2013. május 8., szerda

Krumplis, céklás lepénykék

És ismét egy maradékhasznosító recept: a Vinyegret salátától maradt meg néhány krumplim és egy céklám, ezeket sem akartam veszendőbe hagyni, így született ez a lepényke. Reggelihez, vacsorához még hidegen is kiváló. Én retek tzazikivel és friss zöldségekkel tálaltam.


Hozzávalók: 3 - 4 közepes főtt krumpli, 1 kisebb főtt cékla, 1 tojás, 3 - 4 evőkanál liszt, 1 újhagyma, kis csokor petrezselyemzöld, só, bors, kis olaj a sütéshez.
Elkészítése: A kruplit és a céklát kis lyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát szárastól és a petrezselyemzöldet apróra vágjuk. A krumplihoz és a céklához hozzáadjuk a felaprózott fűszereket, a tojást, a lisztet, a sót, a borsot, és alaposan összedolgozzuk. Ha túl lágynak érezzük tegyünk hozzá még kis lisztet. A masszából barack nagyságú golyókat formázunk, majd a két tenyerünk között kissé ellapítjuk. A lepénykéket forró olajban, mindkét felükön pirosra sütjük.

9 megjegyzés:

HahoPihe írta...

Hű, nagyon jól hangzik, biztos finom! Már napok óta valami hasonló lepényekre vágyom, talán ma el is jutok a piacra némi friss zöldségért. Ügyeset alkottál újra! ;)

Katalin írta...

Nagyon guszták! Mindig olyan jó ötleteid vannak :)

Annamari írta...

Na valami ilyesmiket kívánok. És még jól is jönne a további nemhízásomhoz.

Blogkonyha írta...

Egész ötletesen hasznosítottál. Remek lepények lettek!

Seffer Lilla írta...

Azt hiszem itt az ideje megkóstolnom a céklát, bár mostanában nem eszek krumplit, de ezt lehet simán liszttel is csinálni talán. Egyébként a maglisztekre visszatérve, szinte mindegyiket el tudod készíteni otthon is. Ahhoz csak egy kávédaráló kellene. Lenmagból, napraforgóból, szezámból, kókuszreszelékből, vagy éppen dióból, vagy mandulából, törökmogyoróból. Érdemes kísérletezgetni. A fehérjediéta sem hangzik rosszul, bár a tejtermékről én így sem vagyok hajlandó lemondani

Gerdi írta...

Mindenfélét raktam már krumplifasírtba, de céklát még nem. Nagyon jól hangzik, tesztelni fogom!

mellissina2 írta...

Kati,végig jártam néhány oldalt,tudnék választani!Finomakat készítesz,és szorgalmas vagy! Az Erdélyi konyhában szoktalak látni. :):)

marisz57 írta...

A jó háziasszony semmit nem dob ki, mindenre van ötlete.
Ez vagy Te!
És egy újabb recept, amibe tehető cékla!
Hogy magamtól ez nem jutott eszembe!
Kösz a receptet!

Kati írta...

HahóPihe, akkor kitaláltam a gondolataid:) Én is ilyesmikre vágyom csak mostanában:) Köszi:)

Katalin, köszi, igyekszem:)

Annamari, igen nálam is jól jön a nemhízáshoz:) Köszi:)

Illéskrisz, megpróbálok mindig hasznosítani:) Köszi:)

Csilla Andi, szerintem krumpli nélkül is működne, vagy akár nyersen is teheted bele a céklát mondjuk cukkinivel vegyítve, akkor tócsni jellegű lesz.
Igazad van, tényleg megoldhatóak lennének így a maglisztek, ki is kell próbáljam, anyumnak van kézi kávédarálója. Köszi:)

Gerdi, nem tudom, de ebben az évben valahogy közelebb került hozzám a cékla:)

melissina2, köszi, hogy jöttél:) Szívesen látlak mindig:)

marisz57, igyekszem, igyekszem, s a szükség is sok mindent kihoz az emberből:) Szívesen s köszi:)