2013. április 30., kedd

Vinyegret vagyis orosz saláta

Az oroszok vinyegret salátájának őse az okroska, a neve és az elkészítése is a 19 században változott meg francia szakácsok hatására, akik ecet helyett különböző salátaszószokkal ( vinaigerette) ízesítették a zöldségeket. A vinyegret saláta alap  zöldségei a következők: burgonya, cékla, sárgarépa, savanyú káposzta. Az alap zöldségek idény szerint kiegészíthetők különböző friss vagy konzervált zöldségekkel. Hagyományosan majonéz és tejföl keverékéből készített salátaszósszal tálalják. ( Forrás: Wikipédia)
Én csak annyiban tértem el a hagyományos recepttől, hogy savanyú káposzta híján ecetes uborkával savanyítottam, mert azt olvastam, hogy azzal is helyettesíthető. Nagyon finom és különleges, ráadásul laktató saláta, így férfiak számára is ajánlani tudom:)



Hozzávalók: 25 dkg krumpli, 1 nagyobb cékla, 1 nagy sárgarépa, 3 ecetes uborka, 1 zöldhagyma, kb 1, 5 dl házi majonéz (1 tojásból készített majonéz), 1 dl tejföl, só, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A kruplit és a céklát külön - külön, sós vízben, héjában puhára főzzük. Amikor kihült meghámozzuk, kisebb kockára vágjuk. A sárgarépát meghámozzuk és az uborkával együtt apró lyukú reszelőn lereszeljük. A zöldségeket egy tálba helyezzük, sózzuk,  a majonézt elkeverjük a tejföllel majd óvatosan összeforgatjuk a zöldségekkel. 3 - 4 órát a hűtőben érleljük, de ha egy éjszakát áll még finomabb lesz. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzöldet szórunk a tetejére.

6 megjegyzés:

María írta...

Finom lehetett a vinyegreted :)!

Blogkonyha írta...

Hallottam már róla, de még nem kóstoltam... Jól néz ki, de gondolom ennek is van ezerféle módozata.

Névtelen írta...

Ezt kipróbálom!! Hétvégére sültek mellé csodafinom lesz!

HajniZoli írta...

Jó kis saláta! Ilyeneket kellene egyek,de nehéz böjtölni mikor egyfolytában főzni, sütni kell a családnak:-)

Hankka írta...

Jól hangzik, tényleg nagyon finom lehet! :)

Kati írta...

Mária, az volt bizony:)

Illéskrisz, igen, sok változata van, idény szerint különböző zöldségekkel készíthető:)

Patrícia, remélem azóta kipróbáltad, én is épp arra gondoltam, hogy sültekhez ezt fogom tálalni a következő vendégeskedéskor:)

HajniZoli, bár a majonéz ebben sem böjtös:) De való igaz, hogy egyedül lehet csak diétázni, családdal nem:)

Hankka, az volt bizony:)