2013. április 25., csütörtök

Bekecs tető (Háztető) sütemény

Bekecs tető néven volt nagy sláger gyerekkoromban ez a sütemény, amelyet az interneten Háztető sütemény néven találtam meg. Valőszínű azért lett a mi vidékünkön Bekecs tető, mert Nyárádszereda itt terül el a Bekecs hegy alatt, ahogy a nóta is mondja " Bekecs alatt Nyárád tere ", s találóbbnak érezték/éreztük ezt a megnevezést. Kissé hosszadalmas az elkészítése ennek a süteménynek, de a látvány, a finomsága kárpótol érte. Mi anyummal közösen készítettük el még húsvétra, ketten sütöttük ki a lapokat, aztán ő állította össze, mert közbe megérkezett a Párom, s nem tudtam segíteni neki. De a glazúrt ismét én készítettem és kentem rá. Sajnos a fotók nem lettek olyan szépek, mert a húsvéti futásban nem volt elegendő idő a szép fotókhoz.
A régi receptünket sehol sem találta anyum, így egy kolleganőm hozta el nekem, Jutka, itt is köszönöm:)




Hozzávalók: 60 dkg liszt, 25 dkg cukor, 5 dkg zsír, 3 evőkanál méz, 2 tojás, 1 kávéskanál szalalkáli vagy szódabikarbóna, 1 evőkanál kakaó, 10 evőkanál tej ( lehet valamennyivel kevesebb vagy több, amennyit felvesz a liszt) plusz 1 - 2 evőkanál tej a kakaó eldolgozásához. Kb 1 dl forró tej a lapok lekenéséhez.
A krémhez: 3 tasak vaníliás pudingpor, 1 liter tej, 6 evőkanál cukor, 25 dkg jó minőségű margarin, 20 dkg porcukor.
A glazúrhoz: 10 dkg étcsokoládé, diónyi vaj, esetleg kevés kókuszreszelék a szóráshoz.
Elkészítése: A cukrot, a zsírt, a mézet, a tojást, a szalalkálit összekavarjuk, hozzáadjuk a lisztet, és annyi tejet, hogy gyórható tésztát kapjunk. A tésztát két részre osztjuk. Feléből két cipót gyúrunk, kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsiben vagy a tepsi hátulján megsütjük. Amint kivesszük a sütőből, azon melegen a két lapot megkenjük a forró tejjel, hogy ne keményedjen meg, és még melegen a két lapot három - három egyenlő részre vágjuk. Ha kihűl, törik. A másik fél adag tésztához hozzágyórjuk a kakaót, a tejjel eldolgozzuk. Tizenkét egyenlő részre vágjuk, mindenikből tepsi hosszúságú rudat sodrunk, megsütjük, melegen bekenjük tejjel.
A krémhez a pudingport a cukorral, a tejjel, folyamatos kavargatás mellett sűrűre főzzük. A margarint a porcukorral habosra keverjük. amikor a puding kihűlt, a kettőt összekeverjük és szép sima krémmé kavarjuk.
Összeállítása: Veszünk három lapot. Az egyiket lefektetjük, ez lesz a sütemény alja. Erre krémet kenünk, és ráillesztünk három rudat, kicsit belenyomkodjuk a krémbe. Újabb krémréteget kenünk, erre két rudat illesztünk, ezekre is krémet teszünk, végül beillesztjük a hatodik rudt is. Erre is kenünk egy kis krémet, és az egészet megpróbáljuk szép háromszög formájúra alakítani. Két oldalára ráhelyezzük a maradék két lapot, úgy hogy az egyik lap széle fedje a másik lap vágási felületét. Ugyanígy járunk el a megmaradt három tésztalappal, és a megmaradt krémmel.
A glazúrhoz: a csokoládét a vajjal tűz felett szép simára keverjük, ezzel vonjuk be a süteményt. A tetejére kókuszreszeléket szórhatunk, így havas látszatot érhetünk el.
Érdemes a süteményt egy - két nappal a felhasználás előtt elkészíteni, hogy a lapok megpuhulhassanak.

16 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta finom lehet! Van egy receptes könyvem amiben háztető néven van de eddig még nem próbáltam ki pedig nagyon tetszik! Most de jó is lenne egy szeletke:)

Hankka írta...

Nagyon jók ezek a fotók, ne szabadkozz, guszta nagyon a sütid! :) Nálunk Ádám fiam nagy kedvence, finom, krémes sütemény! :)

Illéskrisz Konyhája írta...

Juj, de szeretem ezt a süteményt! És olyan régen ettem... Finom puhának látszik! Csodás!

HajniZoli írta...

Háztetőként van meg nekem is. Édesanyám készítette nagyon sokszor. Van vele munka, de finom, krémes süti az eredmény.

csipike írta...

Ennek az elkészítése nagyon sok idő, de megéri, mert finom lehet. Hatlapost már sütöttem, ez olyasmi tészta szerintem, ami a krémtől finom puha lesz másnapra. Én milyen hálás vendég lennék, szép sorban kóstolgatnám a szeleteket :-)

Édeskonyha írta...

Ez kicsit bonyolultnak hangzik,de kétségtelenül nagyon különleges és biztosan finom. Még sosem hallottam erről a sütiről, lehet hogy pótolnom kéne az elmaradást.

Katalin írta...

Ne szerénykedj, nagyon jók lettek a képek! Fincsi süti lehet :) Még nem ettem ilyet, szívesen megkóstoltam volna a tiédet :)

Okki írta...

Én is háztetőként ismerem, és Édesapám készítette sokszor még gyerekkorunkba. :) Én még soha nem készítettem egyedül, de itt lenne az ideje. Szép lett a Te háztetőd! :)

Dina írta...

Most találkoztam először vele, irtó fincsi lehet! Egy technikájában hasonló, de más jellegű sütit ismertem, de ez sokkal jobban tetszik! Vittem a receptet, köszi! :))

Böbe írta...

Még nem ettem ilyen sütit, de nagyon guszta. Ki kell próbálnom:))Nézzél be hozzám, van egy kis meglepi :))

Gerdi írta...

Ezt a sütit én is ismerem, néhányszor sütöttem is. Lehet, macerásabb, mint más süti, de megéri időt szánni rá, mert igencsak finom, és nem utolsó sorban mutatós. Szépek lettek a fotók, semmi gond velük!
Légy szíves, látogass el hozzám, szeretnék Neked átadni egy "meglepetést"! Bár a Te esetedben vétettem a szabályok ellen, de remélem, megbocsát a díj útjára indítója:-)

Gabriella írta...

Hasonló jellegű sütit havas háztetőként szoktam készíteni. Nagyon szépen készítetted el. :)

Kati írta...

Éva, igen, az interneten én is háztető néven láttam, csak nálunk nevezték Bekecs tetőnek, de amúgy ugyanaz a sütemény:) Köszi:)

Hankka, köszi, az a helyzet, hogy igyekeznem kell minnél jobb fotókat készíteni, mert az Erdélyi Konyhába csakis jó fotók jöhetnek:) Köszönöm, akkor nem csak nekem kedvencem:)

Illéskrisz, finom, puha is lesz, mert a krémtől megpuhul:) Köszi:)

HajniZoli, igen időígényes süti, de az eredmény kárpótol a ráfordított munkáért:)

Csipike, igen, ez hasonló lap, ami a krémtől puhul meg. Az biztos, hogy munkát kell belefektetrni, de a végeredmény nagyon szép lesz:) És szívesen megkínáltalak volna belőle:)

Édeskonyha, bonyolultnak nem bonyolult, inkább időígényes, de megéri a fáradtságot:)

Katalin, köszi, én pedig szívesen megkínáltalak volna belőle:)

Okki, én sem egyedül, hanem édesanyámmal közösen készítettem:) Köszi:)

Dina, örvendek, hogy megtetszett, kissé időígényes de nagyon mutatós és finom is:)

Böbe, köszi:) Benézek:)

Gerdi, úgy igaz ahogy mondod, akkor te már tudod milyen mutatós és finom:) Benézek hozzád:)

Gabriella, igen, ez ugyanaz a süti:) Köszi:)

Arlete Castro írta...

Amei teu blog, parabéns.
Já estou te seguindo.
Estou te convidando a visitar o meu, se gostares participe,vou adorar.
Linda semana.
Beijos.

N.D. írta...

ismerem én is a házikót, régebben mi is csináltunk anyummal. :)

Kati írta...

N:D., igaz milyen mutatós és persze finom is? Köszi, hogy ismét hozzám látogattál:)