2013. április 8., hétfő

Szilvás lepény

Mónika Váncza - projektjéből választottam ezt a süteményt, amellyel a Páromat vártam haza még húsvét előtt. Természetesen nem csak a Párom kóstólta meg, hanem az én családom, meg az övé is, mind egy falatig elfogyott, mindenkinek nagyon ízlett. Fagyasztott szilvából készítettem, de így is nagyon finom lett, a nyáron/őszön hátha ki tudom próbálni friss szilvából is. Mónika, köszi a receptet:)


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 12 dkg zsír, 1 tasak sütőpor, 1 tojás, 5 dkg cukor, annyi tej, hogy a tészta lágyan gyúrható legyen (10 -  12 evőkanál), 1 kg kimagozott, félbe vágott szilva, 2 evőkanál fahéj, 4 evőkanál porcukor, 1 tojássárgája a kenéshez, kevés porcukor a szóráshoz.
Elkészítése: A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd hozzágyúrjuk a zsírt, a tojást, a cukrot és annyi tejet, hogy lágyan gyúrható tésztát kapjunk. A tésztát két részre osztjuk. Az egyik részt kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsi aljába simítjuk. Erre rárakjuk a szilvát, megszórjuk a fahéj - porcukor keverékével, majd ráhelyezzük a második kinyújtott lapot. A tetejét megkenjük a felvert tojássárgájával, villával megszúrkáljuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon 30 - 40 perc alatt megsütjük. Kihülve négyszögletes darabokra vágjuk, meghintjük porcukorral.

10 megjegyzés:

HajniZoli írta...

Én is néztem Mónikánál:-) finom lehetett, nagyon guszta a képen!

Eszter írta...

Igen jól néz ki! :-)

Annamari írta...

Hogy én ezeket mennyire szeretem...

GasztroManó írta...

Kar hogy nincs szilvank, pedig nagyon jo nez ki :)

teller-cake írta...

Nagyon finomnak néz ki nálad is, nagyon várom már a friss szilvát! ;-))

Jámborné Budai Mónika írta...

Örülök hogy elkészítetted, nagyon szép lett:))

Hankka írta...

Nagyon-nagyon szép lett, látszik rajta, hogy mennyire finom! :)

Kati írta...

HajniZoli, láttam már többen is elkészitették,el is hiszem,mert nagyon finom.

Eszter,köszi, Isten hozott nálam,gyere máskor is.

Csilla Andi, köszi.

Annamari, én is, hasonló ahhoz a pitéhez, amit te ajánlottál nekem.

GasztroManó, más gyümölccsel is finom lehet, barackkal pl.

teller - cake, köszi, azt én is várom.

Mónika, köszi mégegyszer a receptet.

Hankka, köszi, tényleg nagyon finom volt.

eva írta...

Nekem csak áfonya volt a fagyasztóban, úgyhogy azt tettem szilva helyett, természetesen fahéjjal ;) Nagyon finom volt, ajánlom ezt a változatot is....nálam a következő almás lesz, a tésztája nagyon almásra emlékeztet. Köszi szépen!

Kati írta...

Éva, jajj, abból nekem is kellett volna küldjél:) Lehet áfonyával még finomabb mint szilvával, az biztos, hogy azt is szerettem volna. Igen, a tésztája emlékeztet az almásra, de talán porhanyósabb annál. Mindenesetre örvendek, hogy ismét kipróbáltál valamit tőlem:) Puszi:)