2013. április 22., hétfő

Tyúkzsíros kifli

A kifli eredeti receptjét Chef Vikitől hoztam, itt is köszönet érte:) Az eredeti receptben libazsír szerepel, én tyúkzsírral készítettem, ugyanis édesanyám olyan szép kövér tyúkokat nevel, hogy mindig kiolvasztja a zsírjukat, így ezt használtam fel. A tyúkzsír is majdnem olyan finom, mint a libazsír, mi nagyon szeretjük kenyérre kenve, zöldségekkel is. Én mostanában lemondtam róla, mert ugye kenyeret sem eszem, meg a zsír is hízlal. De elég sok tyúkzsír felgyült édesanyámnál, s én már rég láttam ezt a libazsíros receptet, így végre kipróbáltam. Mit mondhatnék? Fenséges lett, alig bírtam leállítani magamat:) Olyan szépen megkeltek, hatalmasak lettek, tízóraira bőven elég egyet megenni belőle.
Kicsit variáltam a recepten, hogy ellensúlyozzam a tyúkzsírt, fele lisztet teljes kiőrlésűre cseréltem, töltelékként mozzarella került bele, az adag egyik felébe a mozzarella mellé petrezselyemzöld és metélőhagyma, a másik felébe pedig füstölt pirospaprika került. Igazi, puha, habkönnyű kiflik lettek.



Hozzávalók: 50 dkg liszt (25 dkg finomliszt és 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt) , 8 dkg tyúkzsír, 3 dl tej, 2, 5 dkg élesztő, 2 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, 10 dkg mozzarella, kis csokor petrezselyemzöld és metélőhagyma, füstölt pirospaprika, 1 tojás a lekenéshez, szezámmag, füstölt só a megszóráshoz.
Elkészítése. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést vájunk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, felöntjük a langyos tejjel, 15 percet pihentetjük, míg az élesztő felfut. Ekkor hozzáadjuk a tyúkzsírt, a sót, alaposan összedolgozzuk, megdagasztjuk, amíg ruganyos, egynemű tésztát kapunk. Meleg helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Amikor megkelt a tésztát kétfele vesszük, mindkettőt kör alakúra nyújtjuk, megszórjuk reszelt/morzsolt mozzarellával, egyikre apróra vágott petrezselyemzöldet, másikra füstölt paprikát szórunk. Mindkét kört 8 cikkelyre vágjuk, a szélesebb felétől feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól távol helyezzük őket, mert még kelni fognak. A kifliket lekenjük a felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, füstölt sóval, s még 20 percig kelesztjük. Közepes hőfokon, 15 - 17 perc alatt megsütjük.

16 megjegyzés:

Elisabeth írta...

Kati, a tyukzsiros kiflik tényleg könnyüek mint a pehely és igazán puha és finomnak néznek ki. Hü de meg ennék belőle egy jó párat...csorog a nyálam annyira szeretem a kiflit, pláne ahogy te sütötted, fantasztikusak!

Végig nézegettem az el mulasztott postokat, a Bruschetta is nagyon guszta, a tavaszi virágaid gyönyörüek, és a kukorica salátád is szenzációs. Annyi sok komplikációk most össze jöttek a gépemmel kapcsolatban, a fotókat fel tölteni, és még most a gépem is nagyon lassu, már tiz éves...ideje hogy ezt a komputer gépet is ki kéne cserélnem egy másikra. Szép hetet kivánok neked!

Bokor Boglárka írta...

Nagyon kis pihe-puha kifliknek néznek ki, elmajszolnék párat, ha itt lennének. Régen mi is mindig kiolvasztottuk a tyúk zsírját, amikor még Erdélyben laktunk. Na, azóta se láttam olyan kövér tyúkot, aminek érdemes lenne. A tyúktöpörtyűt is szerettem anno. :)

Chef Viki írta...

Jaj, de szépségesek!!!

Mama is mindig kiolvasztotta a tyúkok zsírját, és főzéshez használta :-)

María írta...

Most nyelek nagyokat!! Csodaszépek és biztosan nagyon finomak lehettek ezek a kiflik :)!!

Eszter írta...

Nagyon finom lehet, nekem bármelyik verzió bejönne! :-)))

Horváth Emerencia írta...

Nagyon ügyes vagy!Köszönjük a receptet!

Noryta írta...

Finom, de milyen az a füstölt paprika? :) Még sosem hallottam róla.

trollanyu írta...

Tyúkzsírral is jöhet, bár az sincs nekem:) Nagyon szépek lettek, tetszik a töltelék is.

Hankka írta...

Nagyon szépek, csak úgy kínálják magukat! :)

Kati írta...

Elisabeth, köszi:) Nagyon jól esik tőled az elismerés:) Tényleg puhák lettek a kiflik. SAjnálom, hogy probléma van a gépeddel, az enyém se egy új darab, jó lenne kicserélni, de még müködik:) Köszi, hogy jöttél:)

Margaretta, nem is tudtam, hogy erdélyi származásó vagy:) És honnan , ha nem titok?
Nekem/nekünk szerencsénk van, hogy házi tyúkok vannak a szüleimnél, így mi is kiolvasztjuk, a töpörtyűjét is szeretjük:)

Chef Viki, köszi, itt is:) Mi is használjuk főzéshez is:)

Mária, légpostán küldök neked:) Köszi:)

Eszter, én sem tudtam dönteni a kettő között:)

Horváth Emerencia, köszi:) Nem én vagyok a recept kitalálója, csak variálója:)

Noryta, a füstölt paprikát a Párom hozta Londonból, olyan mint egy fűszerpaprika, csak érzik az ízén, az illatán, hogy füstölt. Valkószínű füstöléssel együtt szárítják, vagy az után füstölik, nem tudom, de nekem nagyon ízlik, szoktam rántottába, tükörtojáshoz, salátákhoz is adni belőle:)

Trollanyu, sajnálom, hogy nálatok nem kapható ilyesmi, mert neked biztos ízlene:)

Kati írta...

Hankka, köszi:)

HajniZoli írta...

Szépek lettek a kiflijeid! Nagymamámat juttattad eszembe a tyúkzsírral:-) a házi tyúkon ma is van mit olvasztani.

Elena írta...

Dundi, aranyos kis kiflik! Ès a töltelèkkel sincs bajom....:))))

Okki írta...

Nagyon szépek lettek, ügyes vagy! :)

Monika írta...

Hű,de finom lehet!és milyen gyönyörűen feltekerted őket!Nekem mindig kinyílnak.:)

Kati írta...

HajniZoli, hát az biztos, azon van mit olvasztani, mert szép sárga kukoricát eszik:)

mozzarelli, köszi:)

Okki, köszi:)

Mammka, én sem voltam soha megelégedve a kiflitekerő technikámmal, de ez most valahogy jó lett:)