2013. május 24., péntek

Joghurtos nyári zöldségleves

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én annyira szeretem a nyár elején megjelenő új leveszöldségeket, akár nyersen, akár főzve, hogy csak mind enném. Nem tudom, hogy már hazai termés-e, de a piacon vásároltam, friss, roppanós sárgarépát, petrezselymet, friss káposztát, újkrumplit, azokból készült ez a fincsi, könnyű kis leves, a szüleim kertjében termett zöldekkel.


Hozzávalók: 2 közepes sárgarépa, 1 nagyobb petrezselyem, 1 kisebb zeller, fél fej káposzta, 1 újkrumpli, 1 zöldhagyma, só, bors, 1 tojássárgája, 1 dl házi natúr joghurt, 2 kisebb lestyánlevél, nagy csokor petrezselyemzöld és zellerzöld vegyesen, kis csokor metélőhagya, kevés olaj.
Elkészítése: A leveszöldségeket, a krumpli kivételével meghámozzuk, és kis kockára, a káposztát laskára vágjuk. A hagymát felaprítjuk, a forró olajon megdinszeljük, hozzáadjuk a zöldségeket, s együtt pároljuk, amíg puhulni kezdenek. Ekkor felöntjük kb 1, 5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, tovább főzzük. Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, valamint a lestyánt  is. Amikor minden megpuhult a tojássárgát simára keverjük a joghurttal, felhígítjuk kis levessel, és a leveshez adjuk. A tetejét megszórjuk az apróra vágott zöldekkel. Le is vesszük a lángról, hogy nehogy összefusson.

15 megjegyzés:

csipike írta...

Ilyenkor már ki vagyunk éhezve a friss vitaminra. Én is az újat veszem a régi helyett ;-), pedig a legtöbb még fóliás, nem szabadföldi termés.
Nagyon finomnak néz ki a leves ;-)

Elisabeth írta...

Kati, a héten nagyon szorgalmas voltál a sok finomságokkal. A fino zöldségleves, az eper saláta, a Jerk csirke, ami én elég gyakran készitek...de a finom ordá bukta...jajj, csak itt óhajozok...de szeretném megkostolni, annyira finom hogy megszéditő! Gratula az ügyességedhez. Puszillak

María írta...

Nagyon finom leves lehetett a sok friss alapanyagból!

Blogkonyha írta...

Tejföllel szoktam levest savanyítani, joghurttal még nem próbáltam. Nagyon finom lehet! Irtó guszta!

Anikó írta...

Szinte érzem az ízeket!:-) Én is tejföllel szoktam savanyítani, de kipróbálom joghurttal majd. Ordás palacsinta nagyon finom lehetett...
Szép napot!

Márti írta...

Kedvemre való! oly annyira, hogy egyszerre mindig hatalmas fazékkal kell főzzem!

Horváth Emerencia írta...

Mi is nagyon imádjuk! Köszönöm a receptet!

Éva írta...

Nagyon finom lehet, szeretjük mi is a friss zöldségekkel készült levest. Igaz én nem szoktam hozzá tenni semmilyen tejterméket. Nagyon guszta!

Kati írta...

Csipike, szerintem is fóliásak, de így is jobban kívánom őket, mint a régit:) Köszi:)

Elisabeth, te mindig elhalmozol dícsérettel:) Szívesen megkínáltalak volna az ordás buktával, kár hogy olyan messze vagy. Köszi, én is puszillak téged:)

Maria, bizony, ma is abból ebédeltem, nagyon finom volt:)

Illéskrisz, én is tejfölt szoktam általában használni, de amióta diétázom, sokszor igyekszem felváltani a tejfölt, meg úgy is éreztem, hogy ezzel sokkal könnyebb lenne a leves, jobban talál a friss zöldségekhez:)

Anikó, általában én is tejfölt használok, nem feltétlenül savanyítésra. Köszi, az ordás palacsinta tényleg finom volt:)

Márti, elhiszem, ahhoz képest, hogy egyedül vagyok én is jó fazékkal készítettem, nekem 3 - 4 nap kitart:)
Horváth Emerencia, szívesen:)

Éva, én sem mindig teszek hozzá tejterméket, de most így kívántam:) Köszi:)

trollanyu írta...

Így vagyok ezzel én is, bár itt mindig minden kapható, télen is ugyanúgy, de azért a legtöbb dolognak nem olyan az íze, mint most:) Nagyon finom és diétás levest főztél, szép hétvégét kívánok:)

HajniZoli írta...

Nagyon jó ez a zöldségleves, friss lestyánnal főleg! Készítek is jövő héten egy adagot:-)

teller-cake írta...

Én is imádom az ilyen leveseket! Natúr joghurtot még nem tettem levesbe, csak tejfölt és még a lestyánt sem próbáltam. Itt az ideje hát mindkettőnek! ;-)

Katalin írta...

De finom levest főztél! Nagyon jól néz ki!
Nemrég felétek jártunk, egész közel haladtunk el Rigmány alatt :) Tegnap jöttünk haza, kilenc szép napot töltöttünk Zetelakán és Torockón, persze voltunk Csíksomlyón, Gyimesbükkön és még nagyon sok csodálatos helyen, a Szent Anna tótól a Tordai-hasadékig. Amint lesz majd időm, töltöm fel az Erdélyi blogomra...

Noryta írta...

Annyira szeretem a szavaidat: "a káposztát laskára vágjuk"... :) - sosem hallottam még.

Kati írta...

trollanyu, náűlunk is lehet télen nagyobb bevásárlóközpontokban kapni új zöldségeket, de olyan ízetlenek, ezen már érzik, hogy igazi friss. Az is akart lenni a cél, hogy kissé diétás legyen, bár ez a hétvége nem lett olyan diétás, mert végez a volt osztályom, s jöttek éjjelizenét adni, s számukra sütöttem egy csomót, s persze kóstóltam is:) DE olyan jól esett, hogy eljöttek:)

HajniZoli, én nagyon szeretem a lestyánt, használom is csorbákba főleg:)

teller - cake, a joghurt hasonló a tejfölhöz, csak diétásabb, s nem lesz annyira savanykás a leves, de nagyon finom, s a lestyíántól isteni az íze.)

Katalin, köszi:)
Igen? Közel jártatok Rigmányhoz? Meg kellett volna állnook megnézni a templom kapuját, s más látnivalók is vannak, pl jurták kinnt a legelőn.
Jó nektek, hogy kirándultatok, én is úgy mennék már egyet kirándulni, sajnos az már nem ebben az évben lesz, de nagy álmom, hogy elmenjünk a Colibita tóhoz, Beszterce megyében.
Megnézem majd a fotókat, ha feltöltöd:)

Noryta, köszi:) Sokan mondták már, hogy olyan érdekesen írok, igen, mert az erdélyi nyelvjárást beszélem:) A laskára vágás az amikor olyan vékony csíkokra vágjuk a káposztát:)