2013. április 14., vasárnap

Vaníliás cukor házilag

Tudom sokatoknak már nem újdonság, de nekem igen:) Még a tavaly kaptam ajándékba Tititől két rúd vaníliát, egyik rúdból készítettem most ezt a vanílás cukrot, ezután, csak ezt fogom használni. Nem hiába zengenek ódákat róla:)


Hozzávalók: 1 vanília rúd, kb. 20 dkg kristálycukor.
Elkészítése: A vanília rúdat kettőbe vágjuk, magjait kikaparjuk, két evőkanál cukorban jól elmorzsoljuk. Egy tiszta befőttes üvegbe töltjük a cukrot, a cukorral elmorzsolt vanília magocskákat, valamint a vanília héjakat.
Sötét, hűvős, szellős helyen, naponta felrázva 3 hétig érleljük, utána máris használhatjuk. Ahány kanállal kiveszünk belőle, mindig annyival pótoljuk.

12 megjegyzés:

trollanyu írta...

Rendszeresen készítem én is, összhasonlíthatatlan az íze a boltival. Mióta nagyon olcsón tudok vaníliarudat venni, azóta csak igazit használok mindenbe, én szoktam porcukrot is készíteni belőle.

Éva írta...

Már hallottam erről a módszerről, de eddig még nem próbáltam ki pedig biztos hogy sokkal jobb mint a zacskós! Ami visszatart az a vaníliarúd ára!

marisz57 írta...

Én is szoktam készíteni így is, de egy idő óta vanília eszenciát is készítek. Azóta bolti vaníliás cukrot nem veszek.

Fernel írta...

Azt hiszem, Jamie Olivertől láttam, hogy az egész vaníliarudat bele a turmixba, 20 deka körüli cukorral, aztán hajrá. Én már évek óta így csinálom, mióta én is olcsón, neten rendelem a vaníliát, és igen, vodkában is ázik mindig néhány. Ha még felétek lehet 96 fokos tiszta szeszt venni, az még jobb.
A többi pedig a fagyasztó mélyén dekkol, zárható zacsi, plusz hegesztett-vákuumfóliában.

Hankka írta...

Én is sok helyen láttam, hallottam már, de még nem készítettem. Gondolom, intenzívebb az íze és az illata, mint a bolti társának, finom lehet! :)

HajniZoli írta...

Egyszer készítettem én is. Megvoltam lepve, hogy mennyire másabb, mint amit a boltban veszünk.

Katalin írta...

Biztos sokkal finomabb mint a bolti tasakos cukor, ebben igazi az "aroma" :)

Seffer Lilla írta...

Imádom a vaníliát, én a barátnőmtől kaptam legutóbb jó pár rudat, de már alig van belőle. Most az ibolyás cukor mellé, készítek egy adagot ebből is...:)

Annamari írta...

Ezt már tervbevettem, de nem jön össze. Pedig percek kérdése lenne :) igen, a lustaság...

Kati írta...

Trollanyu, bizony, teljesen más, jobb az íze, mint a boltinak. Most én is tudtam venni olcsóbban, ezután csak ezt használom.

Éva, igen, az üzletben drága az ára, de ha utánanézel be lehet szerezni a bolti árnál olcsóbban is.

marisz57, ki kell próbáljam én is az eszenciát is. Kösz az ötletet.

Fernel, igen olvastam Jamie hogy készítette, csak azt is, hogy vki megpróbálta ugyanúgy s leégett a turmix motorja:) S régebb anyuék is az elektromos kávéőrlővel készítették a porcukrot, s az is leégett. nEm akarom kockáztatni a Braun mixeremet, ajándék, nagyon féltem, egyszer még nem kapok ilyet:) Most mi is rendeltünk egy Erdélyi Konyhás kolleganőm ismerősén keresztül olcsobban Magyarországról, csak még nem ért hozzám, de az eszenciát is ki szeretném próbálni.

Hannka, teljesen más az íze mint a boltinak, utánanéztem, azért mert a bolti kémiailag előállított ízeket tartalmaz, ez pedig valódi.

HajniZoli, teljesen más bizony, jó értelemben.

Katalin, ahogy mondod:)

Csilla Andi, nem fogod megbánni:)

Annamari, lehet azóta már megoldottad a dolgot:)

Elena írta...

Huuuuu......az igazi vanìliàs cukor!!! Tènyleg sokkal finomabb, a tasakos bolti nyomàba sem èr!!!
Èn is a Jamie Oliver fèlèt kèszìtem, vanìliarùddal együtt őrlöm, ès jò nagy üvegbe töltöm! :))

Kati írta...

mozzarelli, bizony, úgy van ahogy mondod:) Nyomába sem ér:)