2013. március 27., szerda

Aszalt paradicsomos pesto

Két éve még nem is tudtam róla, hogy létezik aszalt paradicsom, most pedig elkészítettem életem első aszalt paradicsomos pestoját, és vele egy aszalt paradicsomos pestos csigát. Az idei aszalt paradicsomot édesanyám aszalta nekem (mivel én ezerrel tanultam a fokozati vizsgámra), én tettem el olajba. A télen nem használtam fel az egészet ezért gondoltam kipróbálom belőle a pestot. A Petrezselyem pestom mintájára készítettem, és annyira, de annyira finom lett, hogy el sem tudom mondani. Csak azt tudom ajánlani, hogy készítsétek el ti is a saját változatotokat, mert megéri:)


Hozzávalók: kb. 10 - 13 dkg olajban eltett aszalt paradicsom (a receptjét ITT találjátok, csak az idén fokhagyma nélkül tettem el), 3 cikk fokhagyma, 5 dkg füstölt sajt, 5 dkg sós földimogyoró, pici só, 5 - 6 evőkanál olívaolaj.
Elkészítése: az aszalt paradicsomot  lecsepegtetjük az olajtól. A sajtot kis kockákra vágjuk. A hozzávalókat az olívaolaj kivételével a késes aprítóba tesszük, és addig forgatjuk, amíg egynemű masszát kapunk. Végül hozzáöntjük az olívaolajat, és azzal is forgatunk rajta párat. Csavaros üvegbe töltjük, kis olívaolajat öntünk a tetejére, hűtőben néhány napig tárolhatjuk.

7 megjegyzés:

Tálaló írta...

Húúú!Ezt imádni fogjuk:))

Aszalt paradicsomot szoktam elrakni,van is még belőle,úgyhogy ki fogom próbálni.
Gondolom tésztára,húsokhoz klassz lehet:)

Kati írta...

Tálaló, sok mindenhez talál, én most éppen egy pestos csigát készítettem, holnap felteszem:)

HajniZoli írta...

Azt hiszem még lóg az olajban néhány szem aszalt paradicsom, ki kell próbáljam, nagyon jó!

Gerdi írta...

Én is raktam el aszalt paradicsomot, kenyérbe szoktam tenni belőle, meg sós sütikbe. Ez is nagyon jó felhasználási mód! Főleg, ha csigába kerül:-)
Még mindig él a fokozatis rendszer? Én megszöktem előle:-)

Névtelen írta...

Hogy ez milyen jó ötlet! :) Kipróbálom,még van fél üveg aszalt paradicsomom.

Bokor Boglárka írta...

Nagyon jól hangzik ez a recept és pont van is otthon aszalt paradicsomom is, bár nem saját "gyártmány". Ha kipróbáltam, beszámolok.

Kati írta...

HajniZoli, próbáld ki, mert nagyon finom:)

Gerdi, még maradt egy kis aszalt paradicsomom, azzal tésztát tervezek:)
Igen, megvan még a fokozatis rendszer:)

Patrícia, az pont elég hozzá:)

margaretta, szerintem nem saját gyártmányból is jó lesz:) Én a következő adagot szeretném kipróbálni pisztáciával:) Várom a beszámolót:)