2013. március 13., szerda

Komlós paszulyleves (bableves)

Nálunk a családban hagyományos étel a Komlós paszulyleves, nagymamám és édesanyám is főzi a komló friss hajtásaiból. A Salátás paszulyleveshez hasonlóan főzzük, amelynek receptjét  ITT olvashatjátok. Lényege, hogy a március végén, április elején kibújó komló, friss hajtásainak tetejét lecsípjük, azt főzzük a levesbe. Vigyázni kell, hogy a fás rész ne kerüljön bele.


Hozzávalók: 30 - 40 dkg tarka (fehér és gránát) szárazpaszuly, 4 - 5 maréknyi friss komló hajtás, 1 hagyma, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, só, pirospaprika, ecet, csorrintásnyi olaj.
Elkészítése: a beáztatott paszulyt az apróra vágott hagymával bő vízben (kb. 3 l) főni tesszük. Amikor a paszuly már majdnem megpuhult megsózzuk, és hozzáadjuk a megmosott komló hajtásokat. Amíg a komló fő elkészítjük a rántást: az olajon a lisztet megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük fele tejjel, fele vízzel. Amikor a paszuly és a saláta is megpuhult, hozzákavarjuk a rántást, és hagyjuk ismét felfőni. A tűzről levéve ecettel savanyítjuk.
Megjegyzés: Füstölt disznóhúst, disznóbőrt, szalonnát is főzhetünk bele, azt egyszerre tesszük a paszullyal főni.

A megmosott komló.

14 megjegyzés:

martinelli írta...

Mi salátás paszulylevest szoktunk készíteni :)

Neon Rider írta...

ÍGY VACSIRA PONT SZUPI :)

http://beautyandfashion-makeup.blogspot.hu

HajniZoli írta...

Nem ismerős a komló, salátával mindig nagymamám főzte. Tényleg, jól is jönne egy fazékkal:-)

Blogkonyha írta...

Sosem hallottam még komló hajtásról. Azt sem tudtam hogy nézhet ki. Most látom. Mihez hasonlít az íze? A leves jól néz ki!

Márti írta...

Salátásat szoktam,de komlót még soha nem ettem!
Viszont, gyermekként, vittek a sulival komlót szedni (még megvolt a régi, híres Ursus sörgyár!)kegyetlen munka volt!

Kati írta...

martinelli, mint ahogy írtam is, mi is szoktuk főzni, egyik nagy tavaszi kedvencem a salátáspastuly:)

dzsajbi, hát nem éppen vacsorára ajánlom a paszulyleves, inkább ebédre, mert nehéz, laktató étel:) Isten hozott a blogomon, gyere hozzám máskor is, én is szétnéztem nálad:)

HajniZoli, a salátást is szoktuk készíteni:)

Illéskrisz, olyan zöld és komló íze van, sajna nem tudom elmagyarázni milyen íze van a komlónak, ezt meg kell kóstólni:)

Márti, sajnálom, hogy rossz emlékek fűznek hozzá. Ez a leves a komló friss hajtásaiból készül, amelyek csak éppen kibújtak a földből, falusi sövénykerítések, bokrok mellett, alatt szokott bújni:)



Gerdi írta...

Nálatok már van komló? Hétvégén néztem, nem hajt-e még, de nem volt. Én is főzök minden évben komlólevest, babbal vagy csak úgy, füstölt hússal.Nagyon szeretem, de a gyerekek nem eszik meg, legfeljebb a levét.

Kati írta...

Gerdi, nincs még nálunk sem, ez még a fagyasztóból van, tavaly szedtem, most került sorra:) De frissből is főzök majd:) Nagyon szeretjük.

csipike írta...

Én ilyenről még nem is hallottam. Sörgyártáshoz kell, ennyi volt szerény tudásom eddig.
Rákerestem a neten, hogy mire is jó még a komló, így már tudom, hogy teát is készítenek belőle, altató, nyugtató és gyomorpanaszokra is jó. Akkor gondolom, utóbbi miatt kerül a babhoz, könnyebben emészthető.

Kati írta...

Csipike, a teát azt hiszem a terméséből készítik, a leveshez, csak a földből még éppen kibújt hajtásai kellenek.

Gerdi írta...

De jó, hogy lefagyasztható! Nem gondoltam rá, pedig sok mindent rakok el a mélyhűtőben. Eztán komlót is fogok, köszönöm az ötletet!

Szende írta...

Köszi szépen Kati😘most szedtem és ki próbálom én is holnap, eddig még nem ettem, csak hallottam mindenkitől, de ma megláttam itt a kertek mögött és úgy döntöttem itt az ideje megkostolni😉

Szende írta...

Ja és ahogy rákerestem a receptre ez az egyetlen találat, még jó hogy vagy😉😘

Kati írta...

Szia Szende, örvendek, hogy kipróbálod és hogy segítségedre lehetek, majd írj, hogy milyen lett, hogy ízlett- e a végeredmény, nekünk egyik nagy tavaszi kedvencünk :)