2013. április 29., hétfő

Blini vagyis orosz palacsinta

A blini vagyis a kelt tésztából készített orosz palacsinta az orosz konyha egyik jellegzetes étele, amelynek különböző vallásos ünnepek étkezéseiben nagy szerepe van.
A hagyományos orosz blinit kétszer kelesztett tésztából sütötték. Először elkészítették az alaptésztát, majd miután az megkelt, keverték hozzá a további alkotórészeket, ezután újra pihentették és végül kemencében sütötték ki. Az orosz konyha a blinit hagyományosan kaviárral tálalta, de a böjti időszakokban almával, dzsemekkel is fogyasztják.


Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 3 dl tej, 4 tojás, 2 dkg élesztő, fél kávéskanál cukor, dzsem a tálaláshoz, pici olaj a sütéshez.
Elkészítése: 1, 5 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgát elkeverjük a maradék 1, 5 dl tejjel. A tojásos tejbe beleszitáljuk a lisztet, alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt. Meleg helyen, lefödve duplájára kelesztjük (kb. 1 óra). A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a megkelt és jól átkevert masszához forgatjuk. Palacsintasütő serpenyőben pici olajat forrósítunk, és egy merengetőkanál segítségével egyenként kisütjük benne a palacsintákat. Különböző dzsemekkel tálalhatjuk.

11 megjegyzés:

Hankka írta...

Igazán guszták lettek, nagyon jól néznek ki! :)

Unknown írta...

Szia Kati!
Érdeklődni szeretnék,hogy nálatok mikor jelent meg a Főzőiskola,mert nálunk nem lehet kapni :o)
Köszi :o)

NYAMMM írta...

Úúú mióta kiszeretném próbálni! Köszi, hogy eszembe juttattad:)

HajniZoli írta...

Ez gondolom jobban bejönne, mint az amerikai. Szombaton megsütöttem. Én sütőporosnak éreztem, a többiek túl tojásosnak:-) az nem jött be, de ez mivel kelesztett szerintem ízleni fog. Majd megmondom:-)

trollanyu írta...

Nagyon jól néz ki:) Képzeld hétvégén én is ezt készítettem, csak másképp:)

Elisabeth írta...

Nagyon jó kis recept és kimondottan finom, nem beszélve arrol hogy milyen pehely könnyü is. Én picikéket szoktam késziteni, és elő ételnek, de a te módosod nagzon csábitó!

Blogkonyha írta...

Én is sósat sütöttem belőle elsőre.. Talán kaviárral ha jól emlékszem. Igazi falatnyi harapnivalók... Guszta!

Böbe írta...

Gyerekkoromban mamám nagyon sokszor készítette ezt a finomságot, általában almásan! Nagyon finom:)) Én nem igen, mert az Amerikai a sláger nálunk:))

Katalin írta...

Nagyon jól néznek ki, sajnos még nem ettem ilyet :)

teller-cake írta...

Én is sütöttem már blinit - túróval, cseresznyével - , fincsi volt! A Tied is annak néz ki! ;-)

Kati írta...

Hankka, köszi:)

Rózsa,nálunk múlt hét elején jelent meg nálunk,de utánakérdezek,hogz ott kapható-e már nálatok.

Nyammm, szivesen nincs mit:)

HajniZoli, én az amerikait nem próbáltam még, de ez nagyon izlett. Majd szólj milyen lett, ha kipróbáltad:)

trollanyu,akkor tudod, hogy fincsi:)

Elisabeth, köszi, tényleg olyan könnyű, szellős a tésztája. Előételként is el fogom késziteni,mert cukor nélkül van,igy bármihez illik.

Illéskrisz, cukor ebben sincs, akár sós feltéttel is ehető, csak nekem nem volt kaviárom meg lazacom se:)

Böbe, akkor nagymamád ismerte már ezt a receptet. Azt olvastam, hogz böjtben az oroszok is készitették almával.

Katalin, próbáld ki, nagyon finom.

teller - cake, jajj azzal is isteni lehet, én most lebarbara dzsemmel tálaltam.