palacsinta

Szerdán a juhász vagy ahogy nálunk mondják a major, hozott be friss sajtot és ordát, így most ordás receptek következnek. Ez a palacsinta igazi erdélyi ínyencség, s nálunk is nagy kedvenc. Anyummal felváltva sütögettük. Isteni. Imádom. De mi lesz így a diétámmal?:)


Hozzávalók: 1 tojás, 10 evőkanál liszt, csipet só, 2 kávéskanál cukor, 2 - 3 dl tej, csorrintásnyi olaj, annyi ásványvíz, hogy híg, szinte tejszín sűrűségű tészta legyen. A töltelékhez: kb. 40 dkg friss orda, nagy csokor kapor, 1 tojás, 2 evőkanál cukor.
Elkészítése:  A tojást a sóval és a cukorral simára kavarjuk, hozzáadjuk a lisztet és a tejet, csomómentesre kavarjuk, majd apránként hozzáadjuk a tejet és az ásványvizet. Végül hozzáöntjük az olajat. A palacsintasütőbe pici olajat felforrósítunk, belecsurgatunk kb. egy kisebb merítőkanálnyi tésztát, és a palacsintasütőt körbeforgatva elterítjük benne. Amikor a palacsinta széle már elvált a sütőtől akkor megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. Ha teflonos palacsintasütőt használunk a következőknél már nem szükséges olajazni.
A töltelékhez az ordát villával széttörjük, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot, az apróra vágott kaprot, és alaposan összekavarjuk A kisült palacsintákat megkenjük a kapros ordával, majd feltekerjük. Melegen tálaljuk.

17 megjegyzés:

pinkóci írta...

mit nem adnék most ebből néhány darabért... :)

HahoPihe írta...

Tavaly ettem először ordás süteményt, mikor Gyergyóújfalun jártunk, nagyon-nagyon finom volt! Úgyhogy valószínűleg ez a palacsinta is csúszna... :-) Nagyon jól néz ki! ;-)

csipike írta...

Mi is palacsintát ettünk :-)
Kati! A palacsinta nem hízlal, én még 1 dekát sem híztam tőle ;-)

Elisabeth Foodandthrift írta...

Fantasztikus ahogy néz ki a finom ordás palacsintáid...de szeretnék én is enni egy párat!

Annamari írta...

Hát igen. Én is elkezdtem, az első héten le is dobtam 1 kilót. És most már egy ilyesmitől olvadozni kezdek... fogok sütni őrölt zabpehelyből vagy kettőt, megtöltöm reszelt almával. Az mégicsak lightosabb...

Annamari írta...

na, elütöttem, 2 kilótól szabadultam meg :)

margaretta írta...

Jaj, de megkívántam! Imádom az ordát és nálunk egyáltalán nem lehet kapni, vagy ha annak is hívják, nem olyan ízű, mint Erdélyben. Mikor ott voltunk nyaralni a házigazdákat fűztük erősen, hogy hozassanak a "juhásszal", de nem akartak, mondván, hogy általában a kényes pesti gyomrok nem jól fogadják ezeket az erős tejtermékeket. Hát mi addig rágtuk a fülüket, hogy egyik reggelire hozattak, és hmm... azóta is könnyes szemmel emlékszem rá, nagyon-nagyon finom volt. Mint a vaj, édes, krémes... De jó neked!

Aleda írta...

Nagy kedvenc nálunk is, mi ettünk a hétvégén:)

Csilla Andi írta...

Ez aztán különleges recept. Én még sosem kóstoltam az ordát, érdekelne milyen jellegű?

trollanyu írta...

Juj, ez annyira jól néz ki, bizony én is állandóan sütögetnék:) Még nem kóstoltam ordát, talán egyszer:)

Farci írta...

Guszta! :)

Márti írta...

Istenem! mit nem adnék egy kis otthoni ordás palacsintáért...

Kati írta...

Pinkóci, akkor küldök fénypostán néhányat neked:)

HahóPihe, szerintem is, az egyik legfinomabb ordás sütemény:)Köszi:)


Csipike, jó neked, engem még a levegő is hizlal:)

Elisabeth, olyan szyívesen megkínálnálak. Köszi:)

Annamari, akkor kitartást neked, csak így tovább:) Zabpehelyből még nem sütöttem, de EK-s kolleganőim már próbálták, az is finom lehet.

margaretta, jobban körülírtad, mint én, tényleg olyan édes, krémes állagú, s elhiszem, hogy nagyon ízlett nektek.
Köszi:)

Aleda, úgy látszik, mindenki szereti:)

Csilla Andi, ez jellegzetesen erdélyi recept, az alábbi linken olvashatsz nálam az ordáról, és ahogy margaretta írta, édes ízű, krémes állagú finomság: http://makacskakonyhaja.blogspot.ro/2011/07/az-orda.html

trollanyu, hátha egyszer meg tudod kóstólni:)Köszi:)

Farci, köszi:)

Márti, aki már evett ilyet az tudja igazán hiányolni, igaz?

Éva írta...

Ó de nagyon guszta! Ordát még nem ettem, de akár tehéntúrósat is szívesen elfogadnék most!

Kinguci írta...

Erről sajnos lemaradtam

HajniZoli írta...

Imádom! És képzeld el, hogy nálunk csak én szeretem így palacsintába, a többiek süteménybe eszik csak.
Itt Nagyváradon sokat kutattam amíg találtam házi termelőtől igazi, krémes ordát. Igen, hazai ízek:-)
A töltelékbe a tojást elszoktam választani, a fehérjét habbá verem, így kavarom bele, könnyedebb lesz a krém....nyami megyek ordát venni:-)

Kati írta...

Éva, elhiszem:) De hidd el, teljesen más az íze, mint a tehéntúrónak:)

Kinga, hát igen, de a buktóból csak vittem neked is:)

HajniZoli, nálunk mindenki szereti, az őszön ordás pitét is készítettem, az is nagyon ízlett a családnak:)