2013. március 1., péntek

Spenótos - gombás púpos rántotta

Úgy látom a portugál Zöld levesem nem nagyon nyerte el a tetszéseteket, ezért ma egy egyszerű,  igazi erdélyi fogást hoztam a púpos rántottát. A mi családunkban nagyon közkedvelt, gyerekkorom egyik kedvenc reggelije, amit általában sült szalonnával  készítünk. Mivel ma péntek van, és a böjt ideje alatt pénteken nem eszem húst, a mai rántottám gombával és friss spenótlevelekkel készült. Vacsorára is kitűnő:)


Hozzávalók (két személyre) : 4 tojás, 3 közepes gomba, 1 marék zsenge spenót, kis csokor petrezselyemzöld, 3 - 4 zöld fokhagymaszár, só, olaj a sütéshez.
Elkészítése: A tojást sózzuk, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, fokhagymaszárat, és villával alaposan felverjük. A felforrósított olajon a szeletekre vágott gombát megpirítjuk, beledobjuk a spenótleveleket, és csak éppen addig pirítjuk amíg a levelek összeugornak. A felvert tojást a gombás - spenótos keverékre öntjük, azonnal lefödjük, keverés nélkül sütjük meg. Amikor egyik fele megsült fakanál segítségével gyorsan megfordítjuk, ismét visszafödjük. Így szépen felemelkedik, felpúposodik. Azonnal tálaljuk, mert a tűzről levéve hamar összeesik. Tálalhatjuk kenyérrel, savanyűsággal, de friss salátákkal is.
A púpos rántotta titka a forró olajban, a jól felvert tojásban rejlik. Kisebb serpenyőben süssük, mert magasabbra nő, nem terül úgy szét.

10 megjegyzés:

Édeskonyha írta...

Ez guszta lett. Én is így keverés nélkül készítem a rántottát. Fincsi :)

Böbe írta...

Ez volt nálunk is ma vacsorára tervbe véve! Nagyon szeretjük,most látva nálad még jobban megkívántam:))

Adél írta...

Ó be finom, nagyi tökéletesre csinálta régen:) Úgy szerettem:)

Katalin írta...

Guszta lett. Mi is vacsorára szoktunk rántottát enni, általában mindent bele szoktam tenni, ami a hűtőben van: szalonna, kolbász, sonka.... és persze sok hagyma. Gombával nagyon finom lehetett! Spenóttal még nem készítettem, de jól mutatnak benne a zöld levelek.
Máris éhes lettem :)

Gerdi írta...

De jó ez az elnevezés, még nem hallottam. Szeretjük a rántottát, már a Fiam is megsüti. Mindig az kerül bele, amit találok a hűtőben, de a sajt az kötelező.

HajniZoli írta...

Spenóttal még nem készítettem, de kipróbálom, mert szuperül néz ki.
Utoljára virslikarikákkal sütöttem:-)

Kati írta...

Édeskonyha, én mikor hogy, többféle módon is készítek rántottát, de ezt különösen szeretem:)

Böbe, mi is nagyon szeretjük:)

Aleda, bizony, hogy az, így friss zöldekkel még finomabb, újabban mindenbe vmi zöldet tennék:)

Katalin, mi is más rántottába mikor mit teszünk, de ebbe a púposba eredetileg csak szalonna jár, csak én egy kicsit újítottam, böjtösen készítettem:)

Gerdi, nálunk így hívják:) Érdekes, mi ritkán teszünk sajtot a rántottába:)

HajniZoli, a zöldekkel isteni, legközelebb kipróbálom zöldhagyma szárral:) vIrslivel is finom lehet, amúgy én jöbban is szeretem a virslit sülve, mint főve:)

Annamari írta...

A gombás rántotta nálunk is kedvenc reggeli volt. Nekem szegfűgombával volt a nyerő, de persze, más is jöhetett ennek híján...

Elisabeth írta...

Pontosan ezt készitettem vacsorára Vasárnap este. Olyan hüvös volt itt nálunk...vagyis hideg, még Floridában is jön néha a hideg. Nem volt kedvem a lányomékhoz menni vacsorázni, és volt friss spenót meg gombám, tojás meg mindig van. Egyszerü...nagyszerü, és finom. Én sem kevertem össze. Bármikor szivesen meg eszem.

Kati írta...

Annamari, szegfűgombával persze sokkal, de sokkal finomabb, de tudod hogy van, ha nincs ló, a szamár is jó:)

Elisabeth, nálunk is hűvös van még:) Igaz milyen egyszerű és nagyszerű vacsora?