2013. március 19., kedd

Kocsonya

Gondoltam, ebbe a szomorú, esős időbe még belefér a kocsonya receptje, ami valahogy kimaradt eddig. Bevallom őszintén, ezt anyum készítette, én még egyedül sosem főztem kocsonyát, mert kocsonyát csak nagy adagban lehet főzni, akkor lesz igazán finom. Én most hagyma helyett joghurtos feketeretek salátával tálaltam.


Hozzávalók:  2 - 2, 5 kg kocsonyahús (a disznó fejrésze, orra, körmök, fül, farok, bőrdarabok bőven), 1 hagyma, 1 fej fokhagyma, 15 szem feketebors, só.
Elkészítése: A kocsonyának való darabokat forró, majd hideg vízben, több léből is átmossuk. Belerakjuk egy nagyobb fazékba, hozzátesszük a hagymát, a fokhagymát, a szemes borsot, rátöltünk annyi hideg vizet amennyi ellepi (4 - 5 liter), enyhén megsózzuk és főni tesszük.Vigyázunk, hogy ne forrjon lobogva, hanem csak lassan, gyöngyözve, mert ha nem, nem lesz szép tiszta. A tetején képződő habot leszedjük. Addig főzzük, amíg a hús, könnyen leválik a csontokról, ez 4 óráig is eltarthat. Amikor a hús teljesen megpuhult, a levéből próbát veszünk, 2 - 3 evőkanál levet egy kistányérban hidegre teszünk, ha megköt, a kocsonya kész van. Ekkor a húst kiszedjük, kicsontozzuk. A levét ülepedni hagyjuk.
A kicsontozott húsdarabokat, a bőröket szétosztjuk tányérokba, kisebb tálkákba. A leülepedett levet, szűrőbe tett gézdarabon át a tányérokban lévő húsra szűrjük. A tányérokat hideg helyre visszük, ahol a kocsonya néhány óra alatt megdermed. Ha jól sikerült akkor a kocsonyánk átlátszó és keményen rezgő.
A kocsonyát pirospaprikával megszórva, hagymával, reszelt tormával tálaljuk.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hűű, de szeretem! Mi simán, kenyérrel esszük, de van ismerősöm aki csípős paprikával, citromlével. Tényleg ahány ház, annyi szokás:)

Katalin írta...

A kocsonyát én is nagyon szeretem, és már rég ettem :(
A tiéd, illetve Anyukádé nagyon guszta lett!

HajniZoli írta...

Én is gondolkodtam,hogy húsvétra készítek még egy adagot, mert nagyon szeretjük. A guszta kocsonyáddal csak még jobban csábítasz:-). Reteksalátával még nem ettem, de el tudom képzelni, fincsi lehet.

trollanyu írta...

Nagyon érdekes, hogy reteksalátával eszed, nálunk is kenyérrel eszik. Anyukám főzött minden évben, én nem szeretem, így aztán nem is hiszem, hogy megpróbálkozom vele:)

Kati írta...

Patrícia, mi is kenyérrel esszük hagyományosan, meg hagymával és pirospaprikával megszórva, csak én most nem eszek kenyeret, ezért volt a saláta hozzá:)

Katalin, köszi, anyu nevében is:)

HajniZoli, húsvétra sem késő:) És a feketeretek igazán illik hozzá:)

trollanyu, mi is kenyérrel esszük hagyományosan, meg hagymával és pirospaprikával megszórva, csak én most nem eszek kenyeret, ezért volt a saláta hozzá:)




Annamari írta...

Nagy kedvencem. Édesapám finomra főzte, és ameddig volt akitől, nem kértem el a receptet...

kolozsgabi írta...

Ez a reteksaláta, ez valami remek lehet, őszintén megvallva én a kocsonyát nem szeretem, max. a levét, de salátád....!!

csipike írta...

Még én sem főztem kocsonyát...de ami késik, nem múlik ;-)
Nagyon guszta lett!!!!

Kati írta...

Annamari, ezért igyekszem én is ellesni a recepteket nagymamámtól.

kolozsgabi, a salátát is nagy szeretettel ajánlom, akár joghurtoson, akár majonézesen:)

csipike, köszi, anyu nevében is. Sosem késő kipróbálni:)